Ideje za dom, nasveti, trendi

9 stvari, ki bi jih morali vedeti pred pleskanjem

Pleskanje je lahko zabavno, ko veste, kako to storiti pravilno.

Ambientdizajn 11/6/2014, 7:25 AM

Ali vas obdajajo dolgočasne bele stene, vendar sovražite misel na pleskanje?

Pleskanje je pogosto opravilo, ki nas navdaja z grozo. Vendar pa je pleskanje eden izmed najbolj poceni načinov za izboljšanje doma, brez pretiranega napora in finančnih sredstev.

Zidne barve lahko dramatično spremenijo razpoloženje in opremo doma. Barva je lahko drzen poudarek ali pa mehko ozadje nevpadljivi notranjosti. Pleskanje je torej eden izmed najlažjih in najmanj dragih orodij v notranjem opremljanju, vendar pa obstaja nekaj stvari, ki jih morate vedeti, preden začnete pleskati, da bo delo lažje. 

Morda boste po branju tega članka začeli uživati v pleskanju. V nadaljevanju boste odkrili 9 stvari, ki jih morate vedeti še pred pleskanjem, da bo že prvi poskus uspešen.

1. Priprava prostora

To je znano dejstvo, da je pleskanje mnogo lažje, če ni ničesar v napoto. To pomeni prazna soba oziroma vsaj toliko, kot je mogoče. Če boste prepleskali dnevno sobo, premaknite velike kose pohištva v sredino prostora in jih prekrijte s polivinilom ali s starimi rjuhami.

Obrišite stene. To je zelo pomemben korak, saj vse umazanije, prahu in pajčevine ne vidite vedno. Če tega ne boste storili, se bo prah prijel stene ali pa vam bo pajčevina zašla v barvo. 

Z maskirnim trakom zaščitite robove sten, ki jih ne želite prepleskati, okna, vrata, stikala, pokrove, talne letve, podboje, stranice pohištva, ki ga ne boste odmikali, luči … Po tleh razprostrite rjuhe, časopise, polivinil …  2. Preverite barvo

Težko je določiti, kako bo izbrana barva videti na stenah ter kako bo reagirala na naravno in umetno barvo. Če vam je odtenek všeč, kupite vzorec in naredite kvadrat barve na steno. Pustite, da se barva posuši, nato pa opazujte barvo tako podnevi kot tudi ponoči. Tako boste dobili pravo predstavo o tem, kako bo barva videti na stenah. 

Ko boste stali pred barvnimi kartami, boste verjetno presenečeni, kateri odtenki so vam všeč, kasneje pa, kako je morda najljubši odtenek med izbranimi grozen v vašem domu. Testirajte barvo pred pleskanjem celotnega prostora!

3. Spustite barve v svoje življenje

Nekatere ljudi barve utesnjujejo. Kakorkoli, če se bojite barv, lahko izberete belo, svetlo sivo ali bež. Uporaba različnih odtenkov iste barve vam omogoča, da ustvarite poseben občutek v prostoru. 

Temne barve dodajo prostoru teksturo in globino. To še zlasti velja, če ima prostor visoke stropove. Po drugi strani pa majhen prostor z malo naravne svetlobe svetlejše, lažje barve odprejo in dajo občutek prostornosti.

Ne bojte se barvnih poskusov, da vidite, kaj deluje. Morda boste presenečeni! Barve so zabavne, zato ne bodite prestrašeni in poudarite dom z njimi. Tudi če boste pobarvali le eno steno z drznim odtenkom.

4. Bodite pozorni na odsev barve

Pri izbiri barv bodite pozorni tudi na njihov lesk. Barve z visokim sijajem so zelo trpežne in preproste za čiščenje, ampak njihova slaba stran je, da poudarijo pomanjkljivosti sten. Po drugi strani barve brez sijaja prikrijejo pomanjkljivosti stene, vendar so te barve bolj dovzetne za poškodbe in madeže. 

5. Barvo lahko spremenite

Po barvanju kvadratov z odtenki na steno in opazovanju ob različni svetlobi izberite najustreznejši odtenek. Čeprav je bil odtenek v majhnem kvadratu odličen, lahko ugotovite, da je celotna stena v izbranem odtenku pretirana ali da vam sploh ni všeč. Barve so poceni in jih je mogoče enostavno spremeniti. Če ugotovite, da vam odtenek ni všeč, barvo prepleskajte z drugim odtenkom. Ker so štiri stene v enem odtenku dolgočasna in preveč varna izbira, naj bo ena stena poudarek, zato jo prepleskajte z drugo barvo. Morda boste ugotovili, da je drzna barva vse, kar potrebujete. 

Mogoče izbrani odtenek ni tako super, kot ste upali. Ne sekirajte se, saj ga je mogoče spremeniti.  

6. Določite, koliko barve potrebujete

Nič ni bolj stresno od tega, da vam sredi pleskanja zmanjka barve. Prav tako si ne želite niti prevelike količine barve. Obstaja nekaj stvari, ki vam bodo pomagale določiti pravo količino barve. Najprej morate poznati kvadraturo prostora. Nato razmislite, koliko slojev barve želite nanesti. Včasih je dovolj že en sloj barve, pogosto pa sta potrebna dva. S temi podatki vam bo prodajalec v trgovini lahko ustrezno svetoval. 

7. Čopič pred valjčkom

Preden primete v roke večji valjček, morate s širšim čopičem prepleskati vse kote, stike med steno in stropom ter okrog težje dostopnih mest, šele nato lahko pleskate z valjčkom. 

8. Predpriprava valjčka in čopiča

Pred uporabo valjčka in čopiča se prepričajte, da na njih ni ostankov stare barve, vlaken, ki se slabo držijo, ter sprijetih vlaken. Najbolje je, da uporabljate valjčke za enkratno uporabo, saj jih je skoraj nemogoče popolnoma sprati, medtem ko za belo barvo imate lahko večji valjček, ki ga imate daljše obdobje. Valjček in čopič pomočite v barvo, malce odcedite, da barva ne kaplja. Oba pripomočka nežno potiskajte navzgor in navzdol po steni, na vlaknih naj bo ravno prav barve.   

9. Kupite ustrezne pripomočke

Poleg kakovostnih čopičev in valjčka potrebujete še druge potrebščine. Lestev oziroma stol, podaljšek oziroma držalo za valjček, plitvo plastično posodo z delom za barvo in delom, kjer se znebite odvečne barve, maskirni trak in zaščito za tla. Niso pa odveč niti mokri robčki ter rokavice za enkratno uporabo. 

Ne bodite skopi pri nakupu pripomočkov za pleskanje. Izberite kakovostne čopiče, valjčke in trakove. To je le nekaj nasvetov, ki bodo olajšali vašo prvo pleskarsko izkušnjo. Sledite tem devetim korakom in nagrajeni boste z odličnim rezultatom. Vzemite si dovolj časa za pleskanje in pri delu ne hitite. Ne pozabite niti na ustrezno pripravo prostora in zaščito, saj ko je enkrat barva na tekstilni prevleki ali preprogi, je prepozno, ter na koncu na čiščenje pripomočkov. Tako bo vaš slikopleskarski projekt potekal gladko in rezultat bo boljši. 

Že veste, katero sobo boste najprej prepleskali?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki