Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako opremiti dom kot notranji oblikovalec

Notranji oblikovalci so usposobljeni posamezniki z zavidljivim občutkom, da v enem prostoru združijo stvari, na katere ne bi niti pomislili. Njihova dela so odličen vir idej za vse tiste, ki so zaradi majhnega proračuna prisiljeni opremljati sami oziroma tiste, ki kljub velikemu proračunu dom želijo opremiti sami. Lahko se naučite razmišljati kot notranji oblikovalec. S pomočjo naslednjih 10 nasvetov boste o svojem domu razmišljali kot notranji oblikovalec in ga tudi opremili kot notranji oblikovalec.

Ambientdizajn 18.12.2015, 8:26

1. Najprej ugotovite, kaj želite doseči

Vsakdo, ki je že prenavljal dom, ve, da se lahko prvotni načrt hitro spremeni. Največkrat se poveča obseg del, posledično pa stroški ter naporno obdobje za vse tiste, ki si delijo prostor. Poglejte na svoj prostor tako, kot če bi najeli nekoga drugega, da ga oblikuje. Ali želite samo novo barvno shemo ali iščete popolnoma nov dizajn in stil? Ali je večja prenova usklajena z vašim proračunom? Ali želite hitro prenovo brez denarnih presenečenj? Načrt prenove se lahko zagotovo spremeni, ko stene, tla, inštalacije razkrijejo težave. Preden se podate na pot prenove, si odgovorite na zgornja vprašanja, da vas ne bo na vsakem ovinku te poti zagrabil glavobol.

Ne spreglejte: Izognite se naslednjim 10 napakam v notranji opremi

2. Poglejte na prostor s svežimi, neobremenjenimi očmi

Pogosto smo določenega prostora tako navajeni, da nam lastno udobje/lenoba/navajenost preprečuje, da bi razmišljali, ali je pohištvo in dekor razporejeno na najbolj estetski ali funkcionalen način. Če razmišljate o prenovi kuhinje, razmišljajte o stvareh, ki jih najpogosteje uporabljate, in o njihovi postavitvi. Če vaše gospodinjstvo šteje samo dva člana, ali zares potrebujete veliko shrambo? Če ste velika družina, bi morda razmislili o dveh pomivalnih strojih? Če nikoli ne pečete, ali zares potrebujete pečico v novi kuhinji? Oblikovalci oblikujejo postavitev kuhinje z delovnim trikotnikom v mislih, saj je zaradi take ureditve delo enostavno in funkcionalno. Na podlagi preteklih izkušenj in trenutnega stanja v prostoru razmislite, kako naj bi prenovljeni prostor deloval, kakšno vzdušje naj bi v njem vladalo, predvsem pa sestavite seznam, kaj želite oz. česa nočete v prostoru.

Navdih: Odprt tloris je trend sodobnega bivanja, Prenova kuhinje s pleskanjem lesenih delov

3. Razmislite o namenu prostora in vzdušju v njem

Sanjate o udobni dnevni sobi za prijatelje in družino, v kateri bi lahko sedeli in se pogovarjali? Število sedežev morate uskladiti z velikostjo prostora. Ali pogosto gostite doma najrazličnejše večerje in druženja? Razmislite, kako veliko jedilnico oziroma jedilno mizo potrebujete. Razmišljajte o ravni udobja posameznega prostora, pa naj bo to domača pisarna, dnevna soba ali spalnica. Pri oblikovanju zahtev glede ureditve prostora bodite temeljiti, saj bo le tako dizajn zadovoljeval vaše potrebe.

4. Dizajn je 90 odstotkov navdiha

Navdih je ključnega pomena za uspešno načrtovanje. In vi imate to srečo, da oblikujete za nekoga, ki ga poznate neverjetno dobro – sebe. Nekaj časa razmišljajte o razpoloženju, vzdušju, ki ga želite v prostoru in kako ga boste ustvarili. Sestavite list oz. ploščo navdihov (v fizični ali elektronski obliki), s katero boste ilustrirali ideje.

5. Navdih lahko najdete kjerkoli

Navdih smo že omenili, vendar ga je vredno ponovno omeniti. Obstaja mnogo načinov, kako ugotoviti, kaj vas navdihuje, vključno s pohištvenimi saloni, galerijami in odprtimi hišami. A ne pozabite na vse arhitekturne portale in Pinterest, kjer najdete zanimivo vsebino in navdih kar v pižami. Te spletne strani ponujajo čudovito oblikovane prostore, ki si jih lahko ogledate kadarkoli, še čevljev ne potrebujete. Morda ste med nakupovanjem videli blazino, ki vam je zelo všeč. Zapišite si, kaj vam je všeč na njej in zamisel vnesite v barvno shemo. Dodatkov ne kupujte, dokler niste prepričani, da bodo dobro dopolnjevali vaš novooblikovani prostor. Ne pozabite – malenkosti ustvarijo izjemen prostor.

6. Vedno imejte v mislih velikost prostora

Čeprav imate radi udobje in velike kavče, morate izbrati prostoru primerno velik  element, če živite v manjšem stanovanju. Prav tako kot se majhno umetniško delo izgubi v ogromnem prostoru. Notranji oblikovalci vedo, kako izbrati element, ki ustreza velikosti prostoru, hkrati pa je izven običajnega. Če vam je všeč, kako se nek element vključuje v prostor, potem je primeren za vas.

7. Upoštevajte pravilo treh 

Zdi se, da pravila notranjega opremljanja obstajajo zato, da jih kršimo, vendar naslednje klasično pravilo je vsekakor vredno omeniti. Če želite razmišljati kot notranji oblikovalci, začnite razmišljati v lihih številkah. Pravilo treh pravi, da so trije elementi skupaj bolj zanimivi kot samo dva. Simetrija je lepa, vendar če želite vizualno zanimiv in dinamičen prostor, žrtvujte nekaj simetričnega udobja in uporabite liha števila v dizajnu. Pet okvirjev na steni je mnogo bolj privlačnih od štirih. Trije okrasni elementi na klubski mizici pritegnejo poglede mnogo bolj kot dva. Celo tri barve skupaj v barvni paleti so bolj živahne kot samo ena ali dve.

8. Mešano, a ujemajoče – vsak ljubi nasprotja

Ko govorimo o stvareh, ki so vizualno zanimive: pomešajte svoj stil. Če je spalnica polna enega stila ali ene barve, je prostor najverjetneje dolgočasen. Če je vaše posteljno vzglavje močne barve, naj bodo nočne omarice svetlejše. Obesite vintage uro v prostor s sodobnim kavčem. Ko pogledate fotografije prostorov, ki vam služijo kot navdih, koliko jih je napolnjenih z eno vrsto pohištva? Ta stil lahko deluje v prodajnih oglasih, vendar to ni navdihujoč prostor, ki bi ga ustvaril notranji oblikovalec. Bodite pogumni in različne predmete združite po načelu mešano, a ujemajoče.

Navdih: Zakaj vsak prostor potrebuje nekaj vzorcev

9. Dodatki za dom

Vaš prostor je skoraj pripravljen. Čas je, da dodate dodatke. Dodatki imajo velik vpliv na prostor, ki ste ga ustvarili. Ste našli dodatke, ki so vas navdihnili na začetku tega procesa? Morda je čas, da jih vnesete v novourejeni prostor. Dodatki vnesejo v prostor osebni pridih. Bodite pogumni in dodajte tiste elemente, ki govorijo o vas ali vas navdihuje.

Navdih: Zakaj so geometrijski vzorci priljubljeni, Dodatki, ki bistveno pripomorejo k podobi doma, Preproge za poživitev dnevne sobe

10. Naredite korak nazaj.

Naredite korak nazaj od prostora in nanj poglejte kot zunanji opazovalec oz. notranji oblikovalec in se vprašajte, ali ste dosegli vse tisto, kar ste načrtovali. Včasih fotografiranje pomaga pri tem zadnjem koraku, da prostor pogledate z drugačne perspektive. Je prostor funkcionalen? Eleganten? Ali prostor izraža tako vašo osebnost kot tudi vaše potrebe? Ali ste sledili smernicam notranjega opremljanja ali ste jih kršili?

Ti nasveti vam bodo pomagali, da boste začeli razmišljati kot notranji oblikovalec. Vaja dela mojstra.

Foto: www.freshome, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Preprosta, a hkrati razkošna hiša na obali

To lepo hišo na obali, ki se nahaja v Avalonu v Avstraliji, je leta 2015 oblikovalo podjetje Villa and Villa. Več

Moderna prenova in razširitev opečnate hiše

Dvonadstropna moderna hiša s sodobnim dizajnom se nahaja v kanadskem Ontariu v soseski, kjer prevladuje tradicionalna arhitektura. Ekipa Atelier RZLBD je prenovila obstoječi bungalov in mu dodala drugo nadstropje. Več

Veličastna jedilnica v industrijskem stanovanju

Tole industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Grisoro Designs, se nahaja v New Yorku v nekdanji tovarni. Arhitektura industrijske zgradbe je dala sodobno opremljenemu interierju značaj in eklektično noto, ki ga zmore le prostor z zgodovino. Več

Dva paviljona, ki nudita zasebnost in povezanost

Podjetje Moloney Architects je zasnovalo sodobno hišo v Avstraliji. Lesena hiša je dobila svoje ime po razcepljeni monolitni arhitekturni obliki. Hišo sestavljata dva paviljona, ki se zdita samostojna, v resnici pa sta povezana, družini pa nudita zasebnost in povezanost. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki