Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako vključiti marmor v notranje opremljanje

Marmornati kuhinjski otok da prostoru čist, eleganten videz. V zadnjih nekaj desetletjih je marmor v notranjem opremljanju padel v nemilost, potisnjen je bil na stranski tir.

Ambientdizajn 18.8.2014, 7:14

Krive so bile predvsem predstave o marmorju kot oblikovnem elementu, ki spremeni prostore v hladilnico in mavzolej.

Ali vaša babica obožuje skulpturo iz marmorja, ki krasi njeno dnevno sobo, vi pa ste prepričani, da je težka, da ni niti moderna niti elegantna? 

Marmor se je ponovno vrnil v svet moderne notranje opreme, ključno za ohranjanje svežega trenda pa so majhni odmerki oziroma količine v obliki poudarkov ali umetniških del, ki jih lahko zaobjamemo z enim pogledom. V tem primeru še kako velja, da je manj neskončno več. 

Če želite biti v koraku s časom, si oglejte naslednje načine, kako marmor vključiti v notranjo opremo. Popeljali vas bomo skozi inovativne načine uporabe marmorja, s katerim boste dali klasičen pridih prostorom, medtem ko boste še vedno ostali znotraj modernega.

Uporabite marmornati steber za razmejitev prostora

Odprti koncept bivanja postaja običajen. Ali živite v majhnem stanovanju ali prostorni enodružinski hiši, odprti tip tlorisa odpira prostor in prežene občutek utesnjenosti in brezzračnosti. Čeprav ste prepleskali nekaj sten z barvo, morate še vedno – da bi prostor ostal urejen in organiziran – razmejiti območja. Zakaj ne bi tega dela opravil marmor? Stebri so pravi odgovor. Izberite takega z ravnimi robovi in z malo okraski, kar bo prostoru dalo vtis industrijskega prostora. Imejte v mislih, da ni potrebe, da se stebri raztezajo od tal do stropa. 

Naj bo marmor del stene ALI tal'ALI' je ključni del v tem primeru. Če bi z marmorjem prekrili tako stene kot tudi tla, bi bil prostor prehladen in preobložen. Če pa boste izbrali samo eno površino, boste prostoru dali klasičen pridih, medtem ko boste prostor povezali z drugimi sodobnimi materiali. Ne glede na to, katero površino boste izbrali, obstaja več možnosti za oblikovanje.

Razmislite o tem, kako bi z marmorjem prekrili kuhinjski pult ali steno v kuhinji ter jedilnici. Dodajte ščepec marmorja v prostore tudi z dodatki iz marmorja. Če bi radi prekrili z marmorjem tla, obstaja velika možnost, da bo prostor formalen in zelo tradicionalen. Vaša jedilnica bo zelo glamurozna, če boste izbrali mizo s ploščo iz marmorja. Minimalistična kopalnica bo z marmornato steno ali tlemi postala zelo razkošen prostor. 

Osredotočite se na pohištvo z dodatkom marmorja

Čeprav se zdi marmor na prvi pogled hladen material, če ga kombiniramo z nečim drugim, je odličen material tudi za pohištvo. To je močan in čvrst material, ki prenese vse obremenitve. Ne bojte se izbrati marmornatega pohištva – prihrani vam lahko veliko časa pri iskanju posebnega pohištvenega elementa.

Opozorilo glede izbire pravega elementa za prostor. Vedno preverite mere, saj je marmor izjemno težak. Pri belem marmorju se ni treba držati le nevtralnih odtenkov, saj bela barva omogoča uporabo vseh barv, tudi živahnih barv. 

Zamenjajte leseni kuhinjski otok v kuhinji z marmornatim in ustvarite vizualen prehod od kuhinje k jedilnici. Z marmornato kavno mizico v obliki kvadra boste eleganco vnesli v dnevni prostor. Razmislite o uporabi marmornate mize v vrtni garnituri, saj je marmor dovolj odporen in težak, da ostane na svojem mestu tudi v slabem vremenu.

Marmor vnesite z dodatki in dekorjem

V preteklosti je bilo vnašanje marmorja v dom pomembna zaveza. Nenazadnje to ni poceni niti enostavno, da obrtniki nadomestijo stari material z marmorjem. Eden od najboljših vidikov dodatkov je, da jih lahko kadarkoli zamenjamo, čeprav so iz marmorja. Marmornati dodatki vam tudi omogočajo, da preizkusite trend pred sprejetjem trajnejše odločitve, še posebej v majhnem prostoru. 

Ko razmišljate o dodatkih, se osredotočite na dodajanje enega ali dveh kosov marmorja v prostor. Namizna svetilka z marmornatim podstavkom je lahko osrednja točka spalnice, dnevne sobe ali predsobe. Svečnik iz marmorja je lep okras tudi v sodobni kopalnici. Pri izboru okrasnih predmetov se lahko osredotočite tudi na take, ki posnemajo marmor. Nudijo enak vtis klasičnega, vendar brez pretirane cene. Videz marmorja pa posnemajo tudi tkanine, tapete … 

Po dolgoletni nemilosti se marmor ponovno vrača. Če ste pod vtisom, da je marmor pretežak in preveč razkošen material, se motite. Članek ponuja predloge, kako vključiti marmor v notranjo opremo, da bo ta še vedno subtilna in moderna.  

Kaj menite o ponovnem pojavu marmorja? Ali vas je kakšen prostor ali dodatek očaral?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Preprosta, a hkrati razkošna hiša na obali

To lepo hišo na obali, ki se nahaja v Avalonu v Avstraliji, je leta 2015 oblikovalo podjetje Villa and Villa. Več

Moderna prenova in razširitev opečnate hiše

Dvonadstropna moderna hiša s sodobnim dizajnom se nahaja v kanadskem Ontariu v soseski, kjer prevladuje tradicionalna arhitektura. Ekipa Atelier RZLBD je prenovila obstoječi bungalov in mu dodala drugo nadstropje. Več

Veličastna jedilnica v industrijskem stanovanju

Tole industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Grisoro Designs, se nahaja v New Yorku v nekdanji tovarni. Arhitektura industrijske zgradbe je dala sodobno opremljenemu interierju značaj in eklektično noto, ki ga zmore le prostor z zgodovino. Več

Dva paviljona, ki nudita zasebnost in povezanost

Podjetje Moloney Architects je zasnovalo sodobno hišo v Avstraliji. Lesena hiša je dobila svoje ime po razcepljeni monolitni arhitekturni obliki. Hišo sestavljata dva paviljona, ki se zdita samostojna, v resnici pa sta povezana, družini pa nudita zasebnost in povezanost. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki