Ideje za dom, nasveti, trendi

Trendi v notranjem opremljanju za leto 2016, 1.del

Čeprav se leto 2016 hitro približuje, so oblikovalski trendi tega leta tako izraziti in številnih bogatih izrazov, da ne glede na to, koliko člankov o trendih bi še objavili, vedno bi lahko dodali še nekaj novega. Imejte v mislih – veliko teh stilističnih tokov se bo okrepilo v trende v naslednjem letu. Preverite, kateri trendi v notranjem opremljanju bodo v letu 2016 najbolj prisotni, nato pa kakšnega uresničite tudi v svojem domu.

Ambientdizajn 9/14/2015, 10:29 AM

Med številnimi spremembami znotraj in zunaj hiše so nekateri trendi zelo prepoznavni - prvi so poživljajoči, celo močne barve se ponovno vračajo, drugi poudarek pa je prisotnost narave v neobičajnih prostorih – npr. kopalnici ali kuhinji –, ki daje močan vtis vrtov in parkov. Toda novosti gredo mnogo dlje – v bogastvu dodatkov, funkcionalnosti in minimalizmu prostora ter glamurju in bogastvu uporabljenih materialov, npr. bakra, medenine in marmorja.

Ampak poglejmo globlje in bolj podrobno v trende.

Ambient: Les, beton, baker, medenina in zelena stena

Barve in materiali

Barvna paleta je napolnjena z odtenki rožnate, rdeče in breskove. Prednost teh odtenkov je možnost, da jih lahko uporabimo v vsakem prostoru v hiši v različnih kombinacijah.

Dodatki in predmeti bodo tudi v odtenkih zelenega olja, svetlo modri in temno modri. Ti odtenki prinašajo hlad in pomirjujoče vzdušje v prostor. Kot na primer pri projektu barvne kompozicije studia Guilherme Torres. A tudi globoke barve kot so črna in vijolična, se zelo spretno dopolnjujejo s sijočimi površinami bakra in medenine.

Združevanje medenine, bakra, lesa in marmorja v oblikovalskih projektih je stalnica med trendi.

Večplastna uporaba glamuroznega bakra in medenine, njihova plastičnost in prijazne lastnosti so bogato polje umetniškega izražanja. Projekti letošnjega leta so napolnjeni z naravnimi materiali – poleg pluta in marmorja se znova močno vračajo les, kamen in surovi beton –, ki v prostoru ustvarjajo brezčasno prisotnost, h kateri težijo ljudje zaradi približevanja doma naravi.

Ureditev in funkcionalnost prostora

Ambient: Moderno stanovanje za dva ljubitelja stripov

Druga pomembna sprememba v videzu doma je prisotnost funkcionalnih dekorativnih predmetov. V domu kmalu ne bo več prostora za neuporabne predmete. V ospredje bodo stopili predmeti in notranja oprema, katerih glavna značilnost bo uporaba in obdelava v skladu s časom in prostorom bivanja osebe.

Minimalistična in pametna uporaba in razporeditev prostorov je zelo pomembna za današnji dinamični življenjski stil.

Kuhinja je lahko popolnoma skrita v odprtem prostoru ali pa popolnoma odprta, kadar je potrebno. Danes se vse giblje v smeri minimalističnih modelov, katerih mirna estetika omogoča popolno prilagodljivost.

Igranje z optično iluzijo v okoljih kot sta kuhinja in kopalnica, uporaba tapet ali zelenih sten – vse je dovoljeno, da bi pridobili prostor in mu dodali čar.

Ambient: Moderno stanovanje za dva ljubitelja stripov

Tajvanski Studio Ganna Design se odlikuje v oblikovanju funkcionalnih prostorov in spretnem skrivanju nepotrebnega.

Ambient: Nov obraz hiše v rožnatih odtenkih

Kopalnica pa je v domu tisti prostor, ki je zaradi spa pridiha doživela največ sprememb, saj se je spremenila v prostor za sprostitev. Bomo v notranjosti kopalnice kmalu lahko opazili tudi naslanjač, udobno klop, saj mnogi ljudje doživljajo kopalnico kot intimno in funkcionalno okolje, v katerem radi poslušajo glasbo, berejo in se sprostijo?

Ambient: Les, beton, baker, medenina in zelena stena

Zakaj torej ne bi spremenili kopalnice v lep in prijeten vrt? Ukrajinska oblikovalka Olga Akulova ima nekaj dobrih projektov na tem področju.

Ambient: Les, beton, baker, medenina in zelena stena

Prisotnost narave

Ambient: Minimalistični večdružinski dom

Številčnost bujne vegetacije je vsekakor trend, vendar ne samo v kopalnici – oblikovalci so se osredotočili na zelene rastline in okolju prijazna bivališča v celoti. Urbani vrtovi zunaj stavb in celo znotraj bivalnih prostorov so v zadnjem času močno prisotni. V središču je dobrobit prebivalcev ter najbolj zdrava in naravna ureditev hiše. Približevanje narave deluje pomirjujoče in bogati duhovno življenje stanovalcev, hkrati pa je praktična rešitev nekaterih težav.

Ambient: Minimalistični večdružinski dom

Naravno prezračevanje, nadzor vlage in svež zrak zagotavljajo življenje zelenih rastlin, zelene stene ali samo okrasnih posod z zeleno dekoracijo. Zelenjavni vrt ni le odličen vir zelišč in zelenjave, ampak tudi odlična učna izkušnja za odrasle in otroke. Estetska in umetniška vrednost urejenih vrtov je človeštvu znana že iz pradavnine.

Preplet arhitekture, oblikovanja in vrtnarjenja lahko najdemo tudi v projektu podjetja Singapur Design Studio Park + Associates.

Za zaključek lahko rečemo, da nas vse te spremembe v notranjem opremljanju približujejo k bolj prefinjenemu, toplemu in dobro uravnoteženemu prostoru, v katerem so barve – zlata, rožnata, orchid in marsala – igrive, lahkotne in umetniške.

Kjer so materiali plemeniti in naravni, ureditev prostora in podrobnosti funkcionalne in minimalistične ter z močno prisotnostjo rastlin in zelenih inovacij, se dom približa naravi na umetniški in premišljen način.

Navdih:

Trendi v notranjem opremljanju za 2016, 2. del

Foto: www.interiorzine.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Vrt, terasa, urejanje okolice