Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako izbrati barvno paleto, ki bo dopolnila dom?

Barvitost doma prinaša veselje, nekaj dramatičnosti, lahko se igra s čustvi gostov, predvsem pa je odvisna od našega izbora barv. Barvna paleta nam pomaga izbrati barve na podlagi tega, kako se želimo v svojem domu počutiti in kakšno vzdušje želimo v njem ustvariti. Če se bomo pri izbiri barv zgledovali po naravi ali pa bomo raje dali prednost kontrastnim barvam, ki bodo vzbudile občutek svetovljanskosti in modernosti, nam je na voljo usklajena paleta barv. V nadaljevanju nekaj idej in namigov glede barvne palete, ki vam bo pomagala pri odločitvi, kaj najbolje opiše vas in vaš dom.

Ambientdizajn 12/30/2015, 2:15 PM

Barvna paleta za oblikovanje vzdušja 

Številni oblikovalci radi uporabljajo barve, ki vzbujajo posebno vzdušje. Svetlo modri, zeleni in nevtralni toni spominjajo na naravo in prostost, medtem ko prostor, ki je bogat s temno modrimi, z rdečimi in vijoličnimi odtenki, spominja na globlja čustva, npr. ljubezen in strast. Izberite barvno paleto z lastnostmi, na katere se lahko navežete oziroma vas najbolje opišejo. Morda boste ugotovili, da vas določen odtenek radosti.

Barvna paleta z izkustvenim navdihom

Se spomnite potovanja z nahrbtnikom lansko jesen, ko so barve dreves prehajale iz temnozelene v zlatorumeno in živordečo? Kaj pa turkiznega morja, belega peska in izjemnih sončnih zahodov? Vnesite v dom barve, ki vas spominjajo na zadnje počitnice, kot na primer kombinacija turkizno modre in koralno rdeče – morda vas prav ta barvna kombinacija ponese nazaj v prijetne trenutke. Poleg lahko dodate še nevtralno barvo za uravnoteženje drznih odtenkov ali pa močnejšo barvo za poživitev palete mehkejših odtenkov. Če ne veste, na katere prijetne trenutke iz preteklosti bi se oprli, preglejte fotografije z zadnjih počitnic, izleta v naravo ali družinskega srečanja, da osvežite spomin na barve.

Več fotografij stanovanja v članku Pariško stanovanje z elegantno barvno paleto.

Barvna paleta za manj odločne

Čeprav je barvna eksplozija nekaj običajnega za vaše sosede, sestavljanje barvne palete ni enostavno opravilo. Kaj če bi uporabili nevtralne barve v rjavih, sivih, belih in črnih odtenkih? Nevtralna barvna paleta naredi dom brezčasen. Dodatna prednost je tudi prostornejši videz bivalnega prostora. Kadar uporabljamo nevtralne barve, razmislimo, kako bomo kombinirali barve z različnimi vzorci, s teksturami površin ter kako bomo med seboj usklajevali množico nevtralnih barv. Če vam drzne, živahne barve ne ustrezajo, so nevtralni odtenki odlična alternativa dolgočasni beli. Nevtralne barve so idealne, ko želimo dom prodati ali pa če se stanovalci ne uspejo dogovoriti glede stila.

Več fotografij hiše v članku Minimalizem, skandinavski in industrijski stil.

Več fotografij stanovanja v članku Nova ureditev tlorisa in svetovljanski dizajn.

Več fotografij stanovanja v članku Siva barva, marsala, teksture za čaroben interier.

Več fotografij stanovanja v članku Svetlo modra barva in skandinavski stil.

Več fotografij hiše v članku Sodobna minimalistična hiša na prometni ulici.

Več fotografij stanovanja v članku Sodoben eleganten skandinavski stil v Moskvi.

Več fotografij stanovanja v članku Minimalistično stanovanje in modri poudarki.

Več fotografij stanovanja v članku Monokromatska barvna paleta meščanskega stanovanja.

Oblikovanje interierja z dopolnjujočimi se barvami je pogosto izziv. Nekatere barve so vam všeč pri nekom drugem, niso pa primerne za vaš dom. Ozrite se naokrog in ugotovite, kaj vas zanima. Preletite vsebino garderobne omare. Morda boste ugotovili, katere barve vam ležijo in katere barve radi vidite v svoji okolici. Poglejte tudi skozi okno. Barvna paleta, ki jo najdete v okolici, vam bo morda olajša odločitev.

Temno zeleni, modri in rjavi odtenki dobro delujejo v gorskem domovanju, medtem ko so rdeči, črni in beli odtenki primernejši za mestno okolje. Poiščite svoje osebno občutenje interjerja in preverite naštete ideje, nato pa poiščite paleto barv, ki se med seboj dopolnjujejo.

Številne barvne ideje in dodatne nasvete poiščite v članku 10 načinov, kako z barvo popraviti prostor.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki