Notranja oprema, dom

Kje varčevati in kje ne v notranji opremi

Ena od pritožb, ki jih najpogosteje lahko slišimo glede notranje opreme, je, da stane preveč - in če pogledate kakšen listek s ceno, ni težko razumeti, zakaj. Preberite članek do konca in izvedeli boste, kje v notranjem opremljanju je pametno varčevati ter kje je pametno investirati več.

Ambientdizajn 11/23/2017, 9:19 AM

Če opremljate stanovanje oziroma razmišljate o prenovi, preberite naslednje nasvete. Pokazali vam bomo, kje bo vaš denar dobro porabljen in bodo višji stroški upravičeni in kje lahko varčujete. NE VARČUJTE
pri kakovosti prenove


Ne glede na to, ali razmišljate o celoviti prenovi stanovanja ali želite dodati le nekaj novih poudarkov, ne iščite bližnjic pri prenovah, saj je lahko skupni strošek višji. Ne iščite bližnjic, ne preskakujte redosleda opravil, ne hitite, predvsem pa upoštevajte navodila uporabe najrazličnejših materialov, saj se prenova sicer dolgoročno ne bo izplačala in ne bo dvignila vrednosti vaše nepremičnine. Morda boste naredili celo več škode kot koristi.  

Razlog je preprost: poceni prenove kažejo znake hitre obrabe. Prehitro. Pomislite na primer na slabo prepleskana vrata, podboje, omare …, ko stare barve ne odstranite popolnoma, nova pa se začne kmalu luščiti. Nekakovostne kljuke, laminatne talne obloge, slabo obnovljen parket ... Če boste izvedli enega od teh projektov, se prepričajte, da boste to storili pravilno.


NE VARČUJTE
pri brezčasnem pohištvu


Ne gre brez tega. Dobro pohištvo je drago, vendar če izberete pravo in skrbite za svoje pohištvo, je to tudi naložba, ki lahko traja desetletja. Kadar kupujete pohištvo, še zlasti kuhinjo, sedežno garnituro, posteljo, jedilno mizo in omare, se osredotočite na iskanje nevtralnega videza, ki bo prenesel preizkus časa. Nato nevtralno opremo poživite z nekaj barvnimi ali trendnimi kosi.


NE VARČUJTE
pri umetniškem delu


Stenska umetnost je zelo osebna. Če najdete umetniški kos, nad katerim ste navdušeni, si ga privoščite kljub višji ceni. Umetnina bo prostoru dodala občutek bogastva in kompleksnosti, hkrati pa vam bo verjetno prinesla tudi občutek zadovoljstva, kar je najpomembnejša podrobnost. Tudi če boste sčasoma prenovili interier oziroma spremenili stil opreme, bo umetnina verjetno še vedno ustrezala. Lahko pa ji poiščete tudi nov prostor oziroma steno. 


VARČUJTE
pri barvnih poudarkih


Precej govorimo o vplivu barv in usklajevanju oblikovalskih elementov v prostoru. Barva je enostaven in učinkovit način dodajanja vizualne zanimivosti prostoru. Običajno so barvni poudarki podvrženi trendom. Eno leto prevladujejo temne barve, naslednje leto stopi v ospredje dodatna barva … Če se odločite za močnejše barve, bodite pripravljeni na spremembe, ko se bo vaš okus spremenil. Vsi ti dodatki naj bodo cenejši, da ne boste imeli nič proti nakupu novih oziroma ne boste imeli slabe vesti, ko bo čas za svež videz.


VARČUJTE
pri tekstilu


Če ste redni bralec Ambientdizajna, potem veste, da obožujemo tekstil. Ti predmeti (odeje, dekorativne blazine, preproge, posteljnina ...) so ‘lepilo’ dizajna. Po eni strani je tekstil povezovalni element, po drugi strani pa s pomočjo barve ali vzorca doda občutek zanimivosti. Popularne barve in vzorci so podvrženi trendnim spremembam. Naj bodo tovrstni tekstilni izdelki cenejši in dostopni, v nasprotju s kakovostnimi nevtralnimi kosi, ki jih zlahka združite z različnimi stili in estetiko. 


VARČUJTE
pri dekorativnih elementih


Varčujte pri dekorativnih dodatkih za dom. Ker ti elementi ne ponujajo nobene funkcije v prostoru razen estetike, bodo prva stvar, ki jo boste zamenjali, ko boste pripravljeni na nov videz. Čeprav o dodatkih pogosto razmišljamo kot o ključnih poudarkih v prostoru, ni razloga, da bi zanje porabili veliko denarja. Če je vaš proračun zelo majhen, priporočamo, da kakšen predmet kupite iz druge roke ali ga izdelate sami, če ste ročno spretni in vas naredi sam projekti veselijo. 


Mnogi ljudje menijo, da je notranja oprema (pre)draga, da bi bila dostopna. Prostore lahko preuredite/opremite znotraj proračuna, dokler pametno porabljate denar. Uporabite zgornje nasvete kot usmeritev, kje prihraniti in kje investirati več. Z našo pomočjo boste sposobni kupiti kose, ki so najbolj smiselni za vas.


Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki