Ideje za dom, nasveti, trendi

10 nasvetov, kako organizirati dom ...

... pred začetkom šole

8/28/2013, 6:24 AM

10 nasvetov, kako organizirati dom ...

Poletje se izteka in čas je, da pomislimo tudi na novo šolsko leto, ki se bo kmalu začelo. Čeprav mnogi starši vključijo v organizacijo doma samo otroške sobe in igralne površine, je realnost taka, da šolski ritem in vsakodnevne obveznosti vplivajo na celoten dom in vse družinske člane. Od trenutka, ko se zjutraj zbudite, do popoldanske domače naloge je organizacija doma ključna. Če razmišljate, kako organizirati dom, da bo zmogel vse vsakodnevne izzive, preberite naslednjih 10 nasvetov, da bo začetek čim manj stresen.

1. Organizirajte srce doma – kuhinjo


Če bi šteli, kolikokrat na dan gremo v in iz kuhinje, bi bili presenečeni. Kuhinja ni zaman poimenovana 'srce doma'. Na šolske dni je kuhinja prizorišče hitrih zajtrkov in še hitrejše jutranje kave. Organizirajte kuhinjo tako, da bo prilagojena vaši družini in načinu življenja. Glede na starost otrok organizirajte dele hladilnika, da jim bodo živila, ki jih zjutraj najpogosteje uživajo (npr. jogurti), na dosegu roke. V shrambni omari imejte polico z zdravimi prigrizki, da jih bodo otroci dosegli brez vaše pomoči ali uporabe stola, na kuhinjskem pultu imejte vedno košaro sadja.

2. Naj bo dnevna soba nevtralno ozemlje
Za mnoge družine je začetek šole obdobje, ko se bo dom ponovno napolnil s šolskimi potrebščinami in knjigami, zato naj bo dnevna soba nevtralen prostor. Ta sklep bo družini zagotavljal prostor, kjer boste tako otroci kot tudi starši počivali, se pogovarjali in gledali televizijo brez 'motečih' predmetov, ki opozarjajo na obveznosti. Knjigam, revijam in drugim predmetom določite shranjevalne prostore, kjer bodo pospravljeni, a vedno na voljo. 

3. Vsaka soba potrebuje organizacijo
Običajen šolski dan zahteva veliko rutine. Če čutite, da vaš dom še ni pripravljen na vsakodnevne izzive, ocenite navade družinskih članov in ugotovite točke, kjer se običajno pojavlja največ težav in bojev med družinskimi člani. Je treba preurediti kuhinjo, kopalnico, pralnico, otroške sobe ali morda vežo? Organizirajte tiste prostore, ki vam in vašim otrokom kradejo čas, ko iščete nujno potrebne pripomočke!

4. Vhod – ključna točka točnosti


Verjeli ali ne, vendar je za vašo točnost zaslužna predvsem urejenost vašega doma. V domu ocenite vhod oziroma vežo, območje pralnice ter še zadnja vrata skupaj s prostorom, ki vodi do garaže, če živite v hiši. To so vstopne točke družinskih članov v prometno jutro oziroma popoldne. Območje, kjer visijo plašči, nahrbtniki, šali, kape, je bistvenega pomena. Za starše je zagotovo pomemben tudi prostor za osebne stvari, kot so torbica in denarnica, mobilniki, ključi … – vse imejte na enem mestu, da zjutraj ne boste izgubljali časa z nepotrebnim lovljenjem, saj je čas bistvenega pomena in vsaka minuta dragocena. Poskusite z navado, da otroci pripravijo stvari zvečer, da bo jutranja rutina manj stresna.

5. Od delne do popolne organizacije
Začnite z manjšimi opravili. Na otroških mizah pospravite potrebščine in otroške risbe lanskega šolskega leta, da boste naredili prostor za nove. Hkrati pospravite tudi navlako.

6. Organizacija pralnice


Če imate v hiši pralnico, lahko poleg pralnega in sušilnega stroja uredite tudi kotičke za šolarje ter njihovo opremo za treninge in druge dejavnosti. Ločevanje oblačil organizirajte tako, da ga bodo razumeli tudi mlajši otroci. V majhnih kopalnicah, v katerih je tudi pralno-sušilni kotiček, je organizacija težja, vendar ravno zaradi tega toliko bolj pomembna. V omari za kozmetiko naj imajo otroci svojo polico, katero naj tudi dosežejo.

7. Otroška garderobna omara
Na začetku 'sezone' preglejte vsa otroška oblačila, saj so otroci med poletnimi počitnicami verjetno zrasli. S septembrom se pričenja deževno obdobje, zato naj bodo dolge hlače in vetrovke pripravljene. Pospravite in organizirajte tudi omaro. Na obešalnik dajte vetrovke, jopiče, srajce, na police majice, hlače in jope. V en predal pospravite spodnje perilo, v drugega športno opremo, v tretjega pižame in domača oblačila. Ikea nudi širok nabor pripomočkov, da bo notranjost omare ostala pregledna in urejena.

8. Učni kotiček




Otrok potrebuje kotiček, kjer bo delal domačo nalogo, se učil, ustvarjal in igral. V prvih razredih osnovne šole še ne potrebuje velike pisalne mize z mnogo shranjevalnega prostora. Poskrbite tudi za primeren stol in dobro osvetljenost. Tehnologijo (računalnik, televizijo) postavite v drug prostor.

9. Organizacija kopalnice


Otroci in odrasli preživijo poleg spalnice največ časa v kopalnici. Organizirajte negovalne pripomočke otrok v označene košare ali barvite plastične zabojčke. Če imate eno samo majhno kopalnico, naj starejši otroci in najstniki hranijo pribor in pripomočke za urejanje las in ličila v svoji sobi. Tam jim namestite le še veliko ogledalo in kopalnica bo zjutraj malo manj obremenjena. Organizacija družinske kopalnice prihrani marsikatero minuto in otroški izbruh.

10. Uživajte v novem šolskem letu
Ne glede na to, ali bodo šli otroci z veseljem ali pa z odporom nazaj v šolo, bo organiziran dom koristil vsem, še posebej, ker so šolski urniki natrpani in je čas ključnega pomena. Organizacija doma bo tudi pripomogla, da boste imeli več časa drug za drugega. Uporabite teh 10 nasvetov v domu in nam zaupajte, kateri nasveti so bili najbolj koristni. 


Freshome.com, priredba Ambient dizajn
Foto: Pinterest.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki