Ambient

Kulturna dediščina in moderno stanovanje

Arhitekt Núria Selva Villaronga, glavni partner birojev LOOX in DS Arquitectes, se je lotil prenove stavbe, vpisane na seznam kulturne dediščine. Stavbo sta leta 1908 postavila Josep Domenech in Estapà na Zlatem trgu barcelonske četrti Eixample. Od Domenechove in Estapàjeve prvotne zgradbe sta danes ostala vhod, stisnjen med drugi dve zgradbi, in pet nadstropij visok stanovanjski del. Kulturna dediščina je obnovljena, mi pa vam predstavljamo moderno stanovanje, ki ga ohranjeni izvirni elementi naredijo unikatnega.

Ambientdizajn 8.11.2015, 16:07

Čeprav so tako pročelje zgradbe kot tudi skupni prostori ohranili prvotni izraz, je pri današnjih stavbah v četrti Eixample povsem običajno, da ima vsaka zgradba za seboj že eno ali več prenov, preobrazb in/ali novih predelitev notranjih prostorov ter so si tako glede slednjega kot tudi stanja, v katerem se nahajajo, med seboj zelo različne.

V sedaj obnovljeni stavbi dolgo časa ni bival nihče. Razporeditev prostorov ter končna obdelava sta bili povsem ohranjeni v prvotnem stanju, poseg pa je pomenil temeljito osvežitev funkcionalnih področij, kakovosti bivanja in udobja, vseeno pa je glavni kriterij ostal – posegati čim manj v razporeditev prostorov ter v največji meri obdržati prvotne materiale, obdelave, dekorativne elemente in leseno stavbno pohištvo, če je ohranjeno.

Projekt je zajel tudi popravila in utrditev konstrukcije, razpok, zaščito kovinskih elementov ter izdelavo programa vzpostavitve kriterijev in postopkov, ki bodo služili kot vodila pri utrditvi celotne stavbe. Rezultat prenove je stanovanje s tremi spalnicami, z delovno sobo in ložo, dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico in dvema kopalnicama.

Rešitve za vse tri spalnice in delovno ter dnevno sobo, jedilnico in glavno kopalnico so takšne, da na noben način ne odstopajo od prvotne zasnove. V skladu s tem so sedanji prostori, ki gledajo na ulico Valencia, zahvaljujoč zračni fasadi in velikim oknom primernejši za bivanje, zato so glavna spalnica, dnevna soba in delovna soba v tem delu. Kuhinja in jedilnica pa sta pomaknjeni v notranjost.

Prenova je omogočila podaljšanje kuhinje. Kuhinja je ohranila svoje prvotno mesto, a ji je bila dodana površina sobe, ki je gledala na zadnjo stran stavbe. Kuhinja je doživela temeljito preobrazbo in nima več veliko skupnega z izvirno zasnovo in materiali, saj je obnova v celoti sledila sodobnim zahtevam.

Tudi predsobo in stopnišče je arhitekturna prenova ohranila v izvirni podobi.

Viseči strop skupaj s štukaturami in ornamenti je ohranjen v izvirni podobi. Ohranjeno je tudi notranje in zunanje leseno stavbno pohištvo, gravirano steklo in izvirni talni mozaik Nollin, ki prekriva tla v večjem delu prostorov.

Z združitvijo treh majhnih prostorov – dveh toaletnih in ene shrambe – v en sam večji prostor je nastala druga kopalnica.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki