Ambient

Majhno stanovanje z unikatnimi rešitvami po meri

Majhno stanovanje, veliko 55 kvadratnih metrov, se nahaja v Tel Avivu v Izraelu. Leta 2014 ga je prenovilo podjetje Maayan Zusman Interior Design. Arhitekturno ekipo za ta projekt sta sestavljala Maayan Zusman in Amir Navon iz Studia 6b. Zastareli tloris stanovanja sta preuredila v sodobno 2-sobno stanovanje z balkonom, ki ima pogled na bujno zelenje, saj se nahaja na eni izmed najbolj osrednjih in priljubljenih lokacij v Tel Avivu. Oglejte si, katere unikatne rešitve po meri sta uporabila v majhnem stanovanju.

Ambientdizajn 14.10.2015, 8:53

Samo dve steni v stanovanju sta betonski, vse ostale pa so unikatno mizarsko delo. Le-te določajo prostor in skrivajo vso elektroniko in dodatne naprave. Skoraj vsi elementi - miza, police, postelja in predali - so izdelani po meri, in skoraj vsak centimeter prostora je skrbno načrtovan, vključno s skritim shranjevalnim prostorom.

Stanovanje se nahaja v 'tipični' stari zgradbi v Tel Avivu. Zgradba je stara približno 60 let, kar je precej staro za državo, ki je stara 67 let. Ulica Ein Gedi je majhna in mirna ulica, ki se nahaja tik ob trgu Bazel. Trg je osrednja lokacija v mestu. Stanovanje je potrebovalo celovito in popolno prenovo, saj je stanovanje imelo majhno in zaprto kuhinjo, zaprt balkon … Tudi vse inštalacije so bile zastarele.

Arhitekti so namesto nenosilnih sten uporabili kar omare zaradi dveh razlogov. Prvi razlog je prihranek prostora. Stanovanje je zelo majhno, zato je vsak centimeter pomemben. Drugi razlog pa je drugačna podoba prostora, ki je izčiščena, zato je bila notranja oprema po naročilu nujna.

Koristi takšnega dizajna so prihranek prostora, drugačen pogled in izkušnja doživljanja prostora. Kot na primer domača pisarna, vgrajena v omaro. Čeprav je delovni prostor drugačne barve, so teksture in materiali enaki, zaradi česar deluje povezava/pretok enotnega niza, ki teče skozi stanovanje, namesto posameznih zidnih niš z vgradnimi omarami. Dodatna prednost je shranjevalni prostor, ki je skrit očem. Vse komunikacijske in tehnične naprave se nahajajo v omarah, vendar so enostavno dosegljive. Luknje v omarah so ročaji, hkrati pa odvajajo toploto iz omare. Na koncu omare/stene se nahajata pralni in sušilni stroj.

Betonske niše in konstrukcijski stebri so predstavljali možnost za nastanek različnih shranjevalnih prostorov, ki niso vidni. Taka niša se nahaja v kuhinji, tik ob zakritem stebru. Namesto, da bi niše zaprli in 'zapravili' tudi pol metra prostora, so jih z unikatnimi mizarskimi rešitvami spremenili v skrite regale. Na prvi pogled se zdi, da je kuhinjsko ozadje neprekinjeno, natančnejši pogled pa razkrije odsek, ki ga je mogoče odpreti.

Lastniki in arhitekti so imeli pomisleke glede odprtega balkona ter kako ga pripojiti, da bo postal del bivalnega prostora. Nazadnje je padla presenetljiva odločitev. Balkon so pustili odprt, saj je z njega lep razgled, so pa povečali okensko odprtino in vanjo vgradili nova drsna vrata. 

Še nekje so prihranili prostor. Televizijo so namestili na drog, ki ga je mogoče zavrteti v vse smeri.

Velik del pohištva sta zasnovala arhitekta, nekaj pa je kupljenega. Na primer kovinski barski stoli Bouchon (DomItali) v obliki plutovinastega zamaška, ki niso primerni samo za vinske kleti in poslovne prostore. Zelene stole na balkonu pa so sosedi zavrgli, lastnika pa sta jih reciklirala – pomešala sta staro z novim.

Glavni arhitekturni izziv je bila najustreznejša razdelitev posameznih območij. Arhitekta sta zasnovala dve spalnici in med njima kopalnico – v tem delu ni prostora za hodnik ali betonske stene. Kopalnica je bila skrbno načrtovana, kopalniška oprema pa je narejena po meri, da izkoristi ves prostor, ki je na voljo.

Čeprav je prostor majhen, sta arhitekta zasnovala stanovanje, ki je veliko, prostorno in zračno. Kuhinja in dnevna soba se nahajata v odprtem prostoru, med spalnicama in kopalnico pa se na obeh straneh nahajajo velika drsna vrata, ki jih uporabljajo po potrebi. Vrata zagotavljajo zasebnost, barvni poudarek in občutek zračnosti, ko so odprta. 

V vseh prostorih so nastala nasprotja: monokromatsko – barvito, moderno – domačno, trdo – mehko. To je razvidno ne samo v pohištvi, ki je večinoma leseno, delno kovinsko, temveč tudi v tleh, ki so mešanica parketa, položenega v vzorcu ribje kosti, ter betonskih tal.

Stanovanje je le 10 minut oddaljeno od plaže. Ker je prenova stanovanja potekala v poletnih mesecih, so poletne barve zagotovo vplivale na podobo stanovanja, vendar so vse prej kot tipične.

Navdih:

Podjetje Dori Interior Design je zasnovalo prostorno in vabeče stanovanje v Tel Avivu. Moderno stanovanje Weisel se nahaja na Ben Gurion Boulevardu, ki je le 7 minut hoje oddaljen od lepih plaž. Stanovanje, veliko 110 kvadratnih metrov, ima 3 sobe in se nahaja v zgradbi iz leta 1957. Prenovljeno stanovanje s funkcionalnim tlorisom ima veliko zanimivih podrobnosti, v stilu pa so arhitekti združili urbano z etničnimi podrobnostmi ter sodobnimi potrebami. Več v članku Moderno stanovanje: ko se urbano sreča z etničnim

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet