Ambient

Minimalistična montažna hiša v Amsterdamu

Minimalistična montažna enodružinska hiša se nahaja v Amsterdamu na Nizozemskem. Leta 2015 jo je zasnovalo podjetje Meesvisser. Ta transparentna hiša, ki je polna naravne svetlobe, je oblikovana za par z dvema otrokoma, ki želi živeti v udobnem, prostornem in odprtem domu. Hiša je odprta v vseh nadstropjih: na severni strani je čudovit razgled na reko Ij ter na jugu na vrt. Hiša je samoiniciativni projekt na eni izmed parcel, ki se je v času stanovanjske krize sprostila kot del poskusa, kako ponovno zagnati stanovanjsko gradnjo v Amsterdamu. Ker so predpisi o zunanjosti hiše določali le največji obseg in meje pročelja, je projekt nastajal v največji arhitekturni svobodi.

Ambientdizajn 30.9.2015, 8:32

Da bi povečali trajnostne zahteve in znižali stroške gradbenega procesa, je bila hiša zgrajena z masivnimi gradbenimi lesenimi elementi. Ti leseni elementi so v notranjosti že zaključeni ter z vsemi cevmi in inštalacijami, ki so bile vgrajene v času proizvodnje. V samo 7 tednih je bila celotna hiša zgrajena, vključno z balkoni na južni strani, velikimi okenskimi elementi, vrati, stopnicami ter kopalniškimi enotami.

Maksimalna izolacija, visoko kakovostna stekla, sončni kolektorji na strehi, toplotni izmenjevalnik in rekuperator toplote, ki zmanjšata porabo energije, naredijo hišo trajnostno, predvsem pa udobno. Balkoni na južni strani ustvarjajo naravno zaščito pred soncem in pregrevanjem v poletnih mesecih. Zadržijo toploto zunaj, vendar prepuščajo svetlobo. Z deževnico, ki se zbere, družina uporablja na vrtu.

Hiša je v celoti izdelana iz masivnih lesenih plošč. Vse stene, tla in stropi so montažni oziroma prefabricirani, samo balkon in konstrukcija v drugem nadstropju je izdelana iz jekla. Celotna konstrukcija je bila dostavljena na gradbišče v dveh dneh, postavljena pa je bila v treh tednih. V naslednjih štirih tednih so namestili še okenske okvirje, stopnice, balkon, notranje obloge ter pohištvo.

Z omejenim proračunom in omejenim časom je bil projekt uresničen v zgolj treh mesecih.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki