Ambient

Nekoč banka, danes stanovanje z močnim značajem

Stanovanje na ulici Bulevardi 1 v Helsinkih je bilo najprej banka, nato zavarovalnica, dokler ga ni vzelo v roke podjetje Saukkonen + Partners. Eden prvih in največjih izzivov prenove je bil, kako odstraniti debela jeklena vrata bančnega trezorja, da bi prostor lahko postal sodoben dom zelo zaposlenega para v poznih tridesetih letih. Skandinavska tradicija je bila vodilo prenove in preobrazbe prostorov, ki so bili nekoč banka, v sodobno stanovanje z močnim značajem.

Ambientdizajn 11/19/2015, 2:04 PM

»Na kraju samem smo vrata razrezali na majhne kose, da smo jih dobili ven. Delo je bilo težko. Vrata so bila tako velika, da smo že razmišljali, kako bi jih pustili tam, kjer so, in jih uporabili kot element dizajna. A bi zastirala čudovit pogled s hodnika na knjižnico, ki je svoje mesto našla v bivšem trezorju,« razlaga arhitekt, odgovoren za prenovo. 

Skandinavska tradicija je bila vodilo prenove, saj je tako prostoru kot tudi predstavam lastnikov glede prihodnjega bivališča najbolj ustrezala. Ker sta lastnika večji del dneva polno zaposlena, sta želela funkcionalno stanovanje z vsem na dosegu.

V ta namen ima 220 m² veliko stanovanje le eno spalnico, toaleto in kopalnico s savno – seveda, saj smo na Finskem –, po drugi strani pa naj bi stanovanje odražalo njuna zanimanja. Ravno zato je nastala knjižnica, funkcionalna kuhinja, velika dnevna soba in nenazadnje knjižnica/kadilnica za moža, ki si lahko na toplem prižge cigaro, močna ventilacija pa poskrbi, da dim ne zaide v ostale dele stanovanja.

Dekor je mešanica finske in danske klasike, na primer stol Tulip Eera Saarinena, stol Egg Arneja Jacobsena, stol Eera Aarniosa in drugo dizajnersko pohištvo.

»Leta, v katerih je stanovanje služilo kot pisarna, so pustila sledi, zato smo morali trdo delati, da smo znova vzpostavili prvotni stil iz leta 1894,« pravi arhitekt.

To je vključevalo nove stropove s štukaturami, s čimer so zakrili vse instalacije in kable televizije, računalnikov in druge tehnologije. Edino, kar poleg vtičnic, luči, skrite razsvetljave in umetniških del še vidimo na stenah, so obvezni javljalniki požara. To daje prostoru vtis čistosti in se sklada z belino pohištva in pušča prost dostop svetlobi, ki vstopa skozi velika okna, katera nudijo lep razgled na enega izmed centralnih parkov finske prestolnice.

Navdih:

Klubske mizice so funkcionalen pohištveni element različnih oblik, barv, materialov in dimenzij, stilov ... Klubska mizica je poseben del dnevne sobe, saj je element, ki najbolje odraža našo osebnost. Klubska mizica je tudi priročen prostor za odlaganje daljincev, očal, revij, igranje in risanje otrok … Klubska mizica je običajno osrednja točka dnevno-bivalnega prostora, zato izboru najustreznejše klubske mizice namenite dovolj pozornosti. Še posebej mestu, kjer se bo nahajala. Ste že razmislili, katere funkcionalne zahteve naj bi izpolnjevala klubska mizica? Popolna klubska mizica za popolnost dnevne sobe. Več v članku Klubska mizica za popolnost dnevne sobe.

Kakovostne in lepe talne obloge lahko naredijo znatno spremembo v notranji opremi. Večino časa so naše oči usmerjene stran od tal, zato je to področje pogosto prezrto. Že samo s privlačno preprogo ali odejo lahko dosežete, da bo vaš dekor postal izreden. Preproge, odeje, zavese in blazine dokončajo estetski videz bivalnega prostora in prinesejo teksture v notranjo opremo. Tla v dnevni sobi, ne glede na to, kako svetla in sijoča so, so nepopolna brez lepe preproge. Preproga ustvari topel občutek in določi položaj dnevne sobe, zato je pomembno, da je preproga usklajena z ostalo opremo. Poživite dnevno sobo s preprogami ali ji ustvarite značaj. Več v članku Preproge za poživitev dnevne sobe.

Foto: www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi