Ambient

Obnovljena kmečka hiša je postala sodoben dom

Ta stara kmečka hiša, ki se nahaja v Belgiji, je bila v celoti obnovljena v letu 2015, načrt sodobne obnove pa je delo arhitekturnega biroja Juma Architects. Arhitekti so obnovili staro kmetijo v iskanju popolnega ravnovesja med starim in novim.

Ambientdizajn 4.2.2016, 9:05

Čeprav je staro kmečko hišo preveval prijeten občutek domačnosti, ji je v notranjosti primanjkovalo naravne svetlobe, ni bilo razgleda niti ni bila prostorna. Te težave so arhitekti odpravili z velikim panoramskim oknom na zadnji strani hiše, skozi katerega prodira naravna svetloba v notranjost, steklena odprtina pa omogoča povezanost zunanjosti in notranjosti ter usmerja pogled na vrt. Novo okno se razlikuje od obstoječih, saj so uporabili črn, preprost okvir iz jekla, ki odpravlja vse dvome o tem, kateri deli hiše so izvirni in kateri ne.

V hiši so ohranili nekatere dragocene izvirne posebnosti, na primer veličasten kamin in stare tramove. Stari tramovi so peskani, da je poudarjen njihov značaj, medtem ko je preostali del lesenega stropa s tramovi v dnevni sobi bele barve in je kontrast novim in temno poliranim betonskim tlem (s talnim gretjem). Naravna svetloba ter subtilna uporaba barv in materialov je spremenila dnevno sobo v miren in svetel prostor, kjer družina uživa v čarih izvirnega kamina.

V dnevni sobi se nahaja velika stenska lesena omara, v kateri so spravljene knjige in osebni predmeti. Ti predmeti so 'nakit', majhni poudarki, ki hišo spremenijo v pravi dom.

Obstoječo medetažo in dostop do kleti so podrli, da bi ustvarili velik in odprt kuhinjski prostor s kuhinjskim otokom, katerega so obložili z naravnim kamnom. Kuhinja je opremljena s štedilnikom na plin, ki se popolnoma ujema s stilom kmetije in je navdihnil izvedbo celotne delovne površine iz nerjavečega jekla. Nad štedilnikom so namestili polico iz naravnega kamna in jo osvetlili z indirektno svetlobo. Fronte iz hrastovega furnirja dajejo kuhinji toplo vzdušje.

V kuhinji se nahaja tudi majhna jedilna miza ter drugi vhod, ki ga večinoma uporablja družina. Prostor nekdanje kuhinje je postal shramba. Ob jedilnici se nahaja obnovljeno stopnišče, pod katerim je nastal shranjevalni prostor.

Zaradi številnih lesenih stropnih tramov je bila izbira svetil precej omejena. Za kuhinjski otok so arhitekti izbrali svetilo na tirnici, ki dobro osvetli celotno delovno površino. Naročniki so imeli glede svetilke nad jedilno mizo posebne želje, saj so želeli svetilko, ki se bo lahko prilagajala številu gostov in ureditvi mize. Arhitekti so se odločili za kombinacijo treh svetilk, ki so lahko obešene skupaj kot celota ali pa se jih povleče narazen za osvetlitev večjega območja.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Penthouse stanovanje z odprto kuhinjo v črni barvi

To sodobno penthouse stanovanje v Barceloni je leta 2017 zasnovala arhitektka Susanna Cots. Susanna Cots je v tem stanovanju združila nevtralne barve, hrastov les, izčiščene linije notranjih kubusov ter steklo. Več

Plesen. 4 znaki, ob katerih morate nujno ukrepati!

Plesen je ena od strašnih resničnosti življenja v hiši. Ne glede na to, kako nov ali čist je dom, vedno obstaja možnost, da se plesen nekje skriva. Nekatere plesni so resnično nevarne, za ljudi s pomanjkljivim imunskim sistemom pa lahko celo usodne. Tudi če plesen še ni vidna, jo lahko že vonjamo. Več

Ženstveno majhno stanovanje v klasičnem stilu

V Taichungu na Tajvanu se nahaja ženstveno majhno stanovanje, veliko 67 kvadratnih metrov. Stanovanje je zasnovalo podjetje Ris Interior Design. Več

Tropski raj na obali Zanzibarja

White Sand Luxury Villas & Spa, ki se nahaja na 4 hektarjih spektakularnih tropskih vrtov, stoji na plaži Paje v Zanzibarju. Ena izmed najlepših plaž na svetu se ponaša z belim peskom in kristalno čistim morjem. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki