Ambient

Sodobna nizkoenergijska lesena hiša na podeželju

Na Češkem se nahaja naslednja sodobna nizkoenergijska lesena počitniška hiša. Leta 2013 jo je zasnovalo podjetje ASGK Design. Hiša se imenuje Zilvar, nahaja pa se na obrobju majhne vasi na vzhodu Češke, obkrožena s polji in z gozdovi. Želja naročnika je bila nizkoenergijska lesena hiša z odprtim tlorisom, ki bo povezala vse tri družinske člane, ki bo idealna za celoletno bivanje, znotraj in zunaj hiše pa bo čutiti neposreden vpliv okoliške narave.

Ambientdizajn 17.9.2015, 10:00

Mikroklima območja s pogostim dežjem, močnimi zahodnimi vetrovi in vzhodnim soncem je bila upoštevana, skupaj s potrebo po miru in oddaljenosti od hitečega sodobnega sveta.

Navdih za obliko hiše Zilvar je prišel od 4-letnega sina lastnikov, ki je želel zgradbo, ki bo spominjala na primate, nagnjena pa bo proti ogromnemu hrastu. Ob južni nagnjeni strehi, nagnjeni proč od krošnje hrasta, se počutite, kot da ste v drevesu samem, medtem ko severna poševna streha, obrnjena v nasprotno smer, ponuja čudovit pogled na oddaljeno podeželje.

Občutek mnogo večjega prostora ustvarjajo zelo velike steklene površine in drsna vrata, ki povezujejo dnevni prostor v notranjosti z vzhodno zunanjo teraso, ter enotne talne površine. Zunanji prostor, zaščiten pred dežjem, obdaja severni vhod in zagotavlja suho površino na prostem skozi vse leto.

V odprtem tlorisu se v spodnjem nadstropju nahaja bivalni prostor, ki ga oblikujeta kuhinja in jedilnica v spodnjem nadstropju ter zelo preprosta dnevna soba, prostor pa se odpira na dve spalni galeriji na nasprotnih koncih hiše, na kateri se lastniki povzpnejo po stopnicah. V industrijskem stilu oblikovano stopnišče ter odprtost prostora zagotavlja komunikacijo med vsemi območji v hiši.

Pročelje, streha in notranjost hiše so narejene iz macesnovih desk, vendar so zunanje lesene obloge rahlo ožgane, kar bo pripomoglo k daljši življenjski dobi. Osrednji bivalni prostor z veliko stekleno površino izkorišča sončno energijo v zimskem času, medtem ko v poletnih mesecih velika lesena drsna polkna zagotavljajo zaščito pred soncem.

Vsak del, tako znotraj kot zunaj, se skupaj s sončno svetlobo močno spreminja, zato se v hiši počutite kot raziskovalec v kanjonu. Nastalo je zelo sveže in mirno zatočišče, v katerem lastniki in obiskovalci uživajo v podeželskem življenju.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki