E-arhitekt

15 pravil notranjega opremljanja, ki ne držijo več

Ambientdizajn 7/16/2013, 11:02 PM

Včasih so veljala določena pravila notranjega opremljanja, ki so zagotavljala ustvarjanje popolnega doma. Ampak notranje opremljanje se razvija tako kot moda, zato so se spremenila tudi pravila notranjega opremljanja oziroma bolje rečeno miti notranjega opremljanja. Pogosto se zgodi, da zelo staro ponovno postane moderno in tudi stara pravila bodo nekoč ponovno prišla v modno milost. Kar je staro, je ponovno novo, če govorimo o trendih notranjega opremljanja. Zaradi vseh pravil lahko rečemo, da obstajata le dve pravili:

Pravila so zato, da jih kršimo. Ko gre za notranje opremljanje, ni pravil ...

Pa si poglejmo 15 pravil, ki ne veljajo več:

1. Majhne sobe naj bodo bele ali v bledi nevtralni barvi
Včasih je veljalo prepričanje, da bela barva prostor polepša in naredi majhen prostor večji. Čeprav je to deloma res, je dojemanje velikosti prostora manj povezano z barvo stene in več s samim pohištvom in postavitvijo le-tega. Nič ni narobe, če želite obdržati občutek majhnosti, topline, vabljivosti, udobnosti in intimnosti v majhnem prostoru. Poleg barve sten vplivata na občutek topline v prostoru še posteljnina in barva pohištva.

2. V majhnih prostorih majhno pohištvo
To je morda najbolj neumno pravilo med vsemi pravili. Majhno pohištvo v majhnem prostoru da domu vtis, da ste morda v hiši lutk. Če lahko v majhen prostor postavite veliko zakonsko posteljo, jo postavite. Namesto da bi sobo napolnili z več manjšimi kosi pohištva, bosta en ali dva večja kosa naredila prostor večji. Kjer je prostor zelo omejen, razmislite o obliki in funkcionalnosti. Na primer vgradna omara bo nudila več shranjevalnega prostora kot nizek predalnik.

3. Upoštevajte vsa pravila notranjega opremljanja
Pravila so zato, da jih kršimo! Ko opremljate svoj dom, morata kar najbolje izraziti svoj osebni okus in slog – to je pravilo številka 1! Kaj vam je všeč? Katere so vaše najljubše barve? Slog? Hobiji? Katere so vaše najljubše umetnine? Ali vam je ljubše moderno ali klasično pohištvo? Vas navdihujejo arabski, azijski vplivi? Ali ste najraje sam svoj mojster? Vaš dom naj bo odraz vašega lastnega okusa in strasti, ne nekoga drugega!

4. Temne sobe so videti še manjše
Tudi temni prostori so lahko topli in polni tekstur. Prostorom lahko vdahnete občutek izbranosti, dramatičnosti in razkošja. Tudi temne stene so lahko čudovito ustvarjalno platno. Umetnina, ki visi na temni steni, lahko pride mnogo bolj do izraza kot na svetli steni. Naj bo pohištvo sorazmerno prostoru – če uporabite večje kose pohištva, naj jih bo manj. Prostor naj bo odprt in zračen ter naj bo povezan z ostalimi prostori. Sobe so videti manjše, če so utesnjene in prenatrpane s pohištvom.

5. Temni stropovi naredijo prostor manjši, nižji
Tudi to pravilo ne drži povsem. Temen strop doda teksturo, dimenzijo in dramatičen izraz. V manjšem prostoru boste morda želeli stene ali pohištvo v svetlejših odtenkih, če se boste odločili za temnejši strop. Po drugi strani poslikan strop ne zmanjša prostora. Če ste zaskrbljeni zaradi svetlobe, lahko vedno dodate dekorativna ogledala za ustvarjanje dodatnih virov svetlobe.

6. Ne mešajte vzorcev in potiskov!
Zakaj pa ne? Ni boljšega načina, da dodate barvo, teksturo in da izrazite svojo osebnost z dodajanjem različnih vzorcev skupaj. Pike, črte, cvetlični vzorci – vse lahko živi ubrano! Da bo to uspešno, morate vztrajati pri izbrani barvni paleti. Če delate z modrimi in sivimi odtenki, rožnatimi in zelenimi odtenki ali črno-belo tehniko, lahko mešate tkanine in vzorce ter ustvarite mešano in ujemajoče.

7. Osredotočite se na eno točko
Zakaj? Nismo enodimenzionalni in tudi prostori, v katerih živimo, niso. Vsak življenjski prostor ima štiri stene. Zakaj je lahko samo ena stena ali predmet osrednja točka? Je vaše okno, ki gleda na morje, zaliv, gozd, bolj oziroma manj pomembno od vašega kamina? Kaj pa umetnina vaše prababice, ki ste jo podedovali? Okna, kamin in velika umetnina so lahko enako pomembne osrednje točke. Z ustvarjanjem osrednjih točk ne dodate samo poudarka in dimenzije svojim prostorom, ampak izražate s tem tudi svojo osebnost in občutek za slog.

8. V enem slogu
Se držite samo enega športa, enega hobija, ene strasti? Ljudje smo vendar večplastni. Zakaj bi naši domovi morali biti enaki. Kaj pa, če ste svetovni popotnik in ste zbrali spominke iz Grčije, Kitajske, Japonske, Francije …? Zapovedovati, da se držite enega sloga, je kot izbiranje najljubšega dekorativnega dodatka ali prepoved, da japonska skulptura ne more stati poleg starinske klasične mize. Kaj pa, če človek živi v modernem domu in ima obsežno zbirko starin? Mešanje in združevanje različnih slogov daje vašemu domu večplastni občutek in je morda najboljši način, s katerim lahko izrazite svoj občutek za slog in opremljanje.

9. Najpomembnejši kos pohištva je vaš kavč
No, morda pa ni! Morda je najpomembnejši kos pohištva v vašem domu jedilna miza, knjižna polica, postelja ... ali pa kavč. To je odvisno od vašega doma in vašega življenjskega sloga. Zelo aktivna družina bo manj pozornosti namenila kavču. V tem primeru je bolj pomembna funkcija kot pa moda. Najpomembnejši kos pohištva je tisti, ki ga določite kot takega. Nekateri trdijo, da sta jedilna miza in postelja najpomembnejša kosa pohištva.

10. Ne barvajte rustikalnega pohištva
Zakaj pa ne? Recikliranje ali osvežitev postaja vedno bolj priljubljeno opravilo. To je okolju prijazen način, ki vdihne novo življenje staremu kosu pohištva. Barvanje vintage pohištva je odličen način, da damo sodoben pridih starim pohištvenim elementom.

11. Jedilna miza in stoli se morajo ujemati
Tudi tkanine in pohištvo naj se ujemajo. Lahko združite popolnoma različne sloge in teksture, le pri lesu se držite enega – svetlega ali temnega lesa. 

12. Otroške umetnine sodijo na hladilnik!
Če imate otroke, ustvarite umetniško steno oziroma minigalerijo in razstavite njihove umetnine. Ni boljšega načina od dodajanja barvnih poudarkov na stene z uokvirjenimi umetninami otrok. 

13. Beli prostori so neprivlačni
Beli prostori so lahko videti sivi, prazni in brez osebnosti ali pa čudovito mirni. Kot smo že omenili, so značaj prostora in teksture ključne pri ustvarjanju privlačnega in toplega prostora. Obstajajo številni odtenki bele barve. Z uporabo različnih odtenkov boste prostoru dodali globino in toplino. Slonokoščene stene, smetanast kavč in blazine lahko izzovejo občutek miru in spokojnosti. Ni treba, da je bela barva sterilna ali hladna.

14. S preprogo določite območje
Ne! Preproge so čudovit način dodajanja barv in tekstur. S plastenjem lahko dodamo občutek topline. Preproge lahko zmehčajo parket in dodajo globino ter teksturo, hkrati pa povežejo pohištvo. Dokler boste ostali znotraj barvne teme, lahko kombinirate vzorce in teksture, da tvorijo usklajen, vendar zapleten videz.

15. Vsaka soba potrebuje nekaj barve
Morda boste želeli prostoru dati barvni poudarek, vendar to nikakor ne pomeni, da to tudi morate storiti. Z eno barvo v različnih odtenkih ustvarite dovolj raznolikosti, teksture in nasprotja, tako da ni treba dodati druge barve. Vseeno pa z drugo barvo ustvarite globino. Pravila so zato, da jih kršimo.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki