Dizajn

Mestne gredice za ljubitelje narave in unikatnih izdelkov

Miza, vrtiček, rastlinje. Le kam postaviti vse želeno v majhnem prostoru?

Ambientdizajn 11/7/2014, 12:12 PM

Idejo za izdelavo Mestne gredice sta Rok Podržaj in Mojca Poje našla med bivanjem v manjšem blokovskem stanovanju, kjer nista imela možnosti vrtička. 

Izdelek združuje funkcijo mize in mini vrtička, ki ga lahko zasadimo z začimbnicami, rožami ali z drugim pritlikavim rastlinjem. Dostop do zasajenega rastlinja omogoča izvlečni predal, ki je narejen iz lesene vezane plošče, premazane z naravnim tungovim oljem.

Tungovo olje je najbolj vodoodporno naravno olje, ki s pravilnim nanosom zagotavlja trd in žilav vodotesni premaz, ki preprečuje nabrekanje lesa. Predal je obložen z manjšimi kosi breze, noge mize pa so narejene iz celih kosov istega lesa. Okvir, na katerem leži predal, je narejen iz hrastovega lesa in prav tako premazan s tungovim oljem.  

Za okrasitev mini vrtička sta uporabila pritlikavo zelenje, travniško rastlinje, naplavljen les in rečne kamne. Zasajeno rastlinje ni zahtevno za oskrbo in ne rosi stekla. Zemljo v predalu je treba enkrat letno zamenjati in po potrebi obnoviti nanos tungovega olja. Med steklom in koščki breze je namenski prostor za večji pretok zraka. Pri večjem/višjem rastlinju bi bilo treba prostor med steklom in mizo povečati ali pa vgraditi sistem za zračenje oziroma pretok zraka. 

Miza se ne nagiba in je stabilna. Miza je dolga 120 cm, široka 75 cm in visoka 80 cm.

Mojca in Rok sta izdelala tudi dva pripadajoča stola. Sprednji nogi stola sta izdelani iz breze, tako kot noge mize. Sedišče stola je tapecirano v dekorativno tapetniško blago, ki omogoča preprosto vzdrževanje, saj ga preprosto obrišemo z mokro krpo, morebitne madeže pa odstranimo z mešanico vode in detergenta. Naslonjalo stola je prav tako iz lesa breze, ki je pritrjeno na kos smrekovega lesa. Višina stola je standardnih dimenzij, oblika pa je malo drugačna. 

Cena takšne mize je odvisna od dimenzij, vrste lesa, želenega rastlinja (brez/z rožami, začimbnice, trava, drugo rastlinje ...), morebitne ambientalne LED-osvetlitve, ostalih potreb (npr. sistem za zračenje) in želja. Proizvodnja ni serijska, saj gre za unikatni izdelek, izdelan iz surovega (posušenega) lesa breze.  

Več informacij na www.r-les.eu. 

Foto: Sabina Tomažič

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki