Ambient

Domovanje gozdne vile

Narava je navdihnila notranjo opremo.

7/5/2013, 4:12 PM

Domovanje gozdne vile

Ko je Lija dobila svoje prvo stanovanje v novem naselju, ki je le streljaj od prestolnice, si je zaželela, da bi bilo nekaj posebnega. Čeprav je notranje opremljanje lastnici in njeni mami v veselje, sta se odločili, da bo rezultat boljši, če jima pomaga arhitekt za notranjo opremo. Prostoramo sta našli na internetu, prepričal pa ju je mladosten slog in barvitost projektov.



Kadar pročelje bloka s svojo zelo močno barvo posega tudi v intimo doma, se je v navdihu najbolje prepustiti. Na kaj pomislite ob zeleni barvi? Prostorama je pomislila na naravo, vodo, drevesa, šelestenje listkov v vetru, svežino, tolmune, modrino neba …

Zeleno pročelje je torej narekovalo osnovno notranjo opremo v nevtralnih tonih in dodatke v zeleni barvi, za trendovski pridih pa je poskrbela zelo modna petrolejska barva. Obe izbrani barvi sta tesno povezani z motivi iz narave, modrega tolmuna sredi zelenega gozda. V to zgodbo se lepo vključujejo tudi jedilniški stoli. Njihova prozorna površina je kot valovanje vodne gladine.



Lija in njen fant sta si zaželela družaben prostor s kuhinjskim otokom. Kljub nerazkošni kvadraturi je Prostorama v prostor umestila niz visokih omar z vgradnim hladilnikom, pečico in shrambno omaro z izvlečnim delovnim pultom. Na polotoku sta z ene strani korito in kuhališče, z druge strani pa prostor za posedanje. Niz se nadaljuje v raztegljivo stekleno jedilno mizo.

Spuščeni strop deli kuhinjo od dnevne sobe, igrivi ples vgradnih luči pa je navdihnil tudi valujočo stensko grafiko.



Dnevna soba je sicer majhna, vendar njeno udobje ni prav nič okrnjeno. Udoben trosed se po potrebi izvleče v počivalnik, zeleni tabureji pa so prilagodljivi del opreme – enkrat so stolčki za noge, drugič za sedenje, tretjič s pladnjem postanejo priročna mizica.



V toplejšem delu leta je stanovanje večje, saj med teraso in dnevnim prostorom ni steklene pregrade. Zenovsko vzdušje ustvarjajo nežni čipkasti stoli in zelena barva. Bambus v loncih je del tega vzdušja, hkrati pa malce zaščiti pred radovednimi pogledi. Za romantično vzdušje poskrbijo LED lučke, ki so vgrajene v lesena tla.



V celotnem stanovanju lahko spremljamo motiv dreves. Začne se že takoj ob vhodu z obešalnikom, nadaljuje v spalnici s stojalom za nakit in prehaja v dnevni prostor s sliko drevesa nad kavčem.

Delovni kabinet bo nekoč postal otroška soba.



Hodnik je dolg in ozek ter povsem neprimeren za postavitev večje garderobne omare. Čevlje so pospravili v dve plitvi viseči omarici. Ena zanjo in drugo zanj. Hodnik so popestrili z ogledali različnih širin in višin ter vgradnimi lučmi.

V kopalnici so s posredno osvetlitvijo, ki se skriva pod omarico, na kateri stoji umivalnik, dosegli učinek lebdenja. Razen v kabinetu nikjer v stanovanju ni klasičnih stropnih svetilk, a so prostori kljub temu funkcionalno in domiselno osvetljeni.



Pralni stroj in plinska peč sta nujno neestetsko zlo. Zanju ni bilo prostora nikjer drugje, razen v kopalnici, zato so poiskali način, kako ju zakriti. Luknjice na omari so ustvarjene po navdihu zračnih mehurčkov pod vodo in so lep dekorativni element. Njihova funkcija je zagotavljanje primernega zračenja plinske peči, uporabne pa so tudi namesto klasičnih ročajev.



V spalnici so se še naprej držali vodila, da so vsi ključni kosi pohištva v nevtralni beli ali grafitno sivi barvi, barvno živahnost pa ustvarijo z izborom dodatkov in posteljnine. Lija pravi, da manjka samo še nekaj listkov na garderobni omari in se bo počutila v domu kot gozdna vila.



Oglejte si še druge Prostoramine projekte na www.prostorama.si.
 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki