Ideje za dom, nasveti, trendi

7 nujnih elementov funkcionalno zasnovane kuhinje

Kuhinja je prostor v domu, ki ga poleg kopalnice in postelje najbolj uporabljamo. Tam se zbiramo in družimo z družino, predvsem pa kuhamo. Vsi lastniki nepremičnine nimajo možnosti, da bi oblikovali svojo kuhinjo, saj le-ta pride včasih skupaj z nepremičnino. Če pa imate to priložnost, upoštevajte naslednjih 7 pomembnih elementov, da boste ustvarili funkcionalno kuhinjo, ki vas bo navduševala še mnogo let.

Ambientdizajn 29.11.2017, 0:16

1. Tloris 

Upoštevajte vse vidike oblikovanja na papirju oziroma zaslonu, preden izberete katerokoli kuhinjo. Če želite kar najbolje izkoristiti prostor, se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo pomagali oblikovati popoln kuhinjski prostor. Glede na prostor vam bodo svetovali, kaj je izvedljivo in funkcionalno, kaj pa je brezpredmetno. 


2. Talna obloga 

To je druga točka, ki jo morate upoštevati. Da bo obloga funkcionalna, naj bodo tla enostavna za čiščenje in odporna na udarce ter morebitne izlive tekočin. Ploščice so čudovite, morda pa izberete tudi vinil, parket … Če niste prepričani, katera talna obloga je najprimernejša za vas, obiščite kakšen center ali salon, da se boste lažje odločili, kaj je najprimernejše za vas.


3. Shranjevalni prostor 

Poskrbite, da boste imeli v kuhinji dovolj prostora za shranjevanje, da boste imeli vse potrebno na dosegu roke. To je čas, ko lahko načrtujete omaro za metle, ločevanje odpadkov … Potrebujete pravo shrambo? Zakaj ne? Razmislite o vsem, kar želite imeti pospravljeno za vrati oziroma želite nekatere manjše naprave vključiti v zasnovo kuhinje. 

4. Sedeži v kuhinji 

Ali želite sedež pri oknu ali ob barskem pultu? Vam je všeč, da se družite, medtem ko pripravljate obroke? Če je tako, je bistvenega pomena, da se vaši gostje lahko usedejo in popijejo kozarec vina, medtem ko vi kuhate. 

5. Kuhinjski trikotnik 

V funkcionalni kuhinji postavite štedilnik, kuhinjsko korito in hladilnik tako, da bodo vse naprave lahko dostopne. Prihranite korake in hitro dostopajte do stvari, ki jih potrebujete. Ko načrtujete kuhinjo, si predstavljajte trikotnik, ki ga tvorijo prej naštete naprave, le-ta pa naj bo čim manjši. 

6. Osvetlitev 

Poleg stropnih svetilk, ki bodo osvetlile celotno kuhinjo, razmislite o dodatni razsvetljavi tudi pod visečimi omaricami, ki bodo osvetlile delovno površino ter pričarale ambientalno osvetlitev ob večerih. Tudi nad kuhinjskim koritom in štedilnikom potrebujete odlično svetlobo, ne samo tam, kjer režete in pripravljate hrano. 


7. Naprave
 
V funkcionalni kuhinji želite naprave, ki so uporabne, vredne svoje cene, predvsem pa bodo dolgo časa delovale. Naprave imajo številne funkcije. Pečice na primer navdušujejo s funkcijami za gurmanske kuharje, pomivalni stroji so vedno bolj ekološki … Nenazadnje kupite hladilnik, ki je dovolj velik, da boste vanj lahko shranili vse, kar potrebuje vaša družina. Razmislite, kakšna so vaša pričakovanja in želje, šele nato izberite najprimernejšo napravo.

V oblikovanje funkcionalne kuhinje lahko vključite še druge naprave in poudarke, mi smo omenili samo najpomembnejše. 


Foto: www.architectureartdesign.com, Stosa cucine Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi