Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako urediti mini kuhinjo v počitniškem apartmaju

Po prvomajskih praznikih že začnemo razmišljati o glavnem dopustu. Morje, plaža, hotel, šotor, apartma ... Veliko družin in parov dopustuje v lastnem nadomestnem domu, apartmaju, številni pa tudi oddajajo, opremljajo in skrbijo za počitniška stanovanja. Počitniška stanovanja se nahajajo na različnih lokacijah, tako v turističnih mestih, ob morju, v naravi, planinah itd. Ne glede na lokacijo, pa je glavni namen počitniškega doma ta, da se ljudje v njem spočijejo, počutijo dobro in da zadošča osnovnim potrebam začasnih stanovalcev.

Elementare 11.5.2016, 8:41

Ljudje imamo različne navade. Če opremljate lastno počitniško kuhinjo ali pa ste lastnik stanovanj, ki jih oddajate gostom, imate težko nalogo, kako opremiti apartma, da bo zadostil vsem potrebam, saj apartmaji večinoma niso ravno velik prostor.

Na podlagi zgoraj navedenega smo se odločili, da za lastnike manjših turističnih stanovanj pripravimo nasvete, kako opremiti mini kuhinjo. Morda pa bodo naslednji nasveti primerni tudi za projekt majhne kuhinje v vašem stanovanju.

Mini kuhinjski niz 2,14 m

Mini kuhinjski niz – 2,14 m

Pri tako majhni kuhinji razmislite o pultu iz nerjavečega jekla in integriranem kuhinjskem koritu. Če prostor dopušča, raje izberite pult, globine 70 cm, kot pa klasičen 60-centimetrski pult.
 
Ker ljudje na počitnicah ne bodo ravno vsak dan brisali pomite posode, razmislite o odprtem ali zaprtem elementu za odcejanje posode nad koritom. Tako je posoda skrita oz. ne zaseda pulta.
 
Podpultni vgradni hladilnik poskrbi za osnovne potrebe začasnih stanovalcev, hkrati pa je nad njim uporabna delovna/odlagalna površina.
 
Če imate približno 2 m prostora, je idealna postavitev elementov v naslednjem zaporedju: manjša odlagalna površina (ki vas odmakne od stene in poskrbi za lažje pomivanje posode), pomivalno korito, glavna delovna površina (vsaj 50–60 cm), kuhalna plošča (lahko tudi dvojna) in manjša odlagalna površina.
 
Viseči elementi so zaradi potrebe po shranjevanju posode lahko delno zaprti in delno odprti. Odprti del kuhinjo poživi in poskrbi za boljši pregled – uporabniki se hitreje in bolje znajdejo. Predmete, ki bi jih uporabljali vsakodnevno, pogosteje, lahko postavite na vidno mesto.
 
V večini primerov gostje v počitniških stanovanjih ne kuhajo ravno pogosto in veliko, zato napa ni potrebna. Če pa so vaši gostje drugačni oziroma kuhate več, priporočamo vgradno napo v visečem elementu.

Nekoliko daljši kuhinjski niz – 2,44 m

Nekoliko daljši kuhinjski niz – 2,44 m

Če prostor dovoljuje, je najbolje, da je predalnik za pribor na levi oz. desni strani kuhalne plošče. Pod kuhalno ploščo je zgolj v skrajni sili. Če potrebujete žlico, kuhalnico …, se vam tako ni treba odmikati od kuhalne plošče.

Pri tej dolžini je še vedno smiseln vgradni podpultni hladilnik, le da je pri dolžini 2,44 m na bolj praktičnem mestu.
 
Pod umivalnikom predvidite prostor za smeti in čistila, saj so tako skrita. Hkrati vam sistem košev s pametno nameščeno izvlečno poličko nudi dodatno zaščito pred širjenjem vonjav, ko je zaprt.
 
Pri dolžini 2,44 m si že lahko privoščite večji del visečih elementov odprt. Odprti elementi vam bodo v pomoč pri spoznavanju počitniške kuhinje. Tudi čistoča je tako manj vprašljiva.
 
Za kuhinjsko oblogo je nadvse primeren in uporaben material kerlite. Material je dobavljiv v kosu 3 x 1 m. To pomeni, da ni nikjer nobenih fug, stikov in reliefnih površin. Dosežete lahko učinek stene ali pa poudarite svetlo kuhinjo s temnim ozadjem. Tako bo kuhinja vizualno večja in lepša. 

Še nekoliko daljši kuhinjski niz – 2,92 m

Še nekoliko daljši kuhinjski niz – 2,92 m

Če imate na voljo 2,9 metra za kuhinjo, imate srečo in mnogo več možnosti. Pri tej dolžini že lahko izberete večji hladilnik. V poletnih dneh hladnih pijač in sladoleda ni nikoli preveč!
 
V kuhinjski niz lahko po potrebi vključite tudi pečico, čeprav so le-te v počitniških apartmajih bolj redke.

Viseče elemente lahko v celoti nadomestite s policami. Tako boste kuhinjo bolj odprli in povečali preglednost. To si lahko privoščite, ker imate dovolj predalov in shranjevalnih elementov. Sklede, krožnike, posodo, skodelice in pribor boste brez težav pospravili v nizke elemente.


 
Namesto elementa za steklenice (olje, kis) lahko uporabite mali pomivalni stroj.
 

Kuhinja z jedilnim kotičkom – 2,14 m x 2,40 m

Kuhinja z jedilnim kotičkom – 2,14 m x 2,40 m

Kadar zmanjka prostora za jedilno mizo, jo lahko vključite v sklop kuhinje. Na ta način pridobite jedilni del ter dodatno shrambno in odlagalno površino. Prikazana kuhinja je primerna za apartmaje, v katerih bivata dve osebi.
 
Dodatna shranjevala površina v jedilnem delu lahko nadomesti viseče elemente. Tako imate prostor ali za poličke ali morda zanimiv stenski element, na primer odcejalnik za posodo.
  
Lahko uporabite dva tipa pulta. V delu, kjer je korito in kuhalna plošča, nerjaveče jeklo, v jedilnem delu les oziroma imitacijo lesa.
 
Podpultni hladilnik je lahko na strani polotoka ali poleg umivalnika. Bodite pozorni, da bo med kuhinjskima nizoma vsaj 90 cm! 

L-postavitev kuhinje

L-postavitev kuhinje

Kuhinje ne zapirajte z visokim hladilnikom, razen če ni nujno. Podpultni hladilnik omogoča uporabno odlagalno površino nad njim.
 
Viseče elemente uporabite zgolj na eni strani, saj boste prostor tako vizualno razširili. Če boste omarice – tudi če samo navidezno – naredili do stropa, se bodo poenotile s steno in ne bodo preveč izstopale. Vsekakor pa ni funkcionalno, da boste plezali na pručko, da bi dosegli zgornjo polico.
 
Namesto predala za pribor lahko pribor pospravite v izbrane lončke, ki jih postavite v mrtev kot. Tako je pribor vedno pri roki in ne moti preostale delovne površine, vi pa pridobite globok predal.
 
V tako majhnih L-postavitvah je včasih bolje pustiti kot prazen in ob kotu uporabiti predalnike, saj je izkoristek prostora boljši, boljši pa je tudi dostop.
 
Ne pozabite tudi na uporabne elemente za obešanje zajemalk, kuhinjskih brisačk ...

Zgolj bližina plaže, pohodnih poti ali smučišč ne bo vedno poskrbela za dober odziv gostov, ampak je treba poskrbeti tudi za njihovo udobje. Kuhinjo lahko opremite v mediteranskem, alpskem, sodobnem ali retro stilu, le-tega pa prilagodite okolici in tipu vaše počitniške nastanitve. Morju, gozdu ali smučišču prilagodite koncept notranje opreme in stil celotnega apartmaja. Le tako se boste radi vračali v lepo, čisto, oskrbovano in uporabno okolje. V pomoč naj vam bodo tudi gladki, nezahtevni in prijetni materiali.

Upamo, da so bili zgornji namigi v pomoč pri urejanju kuhinje v počitniškem stanovanju! Če pa zaidete v slepo ulico (raje preventiva kot kurativa), smo vam na voljo za idejni izris interierja, izbor opreme, kuhinje ...

Foto: www.elementare.si

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki