Ideje za dom, nasveti, trendi

Prihranite prostor v majhnih bivalnih prostorih

Bivalni prostori znotraj mestnih središč se manjšajo. Sony misli na ljudi, ki bivajo v majhnih stanovanjih, zato predstavlja kompaktni zvočniški modul HT-MT300, idealno rešitev za prihranek pri prostoru in odličen zvok tudi v majhnih domovih, v sodelovanju z notranjo oblikovalko Cate St. Hill pa so pripravili oblikovalske namige za ureditev majhnih prostorov.

Sony, Ambientdizajn 9/15/2017, 5:53 PM

Ali veste?

70 % svetovnega prebivalstva bo do leta 2050 živelo v mestih,
pri čemer se bivalni prostori znotraj mestnih središč manjšajo.

V Veliki Britaniji beležijo 44-odstotno zmanjšanje površine stanovanj v primerjavi z letom 1920,
zato v ospredje stopajo inovativne ideje notranjega oblikovanja.
Zanimiva pa je tudi lokalna statistika, kjer Slovenija v primerjavi s standardom v državah EU, beleži nizek stanovanjski standard.Naraščajoči trend urbanizacije in vse številnejše migracije prebivalstva iz ruralnih okolij v urbana središča se odražajo tudi v bivalnih prostorih, ki postajajo vse manjša.

V Veliki Britaniji beležijo 44-odstotno zmanjšanje površine stanovanj v primerjavi z letom 1920*, zato v ospredje stopajo inovativne ideje notranjega oblikovanja. Zanimiva pa je tudi lokalna statistika, kjer Slovenija v primerjavi s standardom v državah EU, beleži nizek stanovanjski standard, saj večina prebivalcev živi v stanovanjih, ki po mednarodno uveljavljenih standardih veljajo za prenaseljena. Razmerje med številom oseb v stanovanju, številom sob v stanovanju in njegovo uporabno površino kaže na nižji standard slovenskih stanovanj, kjer znaša povprečna uporabna stanovanjska površina na osebo zgolj 28,4* m2.

Statistika temelji na podatkih Royal Institute of British Architects, ki je povprečno velikost stanovanja v Veliki Britaniji leta 1920 ocenila na 153 m2, leta 2016 pa je ta znašala samo še 68 m2. Statistika temelji na podatkih za leto 2015 iz Statističnega urada RS in podatkih raziskave o nizkem površinskem stanovanjskem standardu v Sloveniji, objavljene v znanstveno-strokovni periodični publikaciji Urbanističnega inštituta Republike Slovenije, Urbani izziv (2013).

Krčenje povprečne velikosti domov je spodbudilo razcvet notranjega oblikovanja, ki temelji na funkcionalnosti in enostavnosti, v ospredje pa postavlja minimalističen in kompakten dizajn bivalnega prostora.

Prav zato Sony predstavlja kompaktni zvočniški modul HT-MT300 - idealno rešitev za prihranek pri prostoru v vašem domu. Majhni in stilsko dovršeni zvočniki ponujajo visoko kakovost zvoka za TV, pri čemer porabijo resnično malo prostora, zahvaljujoč kompaktni zasnovi. Vsestranski globokotonec in kinematografska kakovost zvoka ustvarjata prvovrstno prostorsko izkušnjo, ob tem pa tehnologija Bluetooth zagotavlja takojšnjo povezljivost naprave in ustvarja popolno tehnologijo za vsak dom. 

Sony je k sodelovanju povabil tudi notranjo oblikovalko Cate St. Hill in pripravil serijo stilskih namigov za tri bivalne koncepte, ki vključujejo najpogostejše sodobne življenjske scenarije: za družine, pare in najemnike stanovanj. 
»Pomembno je, da stil in notranjo opremo prilagodimo domu in bivalnemu prostoru, 

ki se v zadnjih letih spreminja.

S stanovanji, ki postajajo vse manjša, sem ugotovila, da moram tudi sama spremeniti svoj stil.
Napotki, ki jih najdete v nadaljevanju članka, 

so dobro izhodišče za vse, ki želijo oblikovati lep in domač prostor na omejeni kvadraturi.«
Cate St. Hill
, notranja oblikovalka
Oblikovalski namigi Cate St. Hill za ureditev majhnih prostorov:


1. Izkoristite neobičajne kotičke v prostoru. 

Potisnite pohištvo do roba stene in maksimizirajte vsak meter oziroma centimeter, ob tem pa dvignite shranjevalne omare oz. police s tal na stene ter tako popolnoma izkoristite omejen prostor na tleh. Uporabite tudi izvlečne škatle oz. predale na kolesih pod posteljo za shranjevanje stvari. 

2. Stene prebarvajte v svetle barve in ustvarite učinek večjega prostora.
Enak odtenek uporabite v kotih in na stropu, da pritegnete pogled navzgor. Svetlejša tla, še posebej lahka lesena ali bela, bodo poskrbela za občutek večjega prostor.

3. Racionalizirajte tehnologijo v prostoru.
Če boste tehnologijo racionalizirali, se bo ta lepo vključila tako v podobo interierja kot tudi občutek doma, namesto da bi prevladovala. Na primer Sonyjev kompaktni zvočniški modul HT-MT300 lahko deluje kot samostoječ zvočnik ali celovit zvočniški sistem za vašo televizijo, kar pomeni, da za odličen zvok ne potrebujete veliko zvočnikov in kablov, ki bi napolnili kote v prostoru. Globokotonec lahko enostavno skrijete pod zofo, ne da bi ob tem izgubili zvok. 

4. Prostor okrasite z izbranimi barvnimi dodatki.
Dodatki naj bodo večjih dimenziji, kot na primer večja slika ali nekaj knjig, v nasprotju z majhnimi predmeti, ki zgolj natlačijo prostor in dajo občutek prenapolnjenosti. Prav tako izberite veliko preprogo, ki se bo razprostirala pod pohištvom in ne bo prekinjala prostora. 

5. Uporabite ogledala za iluzijo večjega prostora, saj odbijajo svetlobo.

6. Izberite pohištvo s tankimi, vitkimi nogami in ne s polnim dnom. 
Možnost, da vidite tla pod pohištvom, pripomore k občutku večjega prostora. Televizija ali druge naprave namestite na steno ali na vgrajeni regal in tako razbremenite talne elemente, ki sicer zavzamejo več prostora. 

7. Okna zakrijte le minimalno.
Če vas zasebnost ne skrbi, lahko odkrijete okno v celoti in izkoristite naravno svetlobo, ki prodira v prostor. Če se žaluzijam ali zavesam ne morete izogniti, izberite zelo diskretno, nežno zaveso ali žaluzijo, ki jo čez dan lahko dvignete oz. odgrnete. 

8. Uporabite večnamensko pohištvo. 
Večnamensko pohištvo omogoča večnamensko uporabo in ga lahko preprosto umaknete, ko ni v uporabi, npr. regal spremenite v pisalno mizo, ko spustite ploščo oziroma odprete vrata, ali zložljivo ter raztegljivo mizo, ki jo izvlečete in enostavno postavite v prostor, ko jo potrebujete, drugače pa je lahko samo klubska mizica. 

Anthony Koustelos,
vodja oddelka za dom, zaposlen pri Sonyju, pravi
:

»Manjši kot postajajo naši bivalni prostori, večji vpliv imajo tudi na razvoj tehnologije. Potrošniki povprašujejo po preprostejših izdelkih, ki imajo različne funkcionalnosti.

Kompaktni zvočniški modul HT-MT300 deluje kot popolna tehnologija za domačo uporabo, pri čemer elegantna in majhna zasnova ter odlična kakovost zvoka omogočata popoln izkoristek majhnega prostora. Globokotonec kompaktnega zvočniškega modula, ki običajno zavzame veliko prostora, lahko diskretno skrijemo pod zofo, postavimo ob televizijo ali na tla, ne da bi pri tem postavitev vplivala na kakovost zvoka.

Kinematografska kakovost zvoka zvočniškega modula HT-MT300 omogoča, da uživamo v globokem, virtualnem prostorskem zvoku v svoji dnevni sobi in izkusimo edinstveno izkušnjo gledanja video vsebin. Z zvočniškim modulom obogatimo našo domačo izkušnjo gledanja televizije in okrepimo zvok, lahko pa ga povežemo še z drugimi napravami preko Bluetooth tehnologije.«Še nekaj ključnih funkcionalnosti kompaktnega zvočniškega modula HT-MT300: 

- Kompaktna zasnova, ki ustreza vsakemu prostoru. 
- Brezžični globokotonec s prilagodljivo namestitvijo.
- Način Zofa optimizira nizke tone za diskretno postavitev globokotonca in odpravi izgubo zvoka zaradi blazin.
- Tehnologija S-Force PRO Front Surround, ki reproducira polje virtualnega prostorskega zvoka samo z dvema sprednjima zvočnikoma.
- Enostavna povezava z Bluetooth. 

Foto: Sony

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki