Ideje za dom, nasveti, trendi

Naredi sam: prenova pohištva

Z naslednjimi preprostimi in cenovno ugodnimi idejami boste prenovili zastarelo ali dolgočasno pohištvo v nekaj svežega in neobičajnega, kar bo poživilo vašo obstoječo notranjo opremo.

Ambientdizajn 6/15/2015, 6:52 AM

Ste že prebrali članek Štirje nasveti za preprosto prenovo? Edini razlog za barvno prenovo starega pohištva ni nujno samo pomanjkanje denarja, ampak tudi eko prepričanje, spodbujanje ustvarjalnosti ter ustvarjanje nečesa unikatnega.

Imate staro pohištvo iz masivnega lesa, ki je na pogled dobro ohranjeno in trdno, samo barve so iztrošene in zastarele? Prenovite ga po naslednjem navodilu:

1. Leseni element pred začetkom prenove najprej temeljito očisti prahu, umazanije in maščobe.

2. Očiščen element je pripravljen na naslednjo fazo – brušenje. Z brušenjem odstrani staro razpokano barvo oz. lak ter pripravi površino na nov oplesk barve. Samo na dobro pripravljeno površino se bo nova barva dobro in enakomerno prijela. Če boš preskočil to fazo, bo barva/lak začel čez čas odstopati.

Če se prvič podajaš v prenovo pohištva, verjetno nimaš mnogo orodja. Element ročno zbrusi z brusnimi papirji različne zrnatosti – najprej z grobim, nato še s finim papirjem. Naj te opozorimo, da je ta faza, še posebej, če jo narediš ročno, naporna, dolgotrajna in prašna. Če pa boš uporabil električni brusilnik, naj bodo gibi enakomerni in dolgi, s čimer boš zagotovil čim bolj ravno površino. Tudi v tem primeru moraš brušenje zaključiti z brusnim papirjem različne zrnatosti.

3. Po brušenju element ponovno dobro očisti, da boš odstranil ves prah.

4. Nepravilnosti ali poškodbe pokitaj s kitom za les.

5. Ko se kit posuši, je ponovno na vrsti brušenje ter nato čiščenje.

6. Element je pripravljen, da ga prebarvaš z zaščitnim slojem, ostale površine, ki ne bodo vidne, pa lahko zaščitiš z zaščitnim trakom. Preden se lotiš barvanja, dobro preberi navodila proizvajalca barv ali lakov. Med nanašanjem posameznih nanosov barv upoštevaj časovni razmik. Če boš nestrpen in ne boš upošteval časovnega razmika med posameznimi nanosi, bo nastal zmazek z napakami na površini. V tem primeru boš moral ponoviti brušenje in barvanje.

7. Barvo nanesi v dveh ali treh slojih. Po zadnjem sloju lahko površino zaščitiš s prozornim lakom.

Foto: www.architectureartdesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi