Ideje za dom, nasveti, trendi

DEKORACIJA STEN, 2. del

Teksture

4/4/2013, 5:36 AM

DEKORACIJA STEN, 2. del

V prvem delu članka smo se osredotočili na barve, njihovo vlogo in velik pomen, ki ga imajo pri dekoraciji sten in opremljanju interjerja na splošno, tokrat pa bomo govorili o drugem pomembnem elementu, ki skupaj z barvo ustvari dokončen videz stene v prostoru. Prostor, v katerem preživljamo največ časa in kjer se počutimo domače, naj bi spodbujal vse naše čute, vključno s čutom za tip. Zaradi tega ne smemo pozabiti na oblikovalsko prvino, kot je tekstura, katero lahko vnašamo v prostor z opremo, s talnimi in z drugimi oblogami, s tekstilijami, predvsem pa z dekoracijo stene.

TEKSTURE

Teksturni elementi poudarijo vizualno dinamiko prostora, obenem pa nam omogočijo, da v prostoru pridejo do izraza različni materiali, ki smo jih kombinirali pri opremljanju. S pomočjo teksture na stenah lahko poudarimo določeno atmosfero v prostoru. Grobe neenakomerne stene lahko pričarajo bolj sproščeno vzdušje kot pa gladke, svetleče površine. Prav tako je pomembna pravilna kombinacija dveh elementov – teksture in barve, saj lahko ista tekstura v različnih barvah ustvari v sobi drugačen videz in pričara popolnoma drugo vzdušje. Tekstura lahko torej poudari učinek, ki ga ima barva v prostoru. Enakomerne, gladke površine povezujemo z minimalizmom, s tehnologijo in z modernimi materiali in delujejo zato bolj hladno. Ta učinek lahko še poudarimo z uporabo hladnih modrih tonov. Neenakomerne, zrnate površine spominjajo na naravne materiale (npr. les in kamen), dajejo nam vtis staranih materialov in zato delujejo bolj toplo, zanesljivo in domače. To lahko še poudarimo z uporabo toplih zemeljskih odtenkov, npr. z rumeno, oker, oranžno, rdečo in rjavo barvo.


Foto: www.onekindesign.com
Tudi živalska koža se vse bolj pogosto pojavlja kot stenska obloga, saj s svojo teksturo vnaša mehkobo in toplino v prostor.

UPORABA TEKSTURE NA STENSKI POVRŠINI

Najbolj učinkovit in vpadljiv način uporabe teksture na steni je igra nasprotja med gladko in grobo površino. V modernem, urbanem interjerju, v katerega smo umestili pohištvo čistih linij in svetlečih površin, je priporočljiva uporaba grobih in zelo teksturiranih zaključnih slojev na stenah. To bo v prostor vneslo toplino in še dodatno poudarilo gladkost in sijaj pohištva. Tako se na primer v številnih sodobnih interjerjih pojavljajo stene, prekrite s kamnito oblogo ali z opeko, ki ostajajo razkrite, neobdelane, v surovem stanju. Ker je tako obdelana površina zelo močen oblikovalski element v interjerju, jo navadno uporabimo samo na eni steni v prostoru, medtem ko ostale stene ostajajo gladke in odete v barvo, ki deluje komplementarno v odnosu do teksturirane stene.

Poleg stenskih oblog lahko za ustvarjanje teksture na steni uporabimo tudi omet. Še posebej v zadnjih letih, ko se pojavlja trend t. i. shabby-chic interjerjev, so vedno bolj pogoste grobo ometane stene - negladke, neobdelane in na videz nedokončane. Take stene lepo dopolnijo in še dodatno poudarijo stare in starane kose pohištva. Grobo ometane stene ali stene z opečnato oblogo so tudi zelo pogosta izbira v rustikalnih interjerjih, saj lahko v kombinaciji s toplimi barvnimi toni pričarajo domačnost in toplino v prostoru.


Foto: www.onekindesign.com
Groba, neobdelana stena s svojo teksturo poudari gladke površine kuhinjske opreme in hladnih kovinskih elementov.


Foto: www.freshome.com
Tudi z lesenimi stenskimi oblogami lahko ustvarimo zanimivo teksturo na steni. V tem primeru lesena obloga  vnaša toplino v prostor, ki je opremljen z modernim pohištvom čistih linij.

Medtem ko določene tehnike ustvarjanja teksturirane stene zahtevajo kar nekaj znanja in je torej priporočljivo, da jih prepustimo izkušenim mojstrom (npr. stucco veneziano, marmorino ipd.), obstaja nekaj tehnik, katerih se lahko lotimo kar sami, a tudi tu bo potrebno nekaj vaje. Preden se lotimo prave stene, lahko različne učinke preizkušamo na večjih kosih lepenke, ki jih nato obesimo na steno, ki jo želimo obdelati in iz daljave opazujemo različne rezultate. Včasih nas lahko tudi marsikatera napaka preseneti, saj lahko po pomoti odkrijemo nov učinek, novo teksturo, ki bo dobro učinkovala v našem prostoru. Svetujemo torej, da si vzamete čas za eksperimentiranje in ustvarite končni rezultat, s katerim boste resnično zadovoljni!


Foto: www.onekindesign.com
Še en zanimiv primer uporabe lesa za stensko oblogo. Les ustvarja tako teksturo kot tudi vzorec, ki sta zelo primerna za interjerje sodobno oblikovanih gorskih koč.

Najpreprostejši in najhitrejši način ustvarjanja grobe teksture na steni je, da v barvo na vodni osnovi, s katero bomo prebarvali steno, vmešamo manjšo količino peska (tako bomo dosegli bolj fino strukturo) ali žagovine (tako bomo dosegli bolj grobo strukturo). Tekstura, ki jo dosežemo na tak način, deluje precej neobvezujoče in je zato primerna za uporabo na vseh stenah prostora.


Foto: Pinterest.com


Foto: Pinterest.com

ZAHTEVNEJŠE TEHNIKE

Bolj ambiciozni se lahko lotite zahtevnejših tehnik. Te zahtevajo nekaj več dela, je pa zato tudi rezultat toliko bolj prepričljiv. Večina tehnik, ki se jih lahko lotimo sami, deluje na načelu uporabe dveh tipov barv, ki se med seboj ne mešata. Za podlago uporabimo barvo na vodni osnovi (s to prebarvamo celo steno), za izbrani učinek pa lateks barvo (to nanašamo naknadno, ko se osnovna barva dobro posuši, in sicer s pomočjo različnih orodij, s katerimi ustvarjamo teksturo).

Prva taka tehnika je t. i. combing. Ustvarjamo neenakomerne reliefne črte, ki lahko tečejo navpično ali vodoravno po steni. Orodje, ki ga bomo uporabili, je lahko krtača s tršimi ščetinami (tako bomo dosegli bolj fine črte) ali plastični ali gumijasti glavnik (tako bomo dosegli širše črte).

Druga zelo preprosta tehnika za ‘domačo uporabo’ je t. i. rag rolling tehnika. Tudi tu uporabimo dve barvi, ki se med seboj ne mešata. Steno najprej prebarvamo z osnovno barvo, z lateks barvo pa ustvarimo neenakomerno reliefno površino. Tokrat bo naše orodje le zmečkana krpa, s katero bomo nanašali oz. odvzemali barvo.

Še ena precej preprosta tehnika je t.i. sponging tehnika, kjer na podoben način nanašamo oz. odvzemamo barvo s pomočjo gobe (najprimernejše so naravne morske gobe, ki imajo najbolj teksturirano površino).

Podobnih tehnik za ustvarjanje teksturirane stene je še mnogo. O naštetih in drugih tehnikah si lahko marsikaj preberete na spletu, kjer boste našli natančna navodila in slikovni material, ki vam bo pomagal pri realizaciji vašega projekta. Tudi tuje literature na to temo je kar nekaj. Če potrebujete več nasvetov ali nekoga za izvedbo stenske dekoracije, pa se lahko seveda obrnete tudi na nas!


Foto: www.freshome.com
Opečnata stena in vidni tramovi pod stropom dodajajo teksturo v prostoru, ki je opremljen z modernim pohištvom čistih linij in tako ustvarjajo nasprotje med grobim in gladkim.

Domus in Fabula, oblikovanje prostora
www.domusinfabula.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki