Ideje za dom, nasveti, trendi

Preproge za poživitev dnevne sobe

Kakovostne in lepe talne obloge lahko naredijo znatno spremembo v notranji opremi. Večino časa so naše oči usmerjene stran od tal, zato je to področje pogosto prezrto. Že samo s privlačno preprogo ali odejo lahko dosežete, da bo vaš dekor postal izreden. Preproge, odeje, zavese in blazine dokončajo estetski videz bivalnega prostora in prinesejo teksture v notranjo opremo. Tla v dnevni sobi, ne glede na to, kako svetla in sijoča so, so nepopolna brez lepe preproge. Preproga ustvari topel občutek in določi položaj dnevne sobe, zato je pomembno, da je preproga usklajena z ostalo opremo. Poživite dnevno sobo s preprogami ali ji ustvarite značaj.

Ambientdizajn 11/9/2015, 11:52 PM

Preproge nikoli ne gredo iz mode. Naj bo notranja oprema tradicionalna, sodobna, minimalistična, elegantna ali razposajena, vedno čutite potrebo, da bi tla dopolnili s preprogo, da bo pod nogami toplo in da bo ambient lep. Preproge nosijo v sebi pridih razkošja in vizualno zanimivost.

Ko urejate bivalni prostor, običajno sledite zastavljeni temi in določeni barvni paleti, ki jo uporabite v notranjosti. Podobna načela morate upoštevati tudi pri nakupu preproge.

Lahko izberete svetle barve s kontrastom, velikost preproge pa mora biti sorazmerna z velikostjo prostora. Če želite bolj formalen, klasičen videz, izberite barve, ki niso niti preveč svetle niti preveč temne. Veselo, razposajeno vzdušje ustvarite s preprogami, ki so sestavljene iz več enobarvnih barvitih ploskev, na primer:

 

Tako kot modo poganjajo trendi, se tudi priljubljenost le-teh v notranjem opremljanju ponavlja v ciklih. V zadnjih nekaj letih so prevladovali gladki materiali, monokromatski odtenki in čiste linije, zato so bili vzorci v manjši nemilosti. Vzorci so se najprej začeli vračati s tapetami, sedaj pa se vračajo tudi s pomočjo tekstilnih dodatkov. Več v članku Zakaj vsak prostor potrebuje nekaj vzorcev.

Če ste ljubitelj elegantnih etno dodatkov, potovanj in vsega tistega, kar je malce skrivnostno, s preprogami ustvarite vzdušje Orienta. Morda se sliši klišejsko, a grafični vzorci in ornamenti imajo mnogo značaja.

Maroški navdih in vintage videz: preproga Marocco (by Calligaris, Maros, oblikovanje Matteo Cibic)

Geometrijski vzorec preproge Marocco je interpretacija keramičnega mozaika v maroškem hamamu. Večbarvni vzorec se povezuje v značilen učinek kalejdoskopa in napolni minimalistično opremljeno dnevno sobo z orientalskim vzdušjem. Naj bo dnevna soba opremljena s sivim kavčem v skandinavskem stilu ali samo s talnimi blazinami v maroškem stilu, vedno vam bo prijetno in udobno.

Material: Žakardna tkanina z reliefom, izdelana iz ognjevarne preje (bombaž, poliester, akril).

Navdih Bližnjega vzhoda: preproga Arabia (by Calligaris, Maros, oblikovanje Matteo Cibic)

Preproga Arabia je reprodukcija fragmenta največje preproge na svetu. Izvirno preprogo so začeli tkati po naročilu perzijskega sultana leta 1903, dokončali pa so jo šele leta 2009. Geometrijski vzorec sestavljajo arabeske (ornamenti), ki so preplet zvezd in rastlinskih motivov. Preprogo Arabio lahko postavite v dnevno sobo ali jedilnico in v trenutku bo v monokromatski barvni paleti pričarala dotik Bližnjega vzhoda.

Material: Žakardna tkanina z reliefom, izdelana iz ognjevarne preje (bombaž, poliester, akril).

Abstrakten cvetlični dizajn: preproga Rose (by Calligaris, Maros, oblikovanje Matteo Cibic)

Preproga Rose predstavlja cvetoči grm, kjer se mešajo med seboj različni pastelni odtenki zamolklo rožnate in zelene barve ter geometrijske oblike, ki so kombinacija koncentričnih trikotnikov in kvadratov. Preproga Rose pride najlepše do izraza, če jo boste kombinirali s temnim lesom in kovinskimi dodatki.

Material: Žakardna tkanina iz bombaža in šenilje z učinkom žameta.

Navdih Orienta: preproga Nadira (by Calligaris, Maros, oblikovanje Matteo Cibic)

Kombinacija tekstur, barv in razmerij prefinjenega grafičnega vzorca preproge Nadira je spomin na bližnjevzhodni ornament, dekoracijo iz kane. Edinstven in eleganten vzorec je urejen v geometrijskem sistemu in izdelan v različnih odtenkih, ki se dopolnjujejo. Preproga se odlično ujema s temnim pohištvom.

Material: Žakardna tkanina, izdelana iz mešanice bombaža in šenilje z učinkom žameta.

Želite več informacij o preprogah Marocco, Arabia, Rose in Nadira?

Preproge blagovne znamke Caligaris zastopa podjetje MAROS, Šmartinska c. 53, 1000 Ljubljana.

Navdih:

Dodatki so vse prepogosto prezrti pri delnih ali popolnih prenovah, čeprav so ključni za podobo prenovljenega doma. Izbor bistvenih konstrukcijskih elementov kot so žaluzije, rolete in stropne luči, je dober pokazatelj kakovosti in pozornosti do detajlov, ki so bili vloženi v nepremičnino. Tukaj je naš vodnik o tem, kako izbrati dodatke, ki bodo povečali privlačnost doma. Več v članku Dodatki, ki bistveno pripomorejo k podobi doma.

Foto: Calligaris, Architectureartdesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki