Ideje za dom, nasveti, trendi

Shabby (zanemarjeni) šik za sodobno opremljeni dom

Romantično oblikovan prostor s prenovljenim pohištvom v pastelnih barvah se imenuje shabby šik – zanemarjeni šik. Stil je nastal v Veliki Britaniji in obuja vzdušje starih hiš, s starimi, ročno poslikanimi kosi pohištva in porcelana v nežnih barvah ter v kombinaciji z ustreznim tekstilom pa ustvarja prijetno in toplo vzdušje. Prav od tod izhaja poimenovanje shabby šik – ker je zanemarjen, ponovno uporabljen, a hkrati eleganten, a tudi kičast. Je shabby šik primeren tudi za sodobno opremljeni dom?

Ambientdizajn 9/7/2015, 7:50 AM

Shabby šik je značilen stil, ki ima rad mehke, pastelne barve, pohištvo pa je videti (ob)rabljeno ali obnovljeno. Stil je v notranjem opremljanju priljubljen, saj je topel in prijeten. Shabby šik stil pozdravlja nepopolnosti in naravno lepoto, hkrati pa je zelo vsestranski. 

Glavne značilnosti tega stila so vintage kosi, bele in pastelne barve, čipke in edinstvenost. Prostori, urejeni v tem stilu, so polni romantike in pravljičnega vzdušja.

Shabby šik s svojimi izvirnimi značilnostmi le redko ustreza sodobnemu človeku, saj je stil preveč romantičen, sladkoben, pravljičen in pogosto – kičast.

Če brzdamo količino romantike in romantično-kičastih lončkov, posodic in najrazličnejših polic in poličnikov, v barvi pa se omejimo na smetanaste, svetlo sive in sivorjave odtenke, se bomo približali skandinavskemu in francoskemu stilu, ki sta v sodobno opremljenih domovih zelo priljubljena stila.

Omaro v ljubki rožnati ali svetlo modri barvi prihranite za dekliško sobo.

Naj bo shabby šika v sodobno opremljenem domu samo za vzorec, toliko, da bodo vaši obiskovalci rekli, da ima prostor značaj.

Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki