Ideje za dom, nasveti, trendi

Siva barva je nova črna! Siva je povsod

Siva je nova črna in sivo barvo najdemo povsod. Kdo je rekel, da je siva sinonim za melanholijo ali žalost? Siva barva se je ponovno vrnila v svet oblikovanja, saj je brezčasna barva, vendar to ne pomeni, da z njo ne moremo ustvariti močnega vizualnega učinka v notranjem opremljanju. Siva barva je trend.

Ambientdizajn 19.12.2015, 18:01

Naslednje fotografije bodo pregnale vse predsodke o tej barvi. Sivo barvo lahko štejemo za novo črno v svetu notranjega oblikovanja, zaradi svoje vsestranskosti, elegance in moderne podobe pa je nov oblikovalski trend. Če združimo nevtralni, prilagodljivi značaj sive barve z drugimi nevtralnimi odtenki ali močnimi barvami, lahko oblikujemo izjemen interier.

Siva barva in betonske stene

Siva je moderna nevtralna barva, kar je razlog, zakaj jo oblikovalci pogosto uporabljajo na stenah in tudi tleh v kombinaciji z betonom. Siva barva je lahko dramatična, elegantna in brezčasna, pa tudi mirna in sproščena barva. Po modernizmu sivo barvo povezujemo z betonom. Groba betonska stena je odlična rešitev, saj jo lahko hkrati kombiniramo z drugimi oblogami, materiali in barvami.

Navdih: Trendi: Barve, ki jih morate preizkusiti v 2016, Katere so top nevtralne barve?, Zakaj prepleskati stene v sivo?

Gamerjeve sanje, oblikovanje Denis Krasikov

Dupleks stanovanje, oblikovanje Pitsou Kedem Architects  

Eklektični značaj sive barve

Temno siva barva je idealno ozadje za eklektičen prostor. Zdi se, da sta siva in rumena ustvarjeni druga za drugo. Številni ljudje neradi uporabljajo rumeno barvo, vendar ko se ujame s sivo, preprosto deluje. Lahko ustvarite vesel prostor z živahnimi rumenimi poudarki ali združite moderno s klasičnim. Kot na primer v Yoo Panami, ambientu, ki ga je oblikoval Philippe Starck.

Yoo Panama by Philippe Starck

Združitev starega in novega v modernem stanovanju, oblikovanje YCL Studio

Siva barva v dnevni sobi

Siva barva ustreza pomirjujočemu sodobnemu vzdušju dnevne sobe, ki je združitev udobja in tehnologije. Ne glede na izbrani stil notranje opreme elegantna siva barva s svojimi teksturami vnese v interier element, ki ga naredi edinstvenega in samosvojega.  

Sodoben interier v klasičnem pariškem stanovanju

Filc na steni v skandinavskem stanovanju

Prijetno moško stanovanje v industrijskem stilu, oblikovanje INT2 Architecture

Minimalizem, skandinavski in industrijski stil, oblikovanje INT2 Architecture

Hiša DMR by Whiting Architects

Minimalistična počitniška hiša s črno fasado, oblikovanje Möhring Architekten

Siva barva v kuhinji

Če niste ljubitelj temnih, zadržanih barv niti pisane eksplozije močnih barv, vedno obstaja zlata sredina – klasična siva tonaliteta. Siva kuhinja je sodoben trend, ki ga je mogoče dobro kombinirati z drugo barvo, siva barva pa je primerna tudi kot monokromatska izbira, še posebej, če je tekstura materiala podobna kamnu ali betonu. Več v članku Kuhinja: kuhinjski trendi za obdobje 2016–2017.

Sivo barvo lahko v kuhinjo vključite na naslednje načine: prepleskate stene, zamenjate staro talno oblogo s sivo keramiko ali pa izberete siv kamen za kuhinjsko ozadje ali pult. Za dokončanje zelo elegantne kuhinje ustvarite nekaj kontrastov s kovinskimi elementi, bakrom ali teksturiranim lesom. 

Dom s sivimi stenami

Če ste pogumni, kombinacijo sive in rumene barve v kuhinji nadgradite z industrijskim stilom. Kuhinja Loft omogoča urbano identiteto v industrijskem stilu. 

Siva barva v spalnici

Zasnova spalnice je občutljivo vprašanje, vendar če želite čim bolj trajen, brezčasen dizajn, izberite nevtralne barve in materiale. Svetlo siva barva je enostavna in elegantna barva, nadvse primerna za okrasitev sten v spalnici. Karkoli boste dodali zraven, bo videti neverjetno.

Stanovanje v Malpagi, Italija, oblikovanje Stafano Guarnieri 


 
Siva barva v mansardnem prostoru

Siva je primerna barva tudi za mansardne prostore. Podjetje OOOX je opremilo mansardno spalnico z veliko, udobno posteljo, izdelano po meri. Skrita razsvetljava pod posteljo ustvarja plavajoči učinek.

Minimalistično stanovanje z galerijskim vzdušjem, oblikovanje Donatella Mustavic

Siva barva v hotelu

Bistveni del ustvarjanja stilske hotelske spalnice je zagotovo ustvarjanje razkošne postelje. V hotelu SP34 v Kopenhagnu je oblikovalec Morten Hedegaard združil belo odejo, bele blazine in temno sive stene, zavese in svetilke, ne da bi se preveč popolno ujemale.

Siva barva v kopalnici

Minimalistično oblikovanje kopalnice vključuje sivo barvo na različne načine. Siva barva je lahko prevladujoča barva ali pa zgolj poudarek na eni steni ali kopalniškem elementu.

Hiša na graafjansdijku, oblikovanje Govaert & Vanhoutte Architects

Beton in les: moderno stanovanje v Kijevu, oblikovanje YoDezeen

Siva barva v otroški sobi

Otrok potrebuje v svoji sobici posteljo, omaro, mizo in stol, a šele dekoracija pričara pravljično vzdušje, ljubkost in ambient, kjer se otrok dobro počuti, kjer se razvija njegova domišljija, ustvarjalnost ... Okrasite prazne stene v otroški sobi s pomočjo članka Okrasimo prazne stene v otroški sobi ali prepleskajte del stene z barvo za table.

Siva barva ter nordijski in industrijski stil

V skandinavskem stilu siva barva pooseblja minimalističen značaj in nevtralen ambient. Siva barva je odličen partner belega pohištva, kombinacija pa je primerna za vse prostore, od doma do pisarne, kavarne do ateljeja. Zakaj se industrijski stil in siva barva dopolnjujeta, ni treba izgubljati besed.

Skandinavski stil: stanovanje v Pragi, oblikovanje Denis Krasikov

Industrijski stil: Loft 9b, oblikovanje Dimitar Karanikolov in Veneta Nikolova

Siva barva v novih materialih in oblogah

Siva barva je ena izmed najbolj uporabljenih barv za sodobne stenske/talne ploščice z videzom betona. Obstaja veliko dekorativnih oblog, ki so narejene iz modificirane polimerne cementne osnove, ki se jih uporablja v obliki tankih plošč. Te obloge so zelo odporne proti obrabi, njihova prilagodljivost pa omogoča, da jih lahko uporabimo na različnih površinah, vključno z betonom, jeklom in lesom. Dekorativne obloge so primerne za notranjost ali zunanjost, z njimi pa lahko oblikujemo tudi tlake. Dekorativne obloge so idealna rešitev pri oblikovanju pohištva, in sicer tako v kuhinji kot tudi kopalnici, saj jih lahko združimo z različnimi materiali. 

RiFra Store, Fiorano Modenese, Italija

Kavarna Maniscalco, Castelfranco Veneto, oblikovanje Antony Bandiera 

Siva barva in les

Minimalizem je zelo hladen, asketski in neprijazen, če združimo beton in temne barve, zato se je oblikovalec Andrew Skliarov odločil za obširno uporabo lesa, kar daje minimalističnemu stanovanju občutek domačnosti in topline. Več fotografij stanovanja v članku V minimalistično stanovanje se vrača les.

Foto: www.archiproducts.com 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Prenova penthouse stanovanja v zgradbi iz 60. let

Prostorno penthouse stanovanje v Melbournu v Avstraliji je popolnoma preoblikovalo podjetje BOarch. Nova panoramska okna in premik glavnih bivalnih prostorov so drastično spremenili podobo modernega doma. Več

Kaj so dekorativni dodatki?

Dekorativni dodatki so najmanjši elementi dizajna, ki naredijo največjo razliko. V notranjem opremljanju veliko govorimo o tem, da je čudovit dizajn vsota posameznih delov. Vsak element prostora - tla, pohištvo, barve, dodatki - igra svojo vlogo in hkrati prispeva k uspehu projekta/dizajna. Danes bomo spregovorili o dekorativnih dodatkih, ki so zadnji korak oziroma element v tem procesu. Več

Pastelne barve za dom mlade družine

Sodobno stanovanje, ki ga je zasnoval Team Design leta 2017, se nahaja v Moskvi. Ker je mlada družina želela svetle prostore, ki bodo vzbujali prijetne občutke in udobje, so bile pastelne barve logična izbira. Več

Prostorno moderno stanovanje v nekdanji tovarni

To navdihujoče moderno stanovanje, ki ga je leta 2014 oblikovala arhitektka Cecilia Avogadro, se nahaja v Milanu v Italiji. Prenovljeno stanovanje je polno zanimivih dizajnerskih elementov ter starih predmetov, ki so jih na svež način vključili v prenovljeni interier. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki