Ideje za dom, nasveti, trendi

Trendi v notranjem opremljanju za 2016, 2. del

Ko se leto 2015 izteka, se oblikovalski navdušenci sprašujejo: "Kaj bo modno v naslednjem letu? Katere oblikovalske trende bomo največkrat videvali v naslednjih mesecih?'' Sestavili smo seznam sprememb, za katere predvidevamo, da bodo postale največji oblikovalski trendi leta 2016. Tukaj je pet ključnih oblikovalskih elementov oz. trendov v notranjem opremljanju za 2016, na katere bodite pozorni, skupaj z nasveti, kako jih vključiti v obstoječi interier, da bo prostor svež in moderen.

Ambientdizajn 8.12.2015, 8:08

Nadaljujemo temo o trendih. Nekatere trende smo že izpostavili v članku Trendi v notranjem opremljanju za leto 2016 (1. del), danes pa se bomo posvetili še petim trendom, ki bodo prevladovali v notranjem opremljanju v letu 2016.

1. Sodobni kovinski poudarki

Zvezde leta 2016 bodo kovine, saj imajo to sposobnost, da takoj prinesejo prefinjen in očarljiv pridih v vsak prostor – ni težko razumeti, zakaj. Dodajte mehak dotik z elementom srebrne ali krom barve ali pa otoplite interier z zlatim, medeninastim ali bakrenim poudarkom. Ključna razlika, ki določa letošnji trend v primerjavi s kovinskimi trendi iz prejšnjih let je prožnost, da se različne kovine mešajo, ujemajo in dopolnjujejo. Uporabite eno vrsto kovine kot osrednjo točko v prostoru, medtem ko boste z drugimi kovinami naredili manjše poudarke.

Več o bakru in bakrenih dodatkih v članku Nepogrešljivi baker v notranji opremi.

Več o kovinskih dodatkih v kuhinji v članku Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije.

2. Trajnostno oblikovanje

Kulturni trendi že dolgo časa vplivajo na dizajn in v naslednjem letu lahko pričakujemo še močnejše spodbude v smeri ekološko ozaveščenih interierjev. Ko se trajnostna naravnanost in arhitektura združita, ni pomembna le oblika in funkcija, ampak je pomembno, da se osredotočita na uporabo tistih oblikovalskih elementov, ki niso videti samo dobro, ampak so tudi dobro narejeni in zmanjšajo vpliv na ekosistem. Uporaba naravnih materialov kot so les ali kamen v interierju je preprost način, s katerim dosežete ta cilj. Kadarkoli je mogoče, izberite obrtniške izdelke. Poleg tega, da imajo manjši ogljični odtis kot izdelki iz serijske proizvodnje, imajo ti izdelki pogosto tudi daljšo življenjsko dobo.

3. Potiski in vzorci iz narave

Ta izraz se morda zdi nejasen, vendar mislimo na vzorce, strukture, ki jih najdemo v naravi. Prihodnje leto je pripravljeno na povratek rastlinskih, cvetličnih in živalskih potiskov. Kot pri vsakem potisku upoštevajte načelo manj, je več, še posebej pri drznih potiskih. Namesto da z velikim ali težkim vzorcem prekrijete celoten interier, uporabite vzorec samo na kosu ali dveh, ki bo osrednja točka v interierju. Da bi zagotovili, da ti potiski ostanejo sodobni, razmislite o barvi, ki ne sodi v njihovo naravno barvno shemo.

4. Geometrijski vzorci in potiski

Ko govorimo o ustvarjanju vizualne zanimivosti, to najlažje storimo z dodatkom z geometrijskimi oblikami. Geometrijski vzorci so bili v 70. letih navdihujoči trend, ki je privabljal pozornost, danes pa se ponovno vrača. Prednost tega trenda je, da ga je mogoče enostavno vključiti v katerikoli stil notranje opreme. Če ste ljubitelj ultramodernega stila, naredite poudarek v interierju z oblikovalskim kosom ali s svetilom. Če vam je ljubši skandinavski, industrijski, rustikalni ali tradicionalni stil, vključite geometrijske vzorce v interier z vzorčasto keramiko, stensko poslikavo ali tekstilnimi dodatki.

Več o geometrijskih vzorcih in potiskih v člankih Zakaj so geometrijski vzorci priljubljeni in Zakaj vsak prostor potrebuje nekaj vzorcev.

5. Modra barva

Vsako koledarsko leto ima svoje barvne trende in 2016 ni nobena izjema. Serenity ali svetlo modra, ki je skupaj z rožnato barva leta 2016, kobaltno modra, mornarsko modra in pariško modra so odtenki, ki jih bomo uporabljali prihajajoče leto. Na srečo obstaja mnogo načinov, kako lahko modre odtenke vključimo v interier.

Vse je odvisno od tega, kako močan odtenek modre želite uporabiti. Če želite ustvariti resnično intimno in sproščujoče vzdušje, razmislijo, da bi stene prepleskali v modrem odtenku, lahko pa v modro barvo odenete kuhinjske omarice, npr. temno moder kuhinjski otok sredi bele kuhinje. Manjše poudarke modre barve lahko vnesete v prostor s pomočjo manjšega pohištva, npr. barskih stolov, klopi v predsobi, večnamenskega stolčka zraven sedežne garniture ...

Stolček ali barski stol Vitos by Miniforms, MAROS

Klop Pezzo v modri barvi by Miniforms, MAROS

O modri barvi smo pisali v naslednjih člankih: Trend: BARVA LETA 2016 sta rožnata in svetlo modra, Svetlo modra barva in skandinavski stil in Trendi: Barve, ki jih morate preizkusiti v 2016.

Več o modrih kuhinjah in trendih najdete v člankih: Kuhinja: kuhinjski trendi za obdobje 2016–2017, Prenova kuhinje s pleskanjem lesenih delov, Barvne ideje za kuhinjo: naj vaša kuhinja zasije.

Več o kopalnici, v kateri so uporabili keramiko z modrim geometrijskim vzorcem, najdete v članku Mladostno: odprti in funkcionalni prostori.

Več o spalnici z modro steno najdete v članku Dupleks stanovanje: majhen tloris, velik dizajn.

Upamo, da vas bodo top oblikovalski trendi v letu 2016 navdušili še pred vstopom v novo leto. Kateri trend je vaš najljubši?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale, Miniforms, Maros

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Stanovanje: majhen interier poveča pameten dizajn

Sodobno stanovanje s klasičnimi mestnimi značilnostmi je nastalo po intervenciji don’t DIY Studia. Ohranili so prvotno ureditev in pretok prostorov, ki doda modernistični pridih, uredili pa so novo osvetlitev prostorov, ki daje celotnemu interierju vzdušje svežine in lahkotnosti. Drsni paneli ter bela vrata, ki se spajajo s stenami, velika okna z belim ogrodjem, po meri izdelano pohištvo in oblazinjeno pohištvo določajo čar in edinstven značaj tega stanovanja. Več

Odtenki sive barve za eleganten interier

Siva barva je sinonim za eleganco, zato je v notranjem opremljanju tako priljubljena. Ste vedeli, da med več kot 100 različnimi sivimi odtenki naše oči prepoznajo zgolj 16 odtenkov? Več

Hladne barve na preprogah

Ko vreme postaja hladnejše, vedno pogosteje razmišljamo, kako s toplimi barvami vizualno otopliti prostore. A tudi hladne barve so primerne za ta letni čas. Hladne barve imajo velik vpliv na oblikovalski svet, ampak katere natančno so? Več

Ekohiša, ki je nastala z recikliranjem materialov

Ta ekološka hiša, ki jo navdihuje narava, je sestavljena z veliko stila, saj združuje vintage elemente in reciklirane materiale, kateri ustvarjajo sodoben dom, ki izžareva svežino in čar. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki