Intervju

Večnamenski ergonomski LL STOL z zenovsko dušo

Iz krajše delavnice na Fakulteti za arhitekturo se je rodil LL STOL, nekakšen »ljudski« stol, ki je namenjen predvsem mladim. Študent arhitekture in avtor stola Luka Ločičnik je kot prvi slovenski oblikovalec pridobil sredstva za izdelavo prve serije stolov na internetni platformi Kickstarter.

D. Cigale 2/25/2013, 11:03 PM

Kako se je rodil LL stol in komu je namenjen?
Projekt se je začel kot krajša delavnica na Fakulteti za arhitekturo na temo oblikovanja stola. Želel sem oblikovati čim bolj enostaven stol iz čim manjšega števila elementov. Želeli smo doseči tudi večnamenskost uporabe izdelka. Tako je z raziskovanjem in s preizkušanjem nastal L-element, ki je ustrezal ergonomskim zahtevam za udobno sedenje in omogočal večnamenskost. Stol je namenjen predvsem študentom in mlajšim družinam z manjšimi stanovanji, kjer lahko pride večnamenskost stola najbolj do izraza.

Kaj je Kickstarter in zakaj ste se kot prvi slovenski oblikovalec odločili zanj?
Kickstarter je internetna platforma, ki omogoča kreativcem različnih smeri, da pridobijo sredstva za izvedbo projektov z množično podporo ljudi. To je tako imenovani 'crowdfunding', kjer namesto najema kredita za pridobitev zagonskih sredstev ali iskanja investitorja sredstva dobiš s prednaročili izdelkov. Za Kickstarter smo izvedeli ravno v obdobju, ko smo imeli izdelanih nekaj prototipov in smo se pogovarjali o izdelavi prve prodajne serije, vendar zanjo nismo imeli prednaročil ali denarja. Kikckstarter je bil idealen. Ob morebitnem uspehu bi pridobili potrebna sredstva in hkrati že prva naročila. Na srečo smo projekt uspešno zaključili in ravno dokončujemo del Kickstarter serije, da jo razpošljemo našim podpornikom.

Zakaj poimenovanje LL stol?
Ker je stol sestavljen iz dveh elementov oblike črke L. Ime je bilo sprva delovni naslov, nato pa se je nekako obdržal.

Koliko stolov ste do danes že izdelali oz. prodali?
Skupaj s Kickstarter serijo okoli 200 prodanih stolov in nekaj več izdelanih.

Kako je javnost sprejela stol, ki nima štirih običajnih nog?
Večinoma pozitivno. Največ kritik je bil stol deležen glede udobja, kar je seveda po fotografijah težko soditi, tisti, ki so stol preizkusili, pa so bili večinoma pozitivno presenečeni. Ne moremo pričakovati, da bi bil stol všeč vsem, saj je stol vendarle neobičajen. Mislim, da je stol ljudem všeč tudi zato, ker ima neko logiko, ki ne izhaja iz oblike, ampak je ta nastala kot plod raziskave materiala, ergonomije in uporabnosti.

Prebrala sem nekaj zlobnih ali bolje rečeno zavistnih komentarjev na račun stola. Kako zavračate očitke tistih, ki trdijo, da je stol narejen iz dveh ukrivljenih desk, da ni oblikovalski presežek, da je stol tako preprost, da je primeren le za Ikeo, da je cena absolutno previsoka …?
Vsakega komentarja sem vesel in z večino se strinjam. Nenazadnje gre le za dve ukrivljeni deski in to je bil tudi naš cilj – oblikovati preprost stol iz oblikovno enakih elementov v enem materialu. Veliko truda smo vložili, da smo na poti od ideje do izvedbe obdržali to enostavnost. Prav tako nima stol nikakršne želje, da bi bil oblikovalski presežek, prav nasprotno. Seveda je pomembna tudi njegova pojavnost, razmerja, vendar oblika ni bila primarnega pomena. Strinjam se tudi, da je stol primeren za Ikeo, vendar zaenkrat ne razmišljamo o tem, da bi stol prodal Ikei.

Naš koncept je bil zasnovan tudi na osnovi izrabe potencialov, ki jih imamo v Sloveniji in zaenkrat delujemo v teh okvirjih. Želja je bila, da bi stol postal nekakšen »ljudski stol« mladih ljudi in da bi ga tržili po čim nižji možni ceni. Vendar bolj kot smo se seznanjali s trgom in dejansko začeli vstopati na trg, bolj je postajalo jasno, da naše ideje niso realno izvedljive. Če bi želeli obdržati naš prvotni koncept prodaje, bi imeli verjetno dve možnosti: ali idejo prodati za nekaj evrov Ikei in naj ona trži in proizvaja stol ali pa ga proizvajati na Kitajskem. Stol tržimo sami brez posrednikov. Če želimo s stolom nastopiti na svetovnem trgu in stol ponuditi tudi drugim prodajalcem, proizvodnjo pa obdržati v Sloveniji, mora biti stol v srednjem cenovnem razredu.

Pogosto morajo priti pohvale iz tujine, da te domača javnost začne ceniti. Ker je stol precej zenovski, me zanima, ali ste poskusili že na japonskem trgu?
Ja, res je. Velikokrat tuji izdelki na našem trgu veljajo za boljše in dokler se domači izdelki ne uveljavijo na svetovnem trgu, niso tako zanimivi in cenjeni. Japonska se nam zdi zelo zanimiva za naš stol, ker pa je japonski trg zelo zahteven, na katerega želimo biti pripravljeni, ciljamo na nekatere druge države pred Japonsko.

Stol je uporaben in prilagodljiv. Kaj vse lahko sestavimo?

Odvisno od števila elementov, ki jih uporabljamo. Iz osnovnih dveh lahko poleg stola sestavimo še mizico oziroma klop ali uporabljamo element kot podporo pri ležišču. Enostavno zlaganje elementov skupaj je praktično, ki tako zavzamejo zelo malo prostora. Z uporabo večjega števila elementov lahko sestavimo tudi knjižne police ali omaro in različne površine za sedenje, ležanje – kot nekakšno »krajino«.

Ali je stol tudi udoben?
Oblikovanje osnovnega L-elementa in njegovo dimenzioniranje je bilo sprva namenjeno stolu in njegovi ergonomiji, ker sem želel, da je stol udoben za sedenje in da je njegova večnamenskost le dodatna pridobitev. Seveda udobja stola ne smemo primerjati z ogromnim oblazinjenim naslanjačem, saj gre še vedno za leseni stol.Da bi povečali udobnost stola, so na voljo tudi večnamenske 'nogavice' iz pletenine. Osebno me 'nogavice' sicer ne prepričajo, saj delujejo bolj kot raztegnjene gamaše, ki jih je spletla babica iz ostankov volne, moram pa priznati, da so v študentskem slogu. Ali razmišljate o kakšnem elegantnejšem udobju, narejenem npr. iz usnja?
 
Tekstilni dodatki so bolj kot udobju namenjeni uporabnikom, saj jim dopuščajo sooblikovanje in spreminjanje podobe stola. Dodatki so zasnovani tako, da jih lahko uporabljamo na različne načine in na različnih delih stola. Zaenkrat kakšnega povečanja udobja ne načrtujemo. Najprej želimo predstaviti stol z orehovim furnirjem, perforacijo in mogoče kakšen stol v barvi. Kakšen bo nadaljnji razvoj, je težko napovedati. Vse je odvisno od tega, kako uspešen ali neuspešen bo stol na trgu.

Pravite, da je stol LL namenjen vsem. Ali ga uporabljajo vaši stari starši? Kaj menijo o njem?
Stol je namenjen predvsem mlajši in srednji generaciji. Stari starši ga ne uporabljajo, saj jim posedanje ni najbolj blizu oziroma zanj niti nimajo časa. So pa stol preizkusili in pohvalili. Bolj všečna jim je ideja kot sama pojavnost stola.

Na lovorikah uspeha ne smemo zaspati, uspeh pa je težko ponoviti. Kako se spopadate s tem izzivom? Ali v tem trenutku že nastaja nov izdelek oz. ideja?
Sedaj želimo še nekaj časa in energije posvetiti LL stolu in upamo na najboljše. Za razvoj novih izdelkov potrebujemo sredstva, zato je le-ta delno odvisen tudi od uspeha stola. Še letošnje leto pa želimo predstaviti nov manjši izdelek – pručko iz masivnega lesa.

Kako vidite svojo prihodnost v svetu arhitekture in oblikovanja?
Težko bi rekel, kje se vidim, vendar če bom imel možnost, želim biti dejaven tako v oblikovanju kot tudi arhitekturi. Stvari se dopolnjujejo in vedno je zanimivo delati različne projekte.

Trenutno ste na praksi v tujini. Kaj vam pomeni ta izkušnja in kaj vse pričakujete od nje?
Pri razvoju LL stola sem imel priložnost bolje spoznati celoten proces razvoja izdelka od ideje, izvedbe do prodaje. Sedaj mislim, da imam podobno priložnost na praksi, da spoznam, kako poteka razvoj večjih projektov. Takšne izkušnje so zelo dobrodošle in pomenijo lažji prehod iz študija v poklicno delo. Foto: Luka Ločičnik, www.llstol.com  

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki