Ambient

Moč daljšega procesa načrtovanja

Drew Sinclair iz podjetja Regionalarchitects je zasnoval manjše penthouse stanovanje v Torontu (Kanada) za filmskega producenta Niva Fichmana.

Ambient dizajn 11/13/2014, 7:05 AM

Ambient

Arhitekturni projekt je preobrazil manjše stanovanje v središču poslovnega okrožja Toronta v sodobno stalno domovanje. Arhitekt Drew Sinclair je razvil projekt skozi spretno postavljene sodobne arhitekturne podrobnosti, ki se spreminjajo glede na osvetlitev hitro spreminjajočega mesta.

Zasnova in prenova je potekala kar pet let, in sicer od leta 2009 do 2014, saj je bilo na napeljavah več tehničnih težav in je grozila eksplozija. Prav zaradi tega se je Niv odločil za popolno prenovo. Za čas prenove je potreboval nov dom. Namesto manjšega stanovanja, ki bi ga po prenovi prodal, se je odločil za hišo.  

Projekt določa hodnik, obdan z omarami in razstavnimi nišami iz orehovega lesa. Hodnik skrbno usmerja poglede obiskovalcev tako v interjer kot tudi eksterjer. V razstavnih nišah na hodniku, ki so umetniško osvetljene, je Niv Fichman razstavil azijsko umetnost in verske skulpture.

Drsna vrata zakrivajo zasebne prostore: spalnico, knjižnico in pralnico. Vsaka površina služi več namenom: miza postane vinska polica, okrasna maska skriva likalno mizo, druga stena pa zakriva mehansko in električno opremo. V japonski tradiciji je običajno, da spalne futone vsakodnevno pospravijo, tako da lahko blazine uporabljajo tudi za delo ali zabavo.

V sredino kopalnice je arhitekt na letvena tla iz mahagonijevega lesa postavil očarljivo prosto stoječo kad. Po meri narejeno kad iz koriana je zasnoval Sinclair. Kad je opremljena s prostorom za šampanjec. V trenutkih sprostitve satinirana drsna vrata omogočajo različne stopnje zasebnosti.

Spremenljiva narava stanovanja omogoča, da je stanovanje praktično, uporabno in čudovito v vsakem delu dneva. To stanovanje dokazuje moč daljšega procesa načrtovanja: v daljšem časovnem obdobju se je stanovanje razvilo v arhitekturo, ki je tako zapletena kot tudi popolnoma izpopolnjena.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi