Ideje za dom, nasveti, trendi

Pet napak pri opremljanju spalnice

Se lotevate prenove spalnice? Ne naredite najpogostejših napak.

Ambient dizajn 3/25/2014, 8:08 AM

Nasveti

V spalnici ponavadi preživimo tretjino dneva, zato moramo poskrbeti za kakovosten in udoben spanec. Obstaja nekaj pravil, ki naj bi jih upoštevali, obstaja pa tudi nekaj napak, ki jih vztrajno delamo, a ne vemo, da so škodljive.

 1. Ni vsaka barva primerna 

Čeprav naj bi vsi notranji prostori skupaj z barvami tvorili celoto, lahko v spalnici pri nekaterih močnih in drznih barvah naredimo izjemo. Pomirjujoče barve in monokromatska paleta omogoča sproščeno razpoloženje – to je vse, kar potrebujemo v spalnici. Nežno zelena, peščena, modra in barva sivke ustvarijo občutek miru in tišine, medtem ko bogati odtenki rjave in temno rdeče obogatijo spalnico z občutkom topline. Preostanek barvne palete, npr. rumeno, rdečo in oranžno barvo, prihranite za druge prostore.

2. Neprimerni kosi pohištva 

Veliki kosi pohištva so vedno nerodni, razen če je vaša spalnica gromozanska in morate prostor nekako zapolniti. Če je prostor skoraj prazen ali nefunkcionalen, je tudi neprijetno. Postelja in nočna omarica naj bosta sorazmerni. Če je vaša postelja višja, naj bo višja tudi nočna omarica in obratno – nižja postelja, nižja nočna omarica. Ob večjo posteljo postavite večjo nočno omarico. Da ne boste izbrali napačnega pohištva, imejte med nakupovanjem stalno v mislih dimenzije prostora oziroma načrt spalnice in razporeditev elementov.

3. Nimate mesta za sprostitev 

Včasih, ko še ni čas za posteljo, vi pa niste tako zelo utrujeni, vam prija, če berete in zraven pijete čaj. Da vam bo ob tem udobno, potrebujete stol ali naslanjač. Če je prostora dovolj, postavite tudi manjšo mizico, na katero boste odložili svoje čtivo, ter stoječo svetilko, primerno za branje. Svetilko postavite za naslanjač ali ob vzglavje postelje. 

4. Ni romantične razsvetljave 

Čeprav je spalnica kraj za počitek in sprostitev, potrebujete ustrezno razsvetljavo - stropno luč in druge svetlobne vire (usmerjeno svetlobo) za branje in druge dejavnosti. Osvetlitev na več ravneh in različnih mestih ustvarja toplo in romantično vzdušje. Najboljši je tak svetlobni vir, katerega moč je mogoče prilagajati glede na čas dneva in razpoloženje. Zavese naj bodo take, da jih boste brez težav premikali, da bo lahko naravna svetloba vstopila v prostor. Kombinirajte bele prosojne zavese s težjimi neprosojnimi. 

5. Brez shranjevalnega prostora ni redu 

Spalnica naj bo pospravljena, saj le red prinaša občutek miru. Izberite nočno omarico, ki bo imela ali vrata ali dovolj predalov, ki bodo skrili revije, bralna očala, robčke … Če je mogoče, izberite posteljo s predalom, saj nudi dodatno shranjevalno površino. Vgradne omare z drsnimi vrati prihranijo prostor in skrijejo morebiten nered.

Foto: www.architectureartdesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi