Otroška soba

Ureditev prve sobice za dojenčka

Zaradi številnih možnosti, trendov in novih spoznanj glede razvoja možganov otroška sobica za dojenčka ni več opremljena samo s tradicionalnim pohištvom in odeta v pastelne barve. V članku najdete številne ideje za ureditev prve sobice za dojenčka. Ideje so tako kul, da jih boste oboževali tako vi kot tudi vaši otroci.

Ambientdizajn 7/30/2015, 10:30 AM

Da bo otroška sobica varna in funkcionalna, ureditev pa ustrezna tudi takrat, ko bo otrok že malce zrasel, imejte pri ureditvi otroške sobice v mislih naslednje nasvete.

• Izberite prilagodljivo razsvetljavo, saj omogoča zasenčenje oziroma prilagajanje svetlobe razpoloženju, ko je potrebno.

• Izberite pralne tkanine in odeje, ki jih je mogoče enostavno očistiti.

• Izberite pohištvene elemente, ki jih bo otrok lahko uporabljal tudi še v mladinski sobi.

• Razmislite o namestitvi in varnosti pohištva, ko se bo začel dojenček premikati in plaziti. Zaščitite vtičnice, otroško posteljico odmaknite od zaves in vrvic (npr. žaluzij), najrazličnejše predmete premaknite na višje police.

• Ustvarite otroško sobo z obilo shranjevalnega prostora, da bo prostor čist in urejen ter nenatrpan, predvsem pa bo red v sobi zlahka vzdrževal tudi malček.

• Sredi sobe naj bo dovolj velika talna površina, da se bo lahko dojenček/malček igral na tleh.

Tukaj so naše najljubše ideje za ureditev sobice za dojenčka:

Poiščite zanimivo posteljico

Obstaja veliko novih in sodobnih modelov, med katerimi lahko izbirate. Poskusite nekaj modernega ali drugačnega, npr. ovalno posteljico. Razmislite o posteljici, ki jo kasneje lahko pretvorite v prvo posteljo, ko bo malček prerasel posteljico. In ker je otroška posteljica najbolj uporabljan element v dojenčkovi sobici, ga naročite do časa. Zamude se dogajajo, posteljica se lahko poškoduje v času dostave, zato predvidite tudi čas, potreben za morebitne nepričakovane zamude.

Siva je nova rumena

Če je spol vašega otroka presenečenje, izberite brezčasen odtenek svetlo sive za glavno barvo dojenčkove sobe. Siva se ujema s katerokoli živahnejšo barvo, ker je odtenek nevtralen ter klasičen. Najboljši rezultat boste ustvarili, če boste plastili različne sive odtenke in vzorce.

Izkoristite drzne barve in vzorce

Dobra novica za ljubitelje modernih dizajnov je, da nežni pasteli po mnenju dr. Sears niso najboljša izbira za dojenčkovo sobo:

"Najboljši način, s katerim lahko kot starši spodbudite otrokov vid, je uporaba črnih in belih črt ali svetlih in temnih kontrastnih barv. Kakšen vpliv imajo lepi mehki pasteli, ki so tako priljubljeni v otroških sobah in na igračah? Medtem ko so pasteli lepi za vaše oči, niso vidni vašemu otroku. Raziskave so pokazale, da črno-beli kontrasti vplivajo na otrokovo mrežnico in pošljejo močne vizualne signale dojenčkovim možganom. Močnejši signali pomenijo večjo rast možganov in hitrejši razvoj vida."

Črna in bela barva nista edini barvi, ki privlačita poglede dojenčkov. Učinkovite so vse močne, kontrastne barve v grafičnih vzorcih.

Odlična mesta, ki jih lahko odenete v močne barve:
• stena,
• oblazinjen naslanjač in drugi tekstilni dodatki,
• preproga.

Ne prezrite stropa

Zdaj, ko vemo, kako pomembni so vzorci in kontrasti za otroka, se posvetimo tistemu delu, ki ga dojenček najbolj opazi – to je strop.

Dodajte gibanje na zabaven način

Dojenčki imajo radi, da jih zazibamo v spanje. In tudi odrasli se ne branimo blagodejnega vpliva zibanja. Zakaj ne bi otroka uspavali z gugalnim stolom?

Uredite sobo, ki bo rasla z otrokom

Izberite modularno pohištvo, ki ga boste lahko uporabljali tudi po prvem letu. Številne otroške posteljice lahko preobrazite v otroško posteljo, medtem ko lahko previjalna miza postane običajen predalnik že s spremembo zgornje plošče. Ne pozabite dodati sobi zabavnih elementov, npr. šotora, živali, zibajočega konjička, saj ti elementi malčke zelo zabavajo.

Popolno spoštovanje teme

Ko izberete temo, bodite drzni in popolnoma predani temi. Uporabite elemente teme na stenah, v dodatkih in preostalem dekorju. To je tisto, kar naredi te sobice tako privlačne.

Personalizirajte sobo z otrokovim imenom

Poiščite ustvarjalni način za prikaz otrokovega imena v njegovi sobi. Nekatere zamisli vključujejo:
• uokvirjene črke na steni,
• monogrami na posteljnini ali blazinah,
• dodatki z začetnicami imena,
• izpisano otrokovo ime v obliki stenske svetilke, ki jo uporabljate kot nočno svetilko.

Dodajte udoben prostor za odrasle

Odrasli v prvem otrokovem obdobju preživimo veliko časa v otroški sobi. Ko ga previjamo, hranimo, uspavamo, se igramo z njim … Vključite v sobo udoben sedež, npr. kavč ali počivalnik, da bo crkljanje in igranje z otrokom čimbolj udobno.

Dodajte veliko shranjevalnega prostora

Neverjetno je, koliko stvari potrebuje majhen dojenček. Ustvarite shranjevalni prostor, ki bo kombinacija omar, košar in predalov, le-tega pa dopolnite tudi z odprtimi policami, kjer boste shranili knjige, najljubše spominke vašega otroka, njegovo fotografijo .... Prepleskajte hrbet odprtih polic s svetlo, kontrastno barvo, ki bo poživila prostor.

Dodajte nekaj teh svežih, sodobnih idej v otroško sobo svojega otroka. Otroška soba je idealno mesto, da otroku predstavite vseživljenjsko ljubezen do dobrega dizajna. Ustvarili boste prostor, ki je lep in funkcionalen, v katerem bo otrok lahko odraščal in se zabaval, hkrati pa bo zanimiv tudi za vas.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki