Ambient

Prenovljena viktorijanska hiša s teraso

Združitev dveh viktorijanskih hiš

10.1.2013, 20:32

Prenovljena viktorijanska hiša s teraso

Kensington Residence se nahaja v Londonu. Zasnoval jo je Studio Seilern Architects. Rezultat prenove in združitve dveh viktorijanskih hiš je veliko sodobno družinsko domovanje za zgodovinskim pročeljem. Cilj projekta je bila moderna interpretacija tradicionalnega kensingtonskega bivališča.

Hišo sestavljata trinadstropni del, ki gleda na cesto, ter dvonadstropni prizidek na vrtni strani. Obstoječi strukturni elementi so bili osnova arhitekturni zasnovi same stavbe kot tudi ohranitvi celotnega območja. Tako je bilo ohranjeno glavno pročelje in višina stavbe, prenovljeni pa so bili tudi zunanji zidovi. Tipična londonska opeka sestavlja pročelje glavne stavbe, medtem ko je prizidek belo ometan.



 

Dva do tedaj ločena prizidka na zadnji strani sta bila odstranjena, na njunem mestu pa je nastal velik, funkcionalen in svetel dnevni prostor z odprto nišo trojne višine, v kateri se nahaja stopnišče. Arhitekti so v odprt prostor umestili stopnice ter tako omogočili, da se njegova površina zdi precej večja od dejanskih 270 kvadratnih metrov.

Od glavnega vhoda vodi hodnik do odprte dnevne sobe z dvema steklenima zimskima vrtovoma, ki gledata na vrt za hišo, vsak od njiju pod steklom iz enega kosa. Ko odpremo velika steklena vrtljiva vrata, dobimo občutek neskončno odprtega prostora med kuhinjo, dnevno sobo in teraso. Vrt zaznamuje zadržana, minimalistična estetika s tipičnim angleškim značajem.


   



Jedro stavbe je skulptura spiralnih stopnic iz jekla, ki povezuje vsa tri nadstropja. Gromozanski 'prezračevalni jašek' nadvlada celoten prostor. Čeprav usnjena prevleka stopnišča in ograje da občutek topline ob dotiku in dobro vsrka tako zvok kot tudi tresljaje, menimo, da bi stopnice lahko bile svetlejše, prosojnejše. Za dramatičen zaključek poskrbi svetloba iz velikega strešnega okna. Le-tega je mogoče s pomočjo hidravličnega mehanizma odpreti in tako poskrbeti za zračenje cele hiše.



 

 Foto: www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki