Ambient

Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja

V Lizboni na Portugalskem se nahaja to lepo stanovanje, ki ga je popolnoma prenovila arhitektka Margarida Matias iz Arkstudia v sodelovanju s podjetjem AYH. S preoblikovanjem tlorisa, spremenjeno namembnostjo prostorov ter s preboji sten je v stanovanje prišla naravna svetloba. Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja v prenovljenem stanovanju.

Ambientdizajn 7.1.2016, 1:07

Številne stare hiše v Lizboni (Portugalska) imajo prostore brez naravne svetlobe ali kroženja zraka, zato je bil glavni cilj projekta izboljšanje kakovosti bivanja. S prebojem stene je iz zaprtega prostora brez naravne svetlobe nastala odprta kuhinja, ki je povezana z dnevno sobo. Bivša kuhinja pa je postala spalnica, a tudi v ta nekoč zaprt prostor je posijalo sonce.

Čeprav so polne lesene naoknice mediteranska značilnost, bi se stanovanje lahko nahajalo tudi nekje v Skandinaviji, saj je arhitektka spretno povezala portugalske etno značilnosti s skandinavskim stilom, katerega značilnosti prinesejo v dom naravno svetlobo.

Arhitektka je izbrala enostavno svetlo leseno oblogo. Priljubljenost svetlih lesenih talnih oblog postane razumljiva, ko pogledamo prostore, opremljene v skandinavskem stilu – bela oz. svetla lesena tla prostor odprejo, naredijo prostor zračen in čist ter preusmerijo pozornost na notranjo opremo in arhitekturne posebnosti. 

Mirni, zadržani odtenki bež, sive in bele barve napolnjujejo interier prenovljenega stanovanja. Tekstil z geometrijskimi vzorci, predvsem okrasne blazine in preproge, ustvarjajo vizualno zanimivost stanovanja. Odmerek vzorcev prinese dinamiko v prostor.

Navdih: 7 nasvetov za ureditev majhne kuhinje

Navdih: Zakaj so nevtralne barve najboljše?

Navdih: Les in rdeča barva: stajling za pisalno mizo

Navdih: Siva barva in beton

Navdih s Portugalske:

OSB plošče in omejen proračun prenove hiše skednja

Portugalska: Hiša štirih hiš

Navdih za spremembo tlorisa:

Arhitekturni studio Cavaa je v Barceloni (Španija) popolnoma prenovil in preoblikoval nefunkcionalen tloris stanovanja 'Casa Eullia', da je nastalo minimalistično stanovanje. Po arhitekturnih spremembah je stanovanje pretočno, hodnik pa del bivalnih prostorov. Več v članku Spremenjeni tloris minimalističnega stanovanja.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderna kuhinja z izjemno dolgim panoramskim oknom

Sodobno dvonadstropno hišo v Montrealu v Kanadi je leta 2017 preuredilo podjetje naturehumaine [architecture + design]. Prvi korak k prenovi hiše iz poznih 40. let prejšnjega stoletja je bilo odprtje zadnje fasade. Več

Industrijsko stanovanje, ki je nastalo iz mehanične delavnice

V Italiji se nahaja to industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Miro Architetti leta 2014. Nekdanja mehanična delavnica v pritličju stavbe na obrobju Bologne je postala industrijsko stanovanje. Več

Trikotna hiša s skandinavsko notranjostjo

V Lvivu v Ukrajini se nahaja moderna trikotna hiša, ki jo je leta 2018 zasnovalo podjetje BY Visuals. T-hiša je trikotna stavba, ki je neločljivo povezana s tradicionalno ukrajinsko karpatsko arhitekturo. Več

Industrijsko loft stanovanje, ki ima košček narave

Industrijsko loft stanovanje, ki ga je leta 2017 zasnovalo podjetje Habitan Architecture, se nahaja v Barceloni v Španiji, v zgradbi iz 70. let prejšnjega stoletja. Interier je prostoren, z močnimi betonskimi stebri in kovinskimi vrati industrijskega videza. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi