Ambient

Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja

V Lizboni na Portugalskem se nahaja to lepo stanovanje, ki ga je popolnoma prenovila arhitektka Margarida Matias iz Arkstudia v sodelovanju s podjetjem AYH. S preoblikovanjem tlorisa, spremenjeno namembnostjo prostorov ter s preboji sten je v stanovanje prišla naravna svetloba. Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja v prenovljenem stanovanju.

Ambientdizajn 7.1.2016, 1:07

Številne stare hiše v Lizboni (Portugalska) imajo prostore brez naravne svetlobe ali kroženja zraka, zato je bil glavni cilj projekta izboljšanje kakovosti bivanja. S prebojem stene je iz zaprtega prostora brez naravne svetlobe nastala odprta kuhinja, ki je povezana z dnevno sobo. Bivša kuhinja pa je postala spalnica, a tudi v ta nekoč zaprt prostor je posijalo sonce.

Čeprav so polne lesene naoknice mediteranska značilnost, bi se stanovanje lahko nahajalo tudi nekje v Skandinaviji, saj je arhitektka spretno povezala portugalske etno značilnosti s skandinavskim stilom, katerega značilnosti prinesejo v dom naravno svetlobo.

Arhitektka je izbrala enostavno svetlo leseno oblogo. Priljubljenost svetlih lesenih talnih oblog postane razumljiva, ko pogledamo prostore, opremljene v skandinavskem stilu – bela oz. svetla lesena tla prostor odprejo, naredijo prostor zračen in čist ter preusmerijo pozornost na notranjo opremo in arhitekturne posebnosti. 

Mirni, zadržani odtenki bež, sive in bele barve napolnjujejo interier prenovljenega stanovanja. Tekstil z geometrijskimi vzorci, predvsem okrasne blazine in preproge, ustvarjajo vizualno zanimivost stanovanja. Odmerek vzorcev prinese dinamiko v prostor.

Navdih: 7 nasvetov za ureditev majhne kuhinje

Navdih: Zakaj so nevtralne barve najboljše?

Navdih: Les in rdeča barva: stajling za pisalno mizo

Navdih: Siva barva in beton

Navdih s Portugalske:

OSB plošče in omejen proračun prenove hiše skednja

Portugalska: Hiša štirih hiš

Navdih za spremembo tlorisa:

Arhitekturni studio Cavaa je v Barceloni (Španija) popolnoma prenovil in preoblikoval nefunkcionalen tloris stanovanja 'Casa Eullia', da je nastalo minimalistično stanovanje. Po arhitekturnih spremembah je stanovanje pretočno, hodnik pa del bivalnih prostorov. Več v članku Spremenjeni tloris minimalističnega stanovanja.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Majhno belo stanovanje, veliko 42 m2

To majhno belo stanovanje se nahaja v Tel Avivu v Izraelu, leta 2017 pa ga je zasnoval Yael Perry. Stanovanje meri 42 m2 in ga uporabljajo kot počitniško stanovanje. Oblikovalec je stanovanje spremenil v svetel prostor minimalističnega stila. Več

Moderna hiša v Italiji s toplim sodobnim vzdušjem

Moderno dvonadstropno hišo v Italiji so leta 2016 temeljito prenovili. Zasnovo sodobne ureditve je naredil arhitekt Davide Conconi. Bela barva in topel les sta določila podobo in vzdušje prenovljenega interierja. Več

Moderno stanovanje v sodobnem klasičnem stilu

Elegantno stanovanje, ki se nahaja v Varšavi, je leta 2017 oblikoval Fuss Studio. Oblikovalci so prenovili stanovanje v sodobnem klasičnem stilu, pri tem pa so uporabili močne barve in mehke pastelne barve. Več

Razkošno stanovanje za mlado 4-člansko družino

Luksemburško stanovanje je zasnoval in prenovil ugledni litovski oblikovalski studio Interjero Architektūra. V tem prenovljenem domu so kot značilen oblikovalski podpis uporabljene bogate teksture, grafične podrobnosti, izrazne barve, trendovski oblikovalski elementi in umetniški kosi pohištva, zato si ureditev stanovanja zasluži, da jo raziščemo. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki