Ambient

Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja

V Lizboni na Portugalskem se nahaja to lepo stanovanje, ki ga je popolnoma prenovila arhitektka Margarida Matias iz Arkstudia v sodelovanju s podjetjem AYH. S preoblikovanjem tlorisa, spremenjeno namembnostjo prostorov ter s preboji sten je v stanovanje prišla naravna svetloba. Naravna svetloba je izboljšala kakovost bivanja v prenovljenem stanovanju.

Ambientdizajn 1/7/2016, 1:07 AM

Številne stare hiše v Lizboni (Portugalska) imajo prostore brez naravne svetlobe ali kroženja zraka, zato je bil glavni cilj projekta izboljšanje kakovosti bivanja. S prebojem stene je iz zaprtega prostora brez naravne svetlobe nastala odprta kuhinja, ki je povezana z dnevno sobo. Bivša kuhinja pa je postala spalnica, a tudi v ta nekoč zaprt prostor je posijalo sonce.

Čeprav so polne lesene naoknice mediteranska značilnost, bi se stanovanje lahko nahajalo tudi nekje v Skandinaviji, saj je arhitektka spretno povezala portugalske etno značilnosti s skandinavskim stilom, katerega značilnosti prinesejo v dom naravno svetlobo.

Arhitektka je izbrala enostavno svetlo leseno oblogo. Priljubljenost svetlih lesenih talnih oblog postane razumljiva, ko pogledamo prostore, opremljene v skandinavskem stilu – bela oz. svetla lesena tla prostor odprejo, naredijo prostor zračen in čist ter preusmerijo pozornost na notranjo opremo in arhitekturne posebnosti. 

Mirni, zadržani odtenki bež, sive in bele barve napolnjujejo interier prenovljenega stanovanja. Tekstil z geometrijskimi vzorci, predvsem okrasne blazine in preproge, ustvarjajo vizualno zanimivost stanovanja. Odmerek vzorcev prinese dinamiko v prostor.

Navdih: 7 nasvetov za ureditev majhne kuhinje

Navdih: Zakaj so nevtralne barve najboljše?

Navdih: Les in rdeča barva: stajling za pisalno mizo

Navdih: Siva barva in beton

Navdih s Portugalske:

OSB plošče in omejen proračun prenove hiše skednja

Portugalska: Hiša štirih hiš

Navdih za spremembo tlorisa:

Arhitekturni studio Cavaa je v Barceloni (Španija) popolnoma prenovil in preoblikoval nefunkcionalen tloris stanovanja 'Casa Eullia', da je nastalo minimalistično stanovanje. Po arhitekturnih spremembah je stanovanje pretočno, hodnik pa del bivalnih prostorov. Več v članku Spremenjeni tloris minimalističnega stanovanja.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki