Ambient

Notranja oprema v skandinavskem stilu ...

... za družino s tremi novorojenčki. Elegantno enodružinsko domovanje se nahaja v ruskem mestu Lipetsk, zasnovalo pa ga je podjetje Geometrium.

Ambientdizajn 4/25/2015, 10:36 AM

V začetku avgusta 2014 je v prostore Geometriuma prišla mlada družina – mož, žena in trije novorojenčki, da bi jim arhitekti uredili in opremili hišo, veliko 306 kvadratnih metrov. Ker so v tistem času hišo začeli šele graditi, je nova razporeditev prostorov popolnoma prilagojena notranji opremi v skandinavskem slogu.

V prvem nadstropju se nahaja glavni bivalni prostor z dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico. Pri ureditvi dnevno-bivalnega prostora je bilo za naročnike najpomembnejše, da bodo lahko udobno gostili veliko skupino prijateljev. Arhitekti so s tem namenom oblikovali velik kavč za veliko število gostov ter bar v ozadju, od koder je mogoče gledati tudi televizijo. Znotraj enega prostora barska miza ločuje področje kuhinje, jedilnice in dnevne sobe. Materiali v dnevno-bivalnem prostoru so večinoma naravni. Tla, police, mizna plošča na baru ter kuhinjske fronte so izdelane iz masivnega lesa.

Nasproti kuhinje se nahaja otroški prostor, kjer se bodo lahko otroci igrali. Arhitekti so kuhinjo zasnovali tako, da bo Alena lahko med kuhanjem nadzorovala otroke, ki se bodo igrali. To so dosegli s kuhinjskim otokom s štedilnikom, igralno območje pa so pustili brez sten.

V igralnici so mislili tudi na prihodnost, zato je igralnica zasnovana tako, da ko bodo otroci večji, bo postala študijski prostor, kjer bodo otroci naredili domačo nalogo. Arhitekti so stene pustili bele, saj bodo barvito otroško vzdušje ustvarile igrače. Na stenah je le nekaj svetlih elementov iz vezanega lesa, ki jih je mogoče enostavno sneti s stene, ko bodo otroci večji. Na desni strani je komoda z raztegljivim ležiščem za popoldanski dremež. Ležalnik bo družina nekoč odstranila in ga nadomestila s pisalnimi mizami.

V pritličju se nahaja še pralnica s pralnim in sušilnim strojem, likalnica, shramba za čistila in vse pripomočke, dodaten zamrzovalnik ter shranjevalni prostor. Shranjevalni niz prekrivajo drsna vrata, na katerih bo nameščena tudi televizija, da se Alena med likanjem ne bo dolgočasila.

Hodnik

Na hodniku so naročniki želeli garderobni prostor, širok vsaj dva metra, kjer bodo lahko odložili oblačila, dolgo klop za udobno preobuvanje in ogledalo. Prostor je zasnovan v istem stilu kot ostala hiša. Arhitekti so dodali le nekaj rdeče barve za večji kontrast in črno-belo preprogo. Sprva je bilo predvideno, da bodo tudi vhodna vrata rdeče barve, vendar so kasneje opustil to idejo. Ker v tem prostoru družina in njihovi obiskovalci ne ostanejo dolgo časa, je močan barvni kontrast, ki prostoru doda dinamiko, dobrodošel.

Stopnišče

Tudi ta del hiše je urejen v skandinavskem stilu. Pohodni del stopnice in vrh ograje je iz lesa, ograja pa je bele barve. Stene stopnišča so arhitekti v urejenem neredu okrasili s črno-belimi fotografijami v lesenih in črnih okvirjih. Fotografije vnašajo ritem in povezujejo prvo in drugo nadstropje. V drugem nadstropju se nahajajo spalni prostori družine.

Preko lestve je dosegljiv tudi prostor na tretjem nadstropju, ki je primeren za branje knjig, brskanje po internetu, igranje družabnih iger ... Prostor bo še posebej uporaben, ko bodo otroci večji in se bodo igrali skupaj s prijatelji. Lestev do tretjega nadstropja je najbolj nevaren kraj v notranjosti.

Sobica za dojenčke

Dojenčki so trenutno vsi v eni sobi. Arhitekti so v zgornjem nadstropju za vse tri novorojenčke uredili sobico s tremi posteljicami, ki so jo poimenovali kar 'zibelka'. Vhod v to sobo je trenutno iz spalnice staršev, ko pa bodo otroci večji, se bodo preselili v sosednji sobi, trenutna soba pa bo preurejena v sobo za goste. Vzdušje v sobi ustvarjajo svetli elementi in tekstil, stene in tla pa so enaka kot v drugih prostorih. Na drugi strani se nahaja velika spalnica staršev z jutranjim območjem ter zasebno kopalnico. 

Spalnica

Naročniki so arhitektom pokazali fotonavdih spalnice v skandinavskem slogu z grobo ometano steno, ki je spominjala na belo jamo. To je bil za arhitekte dober znak, da so naročniki odprti tudi za eksperimentiranje. Namesto neenakomerno hrapave stene so naredili običajno steno, ki so jo kombinirali z belo opeko.

Alena in njen mož sta želela svoje območje, v katerem bosta shranjevala osebne stvari ter z lastno kopalnico, ki ne bo na voljo otrokom ali gostom. Arhitekti so združili spalnico, garderobno sobo in kopalnico v en sam prostor, ki je na posamezna območja ločen s predelnimi stenami.

Stropovi v vseh sobah v drugem nadstropju so obloženi z belo pobarvanim opažem. To daje prostorom rustikalno vzdušje in nakazuje na strogost skandinavskega stila.

Kopalnica staršev je delno obložena s keramiko v videzu betona, ki še posebej lepo dopolnjuje pohištvo iz masivnega tikovega lesa, bele stene in temne elemente. 

 

Otroške sobe in kopalnica

Podoba obeh otroških sob je že oblikovana. Fantek bo imel svojo sobo, deklici pa bosta imeli skupno sobo. Tudi v otroški kopalnici so arhitekti nadaljevali s skandinavskim stilom - bele ploščice in pisani ročaji, ki prinašajo barvito vzdušje.

Večnamenski prostor

V pritličju so arhitekti uredili večnamenski prostor s telovadnico, tuš kabino in turško kopeljo. V tem prostoru bo družina lahko pela karaoke, pila vino in se sprostila od vsakdanjega vrveža. Na udobnem kavču bodo poležavali in brali knjige.  Prostor je opremljen tudi s pingpong mizo ter telovadnimi napravami.

Arhitekti so uresničili vse želje naročnikov – naravni materiali ter veliki in zračni prostori, opremljeni v okviru razumnega proračuna.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi