Ambient

Retro stil v prenovljenem sodobnem stanovanju

Sodobno stanovanje Gravatá, ki so ga leta 2015 prenovili po načrtih arhitekta Marcela Couta, se nahaja v Sao Paulu v Braziliji. Prenovljeno stanovanje se nahaja v znani stavbi Paulista, ki jo je leta 1964 zasnovalo podjetje Rino Levi architect. Retro značaj zgradbe in želja po sodobnih bivalnih prostorih sta narekovala izbiro materiala in barve - betona in sive barve, ki ju mehčajo različni materiali in barvni poudarki, a tudi stila. Lastniki so dobili sodobno stanovanje, a kljub obsežni prenovi so ohranili retro stil izvirne arhitekture.

Ambientdizajn 12/21/2015, 10:09 AM

Da bi združil zahteve in potrebe lastnikov z modernim arhitekturnim jezikom izvirne zgradbe, je arhitekt prenovil inštalacije in zaključne materiale, ki poudarjajo obstoječe konstrukcijske elemente. 

Popolno spremembo so doživeli sanitarni in servisni prostori ter kuhinja s shrambnimi prostori. Rušenje sten ene sobe je omogočilo povečanje dnevno-bivalnih prostorov oziroma odprt tloris dnevne sobe z jedilnico, združitev s TV-sobo in postavitev odprte kuhinje, v spalnici pa so uredili veliko glavno kopalnico, nekdanja majhna kopalnica pa je postala domača pisarna.

Stanovanje ima dva vhoda. Glavno dvigalo popelje lastnike in njihove obiskovalce v središče stanovanja, medtem ko ima stanovanje tudi pomožni vhod. Ta vhod je povezan s stopniščem in hodnikom, ki vodi do servisnih prostorov in kuhinje.  

Tloris stanovanja pred prenovo:

Tloris stanovanja po prenovi:

Retro značaj zgradbe in želja po sodobnih bivalnih prostorih sta narekovala izbiro materiala in barve - betona in sive barve, ki ju mehčajo različni materiali in barvni poudarki. V prenovljenem stanovanju prevladuje dizajnersko pohištvo blagovne znamke Vitra, saj najbolje združuje retro stil s sodobnimi bivalnimi zahtevami.

Stili so ciklični in svet notranje opreme ni izvzet. Dizajn iz sredine prejšnjega stoletja se znova vrača oziroma je ponovno bolj priljubljen – zaradi dobrih razlogov. Kaj je torej na tej estetiki, da se vrača in je priljubljena še več kot pol stoletja kasneje? Več v članku Dizajn iz sredine prejšnjega stoletja.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki