Dizajn

AMBIENT in DOM Plus 2017: Vse za dom!

Včeraj je na Gospodarskem razstavišču odprl vrata sejem Ambient in Dom+, na katerem razstavlja več kot 180 podjetij. Slogan letošnjega sejma je Vse za dom!, obiskovalci pa si lahko vse do nedelje, 12. novembra, ogledajo ponudbo pohištva, notranje opreme, stavbnega pohištva, montažnih hiš ter novosti s področja ogrevalne tehnike.

Ambientdizajn 11/8/2017, 11:56 PM

Tudi na letošnjem sejmu so podelili nagrade najboljšim, pripravili pester obsejemski program ter brezplačna svetovanja in predavanja neodvisnih strokovnjakov.


Nagrade in priznanja 28. sejma pohištva – Ambient Ljubljana 2017
PET NAJBOLJŠIH – TOP 5


Gospodarsko razstavišče je podelilo nagrade Petim najboljšim – TOP 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija v sestavi: Vladimir Pezdirc, Marijan Orešić, Jani Bavčer in Marco Marangone je izbrala:


Mizarstvo Bolčič d.o.o., za stol Cockpit, oblikovalec Guillaume Delvigne

Utemeljitev komisije: Sveža oblikovalska rešitev, domišljena ergonomija, vrhunska izdelava in spoštljiv odnos do lesa.

Klinc Marko s.p., za kavč Pillow sofa, oblikovalec Marko Klinc

Utemeljitev komisije: Preprosta, učinkovita in igriva modularna rešitev z inovativnim vpetjem naslona.

Oblikovalka Neža Uran, za polfotelj Pero

Utemeljitev komisije: Udoben, kakovosten, lepo oblikovan polfotelj, z veliko svežine in rahlim retro priokusom.

Pikka design d.o.o., za krožnik Circulum, oblikovalca Rok Kuhar in Katjuša Kranjc

Utemeljitev komisije: Vsestransko uporabno odlagalo za bivanjsko okolje.

Pirnar d.o.o., za Pirnar Ultimum Pure vhod v leseni izvedbi z ONE TOUCH potezalom, oblikovalca Roman Pirnar in Ernest Bevc

Utemeljitev komisije: Inovativna rešitev, vrhunska izdelava ob uporabi najsodobnejših tehnologij.

TOP IDEJE

(Vse dni sejma, dvorana Kocka – A2)

Na letošnji razstavi in borzi oblikovanja Top ideje, ki poteka že osmič, se predstavlja 24 mladih ustvarjalcev. Z borzo oblikovanja Gospodarsko razstavišče omogoča mladim ustvarjalcem brezplačno predstavitev njihovega ustvarjanja širši javnosti, najpomembnejši pa je dialog, ki ob tem poteka.

Nekaj razstavljavcev je novih, nekaj razstavljalcev pa se je že večkrat predstavilo. To rekordno število sodelujočih udeležencev govori v prid temu, da so mladi ljudje ustvarjalni, nadarjeni, in kar je najbolj bistveno, motivirani za delo in si želijo poslovnih uspehov. 
TOP ARHITEKT - brezplačno arhitekturno svetovanje

(Vse dni sejma, dvorana Kocka - A2)

Brezplačno arhitekturno svetovanje je postalo priljubljena in koristna spremljava obiskovalcev sejma. Gospodarsko razstavišče spodbuja pomen kulture bivanja za najširšo javnost. S Top arhitekti ter 30-minutnim brezplačnim svetovanjem skuša obiskovalcem približati strokovno vrednost profilov, kot sta arhitekt in oblikovalec.

Vsak dan od 11. do 13. ure in od 15. do 18. ure so vam na voljo nasveti arhitektov, krajinskih arhitektov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov. Koristni neodvisni nasveti so v pomoč vsem, ki načrtujejo gradnjo ali prenovo hiše ali stanovanja, želijo izvedeti več o pridobitvi dovoljenj za gradnjo ali prenovo, razmišljajo o ureditvi zunanjih površin ter se odločajo o sistemu ogrevalne tehnike, prezračevanju, hlajenju, želijo izvedeti več o standardih gradnje, opečnati hiši, montažni hiši, trajnostni gradnji, kako pridobiti nepovratna sredstva ... Rdeča nit letošnje sejemske dejavnosti GI ZRMK je usmerjena v celovito prenovo večstanovanjskih stavb, saj opažajo, da se prenove lotevamo stihijsko. Vsem lastnikom oz. stanovalcem in tudi upravnikom so vsak dan na voljo predavanja in nasveti v zvezi s celovito prenovo večstanovanjskih stavb, kjer lahko pridobite informacije in nasvete, ki se nanašajo na prenovo – od zbiranja idej do končne realizacije projekta.


POSEBNI GOST LETOŠNJEGA SEJMA


Gost letošnjega sejma je italijansko podjetje Miniforms, ki ga najdete na razstavnem prostoru podjetja Maros. Za njihove kreacije pohištvenih kosov so značilne živahne in sveže barve, združene z nevsakdanjim, avantgardnim dizajnom.
POLJSKO OBLIKOVANJE


Razstava RETROspekcije: poljsko oblikovanje na začetku XXI. stoletja v skrbno opremljene bivalne prostore inovativno postavlja moderne predmete sodobnih poljskih oblikovalcev, ki jih navdihujejo trendi 50. in 60. let preteklega stoletja. Avtorica razstave je Magda Jasiñska. Na razstavi je predstavljeno pohištvo, svetilke, dodatki za dom in druga notranja oprema. 

POHIŠTVO IN OPREMA IZ DRUGE ROKE


Če ste ljubitelji recikliranja in starega pohištva, lahko inspiracijo poiščete v Stebrni dvorani, kjer se predstavlja Center ponovne uporabe. Tam je na voljo vse, kar najdete tudi na bolšjih sejmih in v starinarnicah. Na prodaj so tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost. Center ponovne uporabe daje delo težje zaposljivim, po drugi strani pa pomaga, da stari, odvečni ali poškodovani predmeti zaživijo novo življenje in za simbolično ceno razveselijo nove lastnike. Snaga Ljubljana bo vplivala na vaše mnenje, da stari predmeti niso odpadek, ampak jih lahko z naredi sam posegi in predelavami znova uporabljamo. Naredi sam, recikliraj, obnovi ter znova uporabljaj!


LES ni samo razžagano deblo


Na sejmu se predstavlja tudi oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete. Pripravili so predstavitev kompozitne zgradbe lesa, s katero želijo opozoriti, da les ni samo razžagano deblo, čeprav je to naša prva misel, ampak zaradi svoje strukture omogoča mnogo več, predvsem izdelavo zahtevnejših izdelkov. Prav zato so na razstavišču postavili na ogled izdelke iz masivnega lesa, kot so na primer lesena očala, leseno kolo, violina in celo sup iz lesa, ter izdelke iz različnih lesenih kompozitov ter konstrukcijskega lesa, ki je obdelan s termičnimi ali kemijskimi postopki.  

LESENA SAMOZADOSTNA ENOTA ZA ZAČASNO BIVANJE 


Lesena bivanjska samozadostna enota je modularna in namenjena različnim začasnim bivanjskim potrebam. Uporablja se lahko za počitniško enoto, drevesno hiško ali kot enoto, namenjeno kratkotrajnemu bivanju za potrebe raziskav, turizma in pohodništva.

Modularna bivalna enota arhitekturnega biroja Ofis arhitekti, ki je v celoti izdelana iz slovenskega lesa - smrekovega, je bila prvič predstavljena aprila v Milanu, poleti pa je počitnikovala na Ljubljanskem gradu, v njej pa je bila urejena začasna knjižnica. 

Osnovni model je sestavljen iz enega modula, velikosti 4,50 metra x 2,50 metra in višine 2,70 metra. Lesene enote je mogoče zlagati in nadgraditi oziroma razširiti vodoravno ali navpično.

IZZIVI V LESARSTVU


V četrtek, 9. novembra 2017, bo potekal posvet in okrogla miza Izzivi v lesarstvu. Dogodek pripravljajo Društvo lesarjev Slovenije, javna agencija Spirit Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Posvet je brezplačen, a se je treba nanj prijaviti na spletni strani Društva lesarjev Slovenije, www.ditles.si.Še nekaj utrinkov s sejmišča:
Foto: Gospodarsko razstavišče, sejem Ambient in Dom +, Miniforms Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki