Dizajn

MESEC OBLIKOVANJA LJUBLJANA 2014 ODPRL SVOJA VRATA

Nagrado Brezčasni prejel slovenski oblikovalec Marjan Žitnik.

Ambientdizajn 10/7/2014, 8:28 AM

S svečano podelitvijo slovenskih nagrad za oblikovanje so se včeraj odprla vrata 11. Meseca oblikovanja, ki letos drugič poteka v prostorih Mesta oblikovanja – v nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti.

Nagrado Brezčasni je prejel slovenski oblikovalec Marjan Žitnik za ročno baterijsko svetilko Z 14, ki jo je leta 1979 izdelal za podjetje Iskra.

V enem mesecu se bo pod sloganom »Možno je« zvrstilo več kot 20 dogodkov in 13 razstav ter kontaktne in okrogle mize, na katerih bo sodelovalo več kot 80 predavateljev iz Slovenije in tujine. Organizator Zavod Big na letošnjem dogodku pričakuje 20.000 obiskovalcev.

Ob začetku 11. Meseca oblikovanja so bile na svečani otvoritvi podeljene slovenske nagrade za oblikovanje v štirih kategorijah: Perspektivni – za prepoznaven dosežek mladih oblikovalcev in arhitektov; Interier leta – za izjemen dosežek v oblikovanju interiera v preteklem letu; Oblikovanje leta – za najboljši oblikovalski dosežek v preteklem letu; Brezčasni – za oblikovalski dosežek, ki je prerasel preizkus časa in dokazal trajno vrednost.

Letošnji nagrajenci po kategorijah so:

Perspektivni: Diana Savković in Anže Koren s Fakultete za arhitekturo, Tjaša Avsec in Sara Valenci iz Naravoslovnotehniške fakultete, Nina Vavpetič, Nataša Travnikar, Mojca Cesar, Ema Babošek in Erika Piženta iz Fakultete za dizajn in Breda Klančič iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Interier leta: za interier, manjši od 100 m2, je nagrado prejel ETI – predstavitveni prostor, ki so ga zasnovali v biroju RIBA Rupnik in Brodar arhitekti; za interier, večji od100 m2, pa je nagrado prejel projekt Kongresno-kulturno središče Dominikanskisamostan Ptuj, ki so ga zasnovali v biroju ENOTA.

Oblikovanje leta: izpušni sistem Akrapovič Evolution Line (Titanium) za Ducati 1199 Panigale.

Brezčasni: slovenski oblikovalec Marjan Žitnik za ročno baterijsko svetilko Z 14, ki jo je leta 1979 izdelal za podjetje Iskra.

Marjan Žitnik (Foto Helena Milost)

Tudi letos se Mesec oblikovanja odvija v prostorih Mesta oblikovanja – v nekdanji tiskarni Mladinska knjiga za Bežigradom, kjer bo en mesec dom 13 razstavam (Znamke in znamenja, Plus, Muze, Tapas, Identiteta, Dober tek - slovensko oblikovanje za hrano, Les v mestu, Razstava Mala arhitektura, Interjerji JV Evrope, IDEM,Slovenska arhitektura in prostor 2014, Rapsodija v belem), predavanjem in kontaktnim mizam ter večernim dogodkom (Oblikovalska okuševalnica, modni dogodek Identiteta, podelitev oblikovalskih nagrad JV Evrope).

V sklopu letošnjega dogajanja bo obiskovalcem na voljo tudi sproščujoč pop-up bar CMYK.

Več informacij o letošnjem dogodku in program dogajanja najdete na www.mesecoblikovanja.com.

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Vrt, terasa, urejanje okolice