Dizajn

Priznanja ZAPS 2015 za arhitekturne dosežke

ZAPS - Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je podelila priznanja za arhitekturne dosežke v letu 2015.

Ambientdizajn 10/13/2015, 1:06 AM

PRIZNANJE PLATINASTI SVINČNIK

Priznanje Platinasti svinčnik se podeli članu za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Komisija v sestavi: magistra krajinske arhitekture Ina Šuklje Erjavec, arhitekt Matej Blenkuš, arhitektka in magistra krajinske arhitekture Alenka Polutnik, se je odločila, da priznanja ne podeli.

Platinasta komisija je na podlagi ocenjevanja prejetih predlogov soglasno sklenila, da nagrade platinasti svinčnik 2015 letos ne podeli. Komisija je v predpisanem roku prejela tri predloge ter jih je postopkovno in vsebinsko preverila v skladu z uvodoma zastavljenimi strokovnimi in etičnimi merili ZAPS. Skladno s poslanstvom nagrade, ki je namenjena prepoznavanju kakovostnega in širokega ustvarjalnega opusa arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, se komisija tudi zavzema za to, da je nagrado primerno ohranjati v zastavljenih okvirih, ki s Pravilnikom o podeljevanju nagrad opredeljujejo, da se nagrada podeljuje za največje ustvarjalne dosežke. Zato je presodila, da nagrada ni namenjena nagrajevanju funkcije arhitekta, ki ni neposredno ustvarjalna, ampak je odločevalska, organizacijska in/ali upravljavska. Glede na to, da je platinasti svinčnik najvišja nagrada ZAPS, komisija ocenjuje, da kandidat za nagrado ne sme biti v disciplinskem postopku ZAPS. Komisija ocenjuje, da mora celotni predlagani nagrajenčev opus izkazovati arhitekturno prepoznavnost, usklajenost ali presežek v urbanem ali krajinskem prostoru ter prispevati k večji bivalni in prostorski kakovosti.

Pri postopkovni presoji kandidatov za nagrade je komisija ugotovila, da je bil eden od kandidatov med presojo komisije v disciplinskem postopku zbornice, kar bi ga lahko postavilo v sporen moralno-etični položaj. Zato je komisija presodila, da ga ni primerno obravnavati za nagrado. Glede na zgoraj navedena načela je komisija po večstopenjski presoji ugotovila, da tudi preostala prispela predloga nista v skladu z namenom nagrade oziroma ne izpolnjujeta vseh zastavljenih pogojev, zato se je odločila, da nagrade platinasti svinčnik 2015 ne podeli.

Člani komisije tudi ugotavljajo, da veljavni postopek kandidiranja za platinasti svinčnik ni v celoti učinkovit, hkrati pa glede na majhnost slovenskega strokovnega prostora te nagrade ob upoštevanju enakovrednih meril ni nujno podeljevati vsako leto. Komisija pa obenem predlaga, naj se členi pravilnika preverijo in dopolnijo, da bodo merila, povezana z možnostjo prijave in vsebino dela kandidatov za podelitev nagrad ZAPS, jasneje opredeljena.

PRIZNANJE ZELENI SVINČNIK

Zeleni svinčnik je priznanje za inovativno trajnostno gradnjo. Podeljuje se za arhitekturno ali urbanistično izvedbo, ki jo zaznamuje odgovornost do okolja in družbe, njen namen pa je trajno izboljšati družbene in okoljske razsežnosti bivanja. Dobitnike strokovnih priznanj zeleni svinčnik na področju trajnostne gradnje je izbrala Zelena komisija, sestavljena iz štirih članov: dveh arhitektov in dveh strokovnjakov s področja trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije.

Komisijo so sestavljali: arhitektka Petra Ostanek, lanska dobitnica nagrade zeleni svinčnik, arhitekta dr. Martina Zbačnik Senegačnik nosilka predmetov Tehnologija gradnje in gradivo, ekološka načela gradnje, modeliranje fasadnega ovoja in projektiranje na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, strojni inženir Mitja Lenassi, predsednik matične sekcija strojnih inženirjev pri IZS, gradbeni inženir Stojan Habjanič, predsednik Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo.

Zeleni svinčnik prejme projekt:

Gregor Vreš, Tina Demšar Vreš, Borut Kokelj, Barbara Kokelj, Miloš Jeftič: Garden Village Bled  


Ideja in zasnova: Borut Kokelj, Barbara Kokelj, Tina Demšar Vreš, Gregor Vreš
Odgovorni projektant krajinske arhitekture: Gregor Vreš
Projektant krajinske arhitekture: Landscape d.o.o.
Projektant: Arhitektura MJ d.o.o.
Odgovorni vodja projekta: Miloš Jeftič
Odgovorni projektant arhitekture: Miloš Jeftič
Naročnik: Borut Kelih

ZLATI SVINČNIK ZA ODLIČNO REALIZACIJO

Odločitev za podelitev nagrad Zlati svinčnik za odlično realizacijo je bila v rokah štiričlanske žirije, ki so jo sestavljali: arhitekt Robin Walker, arhitekt Chris Bearman iz londonskega biroja Allies and Morrison, arhitekt Aleksander Saša Ostan in krajinski arhitekt Christopher Bradley Hole.

Za zlati svinčnik za odlično izvedbo na področju arhitekture in krajinske arhitekture je kandidiralo skupaj 66 projektov, od tega 11 stanovanjskih hiš, tri večstanovanjske stavbe, štiri poslovne stavbe, 29 javnih stavb, deset projektov notranje opreme, šest ureditev urbanih prostorov in tri krajinske ureditve. V kategoriji vrt letos ni bilo prijav.

Zlati svinčnik za odlično realizacijo prejmejo naslednji projekti:

dekleva gregorič arhitekti: Kompaktna hiša na Krasu

Foto: Janez Marolt

Odgovorni projektant: Aljoša Dekleva
Projektivno podjetje: dekleva gregorič arhitekti
Soavtorji: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Lea Kovič, Vid Zabel
Naročnik: Borut Pertot

Mojca Gregorski, Miha Kajzelj: Skandinavska hiša

Foto: MIran Kambič

Odgovorni projektant: Miha Kajzelj
Projektivno podjetje: Arhe d.o.o.
Avtorja: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj
Naročnik: Janez Bajt

Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič: Vrtec Poljčane

Foto: MIran Kambič

Odgovorni projektant arhitekture: Mojca Gregorski
Projektivno podjetje: MODULAR arhitekti
Avtorji: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič
Naročnik: Občina Poljčane
 

Sudio UR. A. D.: Osnovna šola Alojzija Šuštarja

Foto: Boštjan Kikelj

Projektivno podjetje: Studio UR. A. D. d.o.o.
Odgovorni projektant: Klemen Pavlin
Soavtorji: Boštjan Kikelj, Mojca Magajne, Tomaž Faganeli, Robert Dolinar (avtor kapele)
Naročnik: Zavod sv. Stanislava

Ravnikar Potokar arhitekturni biro: Ureditev Cankarjevega trga in Blaževe ulice v Škofji Loki

Foto: Andrej Blatnik

Odgovorni projektant: Robert Potokar
Projektivno podjetje: Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o.
Soavtorji: Primož Žitnik, Ajdin Bajrović, Andrej Blatnik, Špela Kuhar
Avtorica krajinske ureditve: dr. Tanja Simonič Korošak
Avtorji urbane opreme: Studio Miklavc; Jure Miklavc, Jaka Verbič, Jože Carli, Silva Cimperman
Naročnik: Občina Škofja Loka
 

ZLATI SVINČNIK NA PODROČJU PROSTORSKEGA NAČRTOVANJA

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja je podelila štiričlanska interdisciplinarna Zlata žirija, ki so jo sestavljali krajinski arhitekt in strokovnjaki s področja prostorskega načrtovanja. Zlato žirijo na področju prostorskega načrtovanja so sestavljali: magister arhitekture Peter Bassin, doktorica krajinske arhitekture in prodekanja Mojca Golobič, urbanistka in arhitektka v občini Črnomelj Marija Prašin Kolbezen, arhitekt in urbanist v mestni občini Ljubljana Ivan Stanič.

Zlati svinčnik na področju prostorskega načrtovanja prejme:

LUZ d.d., IPoP, Skupina Maja Farol: Študija lokacij P+R

Odgovorni projektant: Karolina Jankovič
Projektivno podjetje: LUZ d.d., IPoP in Društvo Maja Farol
Sodelavci: LUZ d.d.: Bernarda Bevc Šekoranja, Tomaž Blaž, Simona Čeh, Marko Fatur, Matej Hašaj, Sergej Hiti, Karolina Jankovič, Uršula Longar, Miha Miklavčič, Ines Rot, Tilen Smolnikar, Janja Solomun, Ernest Sotlar, Martin Starc, Jana Škerbina
IPoP, Društvo za prostorska vprašanja Maja Farol: Urban Jeriha, Marko Peterlin, Jernej Prijon, Mima Suhadolc, Tadej Žaucer
Naročnik: Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRALUR)

Foto in vir: ZAPS

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki