Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako pomešati kovine za razkošen videz ambienta

"Platina, zlato, baker, jeklo – tako dolgo kot bodo te kovine imele sijaj, toliko časa bodo med priljubljenimi materiali,'' pravi revija House Beautiful o trendih, trendnih kovinskih materialih in barvah v notranjem opremljanju za leto 2016. Zlati in medeninasti kovinski odtenki ogrejejo prostor, medtem ko imajo srebrni in platinasti odtenki ravno nasproten učinek. Majhni odmerki mešanice kovinskih odtenkov so najboljši način, kako kovinski trend prenesti v dom.

Ambientdizajn 1/19/2016, 8:11 AM

Kovine, kot so baker in jeklo, so trendne že nekaj časa in jih štejemo med klasike, vendar je kovinska mešanica v rožnato zlati omilila ta videz. Odličen primer je Applov telefon v rožnato zlati.

Rožnato zlata je popoln dodatek v mešanici različnih kovin in je opazen trend v letu 2016. Kovinski odtenek je narejen iz bakrene in zlate zlitine, ki je topel, vendar moderen, hkrati pa se odlično dopolnjuje z obema barvama leta 2016 - svetlo rožnato in svetlo modro ter vsemi pasteli in nevtralnimi barvami.

Več o trendih in kovinskih poudarkih tudi v članku Trendi v notranjem opremljanju za 2016, 2. del.

Ko sta se medenina in zlata barva prvič pojavili v oblikovalskih revijah o notranjem opremljanju, so bile vibracije teh dveh materialov in barv popolnoma retro. Vendar kombinacije različnih kovinskih odtenkov bakra, medenine in zlate barve posodobijo interier ter ga povzdignejo od vintage stila k elegantnemu videzu 21. stoletja.

Kovinski odtenki dodajo vsakemu dekorju nekaj iskric in elegance, vendar upoštevajte, da je kombinacija bistvenega pomena – zlati in medeninasti kovinski odtenki ogrejejo prostor, medtem ko imajo srebrni in platinasti odtenki ravno nasproten učinek. Majhni odmerki mešanice kovinskih odtenkov so najboljši način, kako ta trend prenesti v dom. Ne glede na to, v kakšni obliki boste dodali kovinske odtenke, npr. v obliki svetilke, okrasnih predmetov, boste prostoru dali sijaj.

Tu je nekaj najbolj osupljivih načinov mešanja in vnašanja tega trenda v dom:

Omejena uporaba
Če imate radi trend kovin, ga uporabite pogumno, vendar naj bo končni videz prostora subtilen. Lahko izberete en element z odsevno površino in ga dopolnite z večjim kovinskim elementom ali pa izberete en sam kovinski element. Viseče kovinske svetilke so čudovita izbira. 

Harmonija in ravnotežje
Razmišljajte o kovinah kot o jin in jang elementu. Združite svetleče in mat, temno in svetlo, tople in hladne odtenke. Tako boste ustvarili harmonijo in ravnotežje v ambientu.

Majhni dodatki
Ni potrebno, da bi porabili za vgradnjo trajnejših kovinskih dodatkov veliko denarja. Dovolj je en sam kovinski poudarek. Kuhinja na drugi fotografiji je moderna in trendna, ker je okrašena z bakrenimi barskimi stoli in drugimi manjšimi dodatki. Dodajanje manjših kovinskih elementov je veliko cenejše od velikih kovinskih elementov!

Mešano, vendar ne ujemajoče
Ta dnevna soba ima več kovinskih elementov različnih odtenkov. Kombinacija treh različnih materialov in barv (bakrene, srebrne in zlate) na papirju morda ne zveni kot najboljša ideja, vendar v prostoru deluje kot eklektična celota, ki ponazarja, da je pretirano ujemanje včasih dolgočasno.

Preprosto
Bela odprta kuhinja z jedilnico je odlično ozadje za lestenec iz rožnato zlate kovine. Kromirani poudarki svetilk ter barskih in jedilniških stolov zmehčajo lesene in bele odtenke. Uravnotežena kovinska kombinacija jekla z odsevnimi visečimi svetilkami iz bakra je zelo sodobna.

Nepričakovani učinki
Kovinski elementi so najbolj očiten način, kako prostoru dodati eleganco, a lahko izberete tudi druge zanimive alternative: tapete, stenske poslikave in druge materiale s kovinskim učinkom, npr. mozaik iz jekla, kovinske barve, steklene dodatke s kovinskim vzorcem, zavese s sijajem ...

Glede na številne možnosti, s katerimi lahko vnesete kovine v dom, se ne bojte in dodajte en ali dva kovinska poudarka v obstoječi prostor. Mešanica kovin bo v trenutku spremenila vaš običajen interier v razkošnega.

Katera kombinacija kovin je vaša najljubša?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki