Ideje za dom, nasveti, trendi

Zakaj so nevtralne barve najboljše?

Ali mislite, da so nevtralne barve dolgočasne? Razbili bomo mit, da so močne, drzne barve boljše.

Ambientdizajn 10/23/2014, 6:57 AM

Seveda, tam nekje je vedno prostor za živahne barve v življenju, vendar pa obstaja veliko dobrih razlogov, zakaj se je pri notranji opremi bolje držati nevtralne barvne sheme.

Ni nujno, da so nevtralne barve dolgočasne! Dejstvo je, da mirno, nevtralno ozadje omogoča, da z nekaj drznimi elementi popolnoma spremenimo interjer, ki bi bil sicer lahko barvno preobložen, našarjen.

Tukaj so najpomembnejši razlogi, zakaj se je bolje držati enostavnejših, ton v tonu barvnih shem. Nikoli se ne boste naveličali nevtralnih barv, če jih boste popestrili s tekstilom z vzorcem zebre, s cvetlicami ali z grafičnim potiskom. 

Nevtralne barve in teksture

Različne teksture privabljajo poglede v prostoru. Nevtralno ozadje ustvarja prijetno notranjost, kadar je pomešano s toplimi teksturami, kot so leseni elementi iz grobega lesa, sijoče ploščice, razkošna posteljnina ali žamet. Če so stene pobarvane na primer v močno oranžno barvo, močna barva stopi v ospredje, vsi elementi pa se zlijejo z ozadjem. To ni nujno slaba stvar, če je narejena pravilno, vseeno pa tak prostor pogosteje začutimo kot nevabeč. 

Povedano preprosto, plastenje tekstilij je ključno za ustvarjanje topline, dobro zasnovan prostor in nevtralne barve pa omogočajo, da bo prostor deloval enostaven in preprost. 

Plastenje tekstilij je ključno za ustvarjanje topline v prostoru, opremljenem z nevtralnimi barvami.

Oglejte si kopalnico na spodnji fotografiji – nevtralna barvna shema omogoča mešanico sodobne kadi, svetlečih ploščic, rustikalne lesene lestve in moderne temne omarice. 

Nevtralnega se nikoli ne naveličate

Ste že kdaj prepleskali sobo z močno barvo? Če ste, kako dolgo je trajalo, da ste znova vzeli čopič v roke in še pred kratkim ljubljeno barvo nadomestili z nečim bolj mirnim? Naslednji primer močnega dizajna, ki se je izjalovil, je kavč močno rdeče barve, za katerega ste mislili, da ga preprosto morate imeti, tri leta kasneje pa ste ga naveličani in ste že skoraj bolni od barve.

Najboljša lastnost nevtralnih barv je, da se jih nikoli ne boste naveličali. Nevtralno bo vedno klasika. Če se vaše razpoloženje za trenutek pritožuje, da potrebuje nekaj živahnih odtenkov, potem dodajte nekaj blazin v drzni barvi ali kupite lep šopek svežega cvetja.

Na nevtralno barvno shemo glejte kot na naložbo, ki vam omogoča, da se izognete kasnejšemu obžalovanju in ustvarite notranji dizajn, ki se ne bo postaral. 

Predstavljajte si naslednjo spalnico z močnim ozadjem. To zagotovo ne bi bila enako pomirjujoča spalnica kot je sedaj. Nevtralne barve so zelo pomirjujoče in so kot nalašč za spalnice.

Nevtralne barve dajejo močnim barvam priložnost

Želite edinstveno notranjost, ki bo govorila o vaši živahni osebnosti? Mislite, da nevtralne barve ne bodo imele dela pri vas? Narobe! To je še en razlog več, da bi morali izbrati nevtralno ozadje za svoj dom. Z nevtralnim ozadjem bo vaš osebni okus prišel v ospredje, kar vam bo omogočilo, da boste pokazali vse čudovite izbire in osebni slog. To je tudi razlog, zakaj oblikovalci pogosto izberejo nevtralne stene, še posebej v modernih prostorih, ki omogočajo postavitev kakovostnega pohištva ter poudarjanje in oživljanje arhitekture prostora. 

Poglejte drzne črno-bele blazine na sliki spodaj – ta dizajn deluje, ker je ozadje nevtralno in pride do izraza drzen osebni slog. Tudi arhitekturni elementi na tej fotografiji oživijo zahvaljujoč mirnejši barvni shemi. Lesena stena in obokan strop bi bila izgubljena v drznejšem prostoru. 

Nevtralno deluje v kateremkoli slogu

Pojasnili smo, zakaj je nevtralno najboljše za sodobno notranjost, vendar nevtralne barve delujejo s katerimkoli slogom! Čeprav je vaš slog sodoben, tradicionalen, eklektičen ali čutite naklonjenost do rustikalne podeželske očarljivosti, nevtralno ozadje je idealno tudi za vas. Bele in sive nevtralne stene, ki so trenutno zelo priljubljene, omogočajo, da je prostor videti večji, bolj zračen, čist in prijeten. Dnevna soba na sliki spodaj vsekakor potrjuje to izjavo. Siva je vse prej kot hladen prostor. Prostor se zdi zelo čist, dobro zasnovan in topel! 

Nevtralno deluje z vsem, ne glede na slog. Nevtralna barvna shema je idealna izbira za vse sloge. Z uporabo nevtralnih barv boste zagotovili, da se nikoli ne boste naveličali svojih oblikovalskih odločitev, predvsem pa boste ustvarili klasičen dom, ki nikoli ne zastara. Nevtralne barve so prav tako velika možnost za sodobno notranjost, ki omogoča, da postavite močnejše pohištvene elemente v središče. 

Če se naveličate nevtralnega ozadja, dodajte nekaj barvitih blazin. Ta preprosta poživitev je dokaz, da nevtralna ni dolgočasna in varna izbira, ampak zdrava pamet oblikovalcev, ki so odprti za vse možnosti in kasnejše morebitne spremembe. 

In še nekaj barvnih predlogov:

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki