Ideje za dom, nasveti, trendi

17 kopalniških idej, ki so vse prej kot dolgočasne

V 60. in 70. letih prejšnjega stoletja so bile slovenske kopalnice polne turkiznih, umazano rožnatih, celo rdečih, olivno zelenih in rumenih kopalnic. V začetku 80. let pa so se začele pojavljati kopalnice v bež in belih odtenkih. Niso vse nevtralne kopalnice slabe oziroma dolgočasne, a naslednja vzorčasta keramika nas vabi, da se poslovimo od mirne kopalnice in zasnujemo drugačno kopalnico.

Ambientdizajn 3.2.2016, 8:18

Majhen prostor kot je največkrat kopalnica, je odličen kraj, da preizkusite drzne barve in vzorce, ki morda ne delujejo na večjih površinah. Pred vami je 17 idej s pisanimi ploščicami, kako to storiti. Da bo vaša kopalnica malo manj bež, naj vas navdihnejo naslednje ideje pri iskanju prave ideje in stila za vaš kopalniški prostor.

1. Prelivajoče barve
Geometrijske ploščice v prelivajočem vzorcu dajo kopalnici z industrijskimi elementi sodoben poudarek.

2. Izjemni akvarelni odtenki
Kobaltno moder vzorec na keramiki prikliče blagodejen akvarelni občutek japonskega shiborija, umetniške stenske poslikave s subtilnimi teksturami.

3. Organske oblike
Ne popolnoma kvadratne ploščice v treh ali štirih komplementarnih barvah tvorijo vzorec, ki odlično dopolnjuje naravne materiale.

4. Drugačna uporaba znanih materialov
Vam je všeč klasična keramika, ki jo največkrat najdemo na železnicah? Drugačno podobo kopalnice boste dosegli, če boste znano keramiko izbrali v drugačni barvi in materialu, na primer v temno zelenem steklu, namesto vodoravnega položaja pa jo boste položili navpično.

5. Sveža orhideja
Če je vaša kopalnica preveč dolgočasna in enolična, položite do polovice stene keramiko v nasičeni barvi, kot je na primer svež odtenek radiant orchid oziroma 'žareča orhideja', ki ga je Pantone razglasil za barvo leta 2014.

6. Nepričakovani pljuski barve
Preobrazite dolgočasno belo kopalnico z nekaj barvitimi ploščicami v vzorcu ribje kosti, katere navidezno naključno 'potresete' na strateška mesta.

7. Geometrijski vzorci
Trikotne ploščice ustvarjajo 3D-kockast vzorec. Zaradi vizualne zvijače stena deluje kot monolit, oko pa zazna globino.

8. Zaobljena klasika
Dajte moderni kopalnici pridih vintage mehkobe z mehko zaobljenimi dekorativnimi ploščicami. Vintage ogledalo, svetilki in medeninasta armatura dopolnjujejo klasičen pridih.

9. Maroški spa
Vzorčasta keramika, položena od tal do stropa, ustvarja spa, ki je odlično sprostitveno okolje. Turške bombažne brisače in sproščujoče kopeli so uporabni predmeti, ki so hkrati tudi dekoracija.

10. Prefinjene teksture
Obožujete eno barvo, vendar niste prepričani, ali bi lahko dlje časa prenašali prostor, poln samo te barve? Okrasite tuš in položite mozaik v treh ali štirih odtenkih iste barve.

11. Eklektično
Kvadratne bele ploščice so nasprotje betonske vzorčaste keramike v toplih odtenkih, ki ustvarjajo sproščujoče vintage vibracije, ki pa so še vedno prefinjene.

12. Vintage v modri in beli barvi
Tako klasičen kot tudi vintage občutek boste v kopalnici ustvarili z manjšo vzorčasto keramiko v francosko modri in kremasto beli barvi. Keramiko dopolnite s skledastim umivalnikom ter zlatim vintage ogledalom. Zelo šik!

13. Osvežena klasika
Opaž in vzorčasta črno-bela keramika ustvarjajo videz, ki je tako svež kot tudi klasičen.

14. Nežna prefinjenost
Preženite dolgočasje s komplementarnimi barvami in vzorci, na primer v rožnatih, koralnih in temno rdečih ploščicah v odtenku marsale.

Navdih: Rombini by Mutina - keramika, polna vibracij

15. Topli zlati odtenki
V črno-beli kopalnici povzdignite podobo kopalniškega prostora z zlatimi armaturami in s steklenim mozaikom v biserovinastih odtenkih zlate barve.

16. Morsko vzdušje
Uporabite teksturirane ploščice velikega formata, okrašene z velikim vzorcem, ki pa ni prevladujoč. Povezanost prostora boste dosegli z ujemanjem tal, stene v tušu ter konzolne police v isti barvi in materialu.

17. Barvita nasprotja
Združite dva kontrastna vzorca (npr. črte in trikotnike) z eno barvo, ki bo služila kot poudarek in povezovalna barva. V zgornjem primeru so uporabili modro barvo. 

Ali ste ljubitelj trendnih barvitih in grafičnih kopalniških ploščic ali boste v trenutni kopalnici raje obdržali nevtralno keramiko? Hrepenite po kopalnici, elegantnega in 'večnega' dizajna?

Mozaične ploščice so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Z mozaikom lahko obložimo mesta, ki bi bila zaradi okroglin in neravnih površin zelo nehvaležna za polaganje ploščic. Svet mozaikov je neverjetno pisan, raznolik ter mnogih barv in odtenkov. Prav tako pisana je paleta materialov, iz katerih so izdelani mozaiki. Barvno steklo da mozaiku prosojno lepoto in moderno svežino, kamniti mozaik ustvari monumentalnost ... Mozaik, sestavljen iz različnih materialov, ima posebno lepoto. Čudovito kopalnico naredijo fascinantni mozaiki, saj dajo kopalniškemu prostoru posebno lepoto. Več v članku Čudovito kopalnico naredijo fascinantni mozaiki.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Penthouse stanovanje z odprto kuhinjo v črni barvi

To sodobno penthouse stanovanje v Barceloni je leta 2017 zasnovala arhitektka Susanna Cots. Susanna Cots je v tem stanovanju združila nevtralne barve, hrastov les, izčiščene linije notranjih kubusov ter steklo. Več

Plesen. 4 znaki, ob katerih morate nujno ukrepati!

Plesen je ena od strašnih resničnosti življenja v hiši. Ne glede na to, kako nov ali čist je dom, vedno obstaja možnost, da se plesen nekje skriva. Nekatere plesni so resnično nevarne, za ljudi s pomanjkljivim imunskim sistemom pa lahko celo usodne. Tudi če plesen še ni vidna, jo lahko že vonjamo. Več

Ženstveno majhno stanovanje v klasičnem stilu

V Taichungu na Tajvanu se nahaja ženstveno majhno stanovanje, veliko 67 kvadratnih metrov. Stanovanje je zasnovalo podjetje Ris Interior Design. Več

Tropski raj na obali Zanzibarja

White Sand Luxury Villas & Spa, ki se nahaja na 4 hektarjih spektakularnih tropskih vrtov, stoji na plaži Paje v Zanzibarju. Ena izmed najlepših plaž na svetu se ponaša z belim peskom in kristalno čistim morjem. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki