Ideje za dom, nasveti, trendi

7 nasvetov za ureditev majhne kuhinje

Majhne kuhinje so veliko bolj pogoste v modernih bivalnih prostorih kot velike kuhinje. Večina stanovanj ima le majhno kuhinjo. Za tiste, ki uživajo v kuhanju, je lahko majhna kuhinja velika težava. V kuhinji se nahaja množica naprav in pripomočkov. Te naprave zavzamejo veliko prostora, kar zahteva dobro zasnovo. Preverite 7 nasvetov, kako urediti majhno kuhinjo.

Ambientdizajn 9/16/2015, 8:19 AM

Ne obupajte, če živite v domu z ozko in majhno kuhinjo. Obstaja veliko načinov za dekoriranje in oblikovanje kuhinje, tako da lahko resnično postane prostor, ki bo ne samo v veselje, temveč tudi funkcionalen. Čeprav je vaša kuhinja majhna oziroma (pre)majhna, je lahko še vedno srce vašega doma.

Če boste pri načrtovanju kuhinje upoštevali naslednjih 7 nasvetov, boste spoznali, da vaša kuhinja pravzaprav ni tako majhna.

1. Barve in površine

Izberite svetle barve in odsevne, sijoče površine, saj ustvarijo iluzijo več prostora in ga ne napolnijo. Tudi barva in videz kuhinjskega pulta in kuhinjske obloge naj se čim bolj ujemata in barvno dopolnjujeta.

2. Shranjevalni prostor

Ko opremljate majhno in ozko kuhinjo, je zelo pomembno, da uporabite svojo kreativnost, predvsem pri iskanju prostora za shranjevanje. Izkoristite celotno višino, na najvišja mesta pa pospravite stvari, ki jih ne potrebujete vsak dan.

3. Ne za vsako ceno! 

Niz visokih omar je čudovit in eleganten shranjevalni prostor, vendar ga ne postavite, če vam primanjkuje delovne površine med štedilnikom in kuhinjskim koritom. Tudi kuhinjskega otoka ne postavite, če je prostor premajhen. Razmik med nizoma naj bo 90-135 cm, kuhinjski otok pa širok vsaj 90 cm. Če imate prostor za servirni voziček ter poličke in košarice, potem imate dovolj prostora za visoko omaro!

Zaradi pomanjkanja prostora so arhitekti v tem španskem stanovanju kuhalno ploščo vgradili kar v jedilno mizo, ki služi tako potrebam kuhinjskega otoka kot tudi prehranjevanju.

4. Minimalizem, minimalizem

Čim več stvari pospravite za vrata. Če boste upoštevali minimalistična načela, bo vaša kuhinja estetska, predvsem pa brez odvečne šare, ki odžira prepotrebni prostor za nujne stvari. Izberite vgradno napo, kar bo pripomoglo k enotnemu nizu visečih omaric.

5. Manjše naprave

Če je kuhinja izjemno majhna in pravzaprav le kuhinjska niša, npr. v garsonjeri, razmislite o nakupu manjših gospodinjskih naprav, da se bodo bolje prilegale majhnemu prostoru. Še posebej pozorno izberite hladilnik. Če vaše gospodinjstvo šteje le 1-2 člana, potem ne potrebujete 'ameriškega' hladilnika.

6. Posebnosti prostora

Dobro razmislite, kako boste arhitekturne posebnosti prostora, npr. vrata in okna, vključili v dizajn kuhinje.

6. Dopolnjevanje posameznih območij v odprtem tlorisu

Številni kuhinjski programi so zasnovani tako, da lahko s kuhinjskim programom opremimo tudi dnevno sobo. Naj se pohištvo dopolnjuje - čeprav se morda razlikuje v barvi in materialu -, pohištvo v dnevni sobi pa lahko služi tudi kuhinjskim namenom. 

Kuhinjo v skandinavskem stilu najdete v enosobnem stanovanju za mlado družino.

7. Okraski

Odpovejte se vsem magnetkom na vratih hladilnika, spominskim tablam z listki, odprtim policam, okrasnim posodicam, saj najbolj prispevajo k neurejenemu videzu majhne kuhinje. Prav tako se odpovejte tudi vsem grafičnim potiskom na kaljenem steklu in raje izberite enobarvno.

Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale, Onekindesign.com, Homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki