Ideje za dom, nasveti, trendi

Barvna paleta: bela in črna barva

V notranjem opremljanju bela in črna barva zagotovo imata svoje mesto. Bela in črna barva dodata prostoru pridih klasičnega, prav tako pa tudi osupljiv in dramatičen poudarek.

Ambientdizajn 7/14/2015, 12:43 AM

Uporaba bele in črne barve v notranjem opremljanju daje svež, čist in nedvomno prefinjen ter eleganten videz vsakemu prostoru.

Bela barva je izraz nedolžnosti in minimalizma, hkrati pa daje zelo čist občutek. Bela barva se dopolnjuje s katerokoli drugo barvo. Črna barva pa je drzna, elegantna, skrivnostna, prefinjena, poleg tega pa lahko ustvari tudi konservativen občutek.

Črno-bel moderno opremljen prostor deluje, ker je preprostost lepa in ker je sorazmerna in uravnotežena uporaba barv dovolj. Za nekatere ljudi je črno-bela notranjost tako sodobna kot tudi klasična ter sveža, čista, elegantna in moderna.

V galeriji članka najdete 25 črno-belih idej za ureditev in okrasitev ambienta.

Pravilna uporaba črne barve

Črna je skupaj z rdečo in belo barvo najbolj simbolična barva. To je barva žalosti in smrti. Ker črna barva vsrka vso svetlobo, jo je treba v notranjosti uporabljati previdno. Če črno barvo uporabimo pravilno in v majhnih odmerkih, lahko zagotovi podporo drugim barvam in ustvari želene učinke v prostoru.

Velja prepričanje, da v jedilnici ne bi smeli uporabiti črne barve, saj naj bi imela škodljiv vpliv na tek, svet mode pa ima do črne barve popolnoma drugačno stališče. Z 'malo črno obleko' pač ne morete zgrešiti.

Feng shui in črna barva

V feng shuiju črna barva pripada elementu vode, severu, je jin oziroma ženska, pasivna energija. Črna barva ima skrivnostno energijo in energijo prefinjenosti, moči in zaščite. Je barva noči, globokih voda in univerzalne praznine. Feng shui z uporabo črne barve dodaja globino, moč in definicijo kateremukoli prostoru.

Feng shui in bela barva

Feng shui pripisuje beli barvi svežo, jasno, čisto in svežo energijo. Bela je barva začetkov ter jasnih zaključkov. Belo barvo lahko uporabite kjerkoli v prostoru, še posebej kot kontrast svetlejšim barvam. Bela je najbolj vsestranska barva, ki poživi energijo kateregakoli zahtevnega prostora.

Foto: www.purodeco.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki