Ideje za dom, nasveti, trendi

Črne stene naredijo interier izjemen

Razmišljate o oblikovanju drznega poudarka v interierju s pomočjo uporabe črne barve? Črna barva je samozavestna, elegantna in skrivnostna barva. Če ste se odločili, da vaš dom potrebuje osvežitev, potem se znebite belih sten in na poceni način osvežite in popolnoma spremenite podobo doma. Medtem ko so bele stene varna izbira in ustrezajo minimalistično urejenemu ambientu, lahko z uporabo črne barve ustvarite prostor, ki je globok, preprost in eleganten, hkrati pa tudi moden in klasičen. Črne stene naredijo interier izjemen!

Ambientdizajn 24.11.2015, 10:22

Ne bojte se povabiti sodobnega temnega odtenka v svoj dom.

Temna barva poživi svetle tkanine, lahko pa služil tudi kot dramatično ozadje za zbirko trendovskih kovinskih poudarkov. Pleskanje stene s črno barvo se zdi na prvi pogled depresivna izbira, vendar lahko temna barva vnese veliko drame v notranjo shemo ambienta. Svetlo pohištvo in umetniška dela bodo bolj izstopala, ker se bodo vaše oči zaradi temnega ozadja osredotočile na svetle barve.

Tukaj je nekaj odličnih primerov, ki dokazujejo, kako lahko z le nekaj nanosi temne barve naredite veliko oblikovalsko izjavo, za katero ni potreben zajeten proračun. Nenazadnje res nimate kaj izgubiti … to je samo barva!

Če iščete navdih, kako uporabiti črno oziroma temno barvo, si oglejte fotografije v nadaljevanju članka.

Dnevna soba in črne stene

V dnevni sobi s svetlimi stenami in svetlo talno oblogo naredite osrednjo točko na steni s kaminom in televizijo. Televizijo lahko vizualno zakrijete, če ozadje prepleskate s temno zidno barvo.

Črne stene kot ozadje galerijske stene

Ne glede na to, ali boste na steni razstavili fotografije, knjige, zbirko ogledal ali nekaj tretjega, temna stena bo vso pozornost preusmerila na razstavljene predmete. S črno barvo lahko preobrazite tudi neizrazito steno ali del vogala na hodniku v zanimivo površino, ki bo privabljala poglede. Ustvarite svojo različico grafičnih vzorcev, lesenih stolčkov, majhnih lučk in skrite razsvetljave

Črne stene v jedilnici

Črne stene pristajajo jedilnici, urejeni v skandinavskem, industrijskem ali rustikalnem stilu, črna stena pa je primerno ozadje za svetlobni napis, umetnino, grafit ... Pri izbiri najustreznejše ideje za dom sta vam lahko v pomoč naslednja dva članka: Črna barva, grafični potiski in baker so trendi in Pleskanje: stena v dveh barvah.

Če imate poleg jedilne mize dovolj prostora, steno okrasite s temno stensko poslikavo in konzolno mizico. Stenska okrasitev je primerna tudi za hodnik ali predsobo. Ob temnih stenah izberite svetla tla in svetel strop.

Črne stene v kuhinji

Če je kuhinja bogato osvetljena z naravno svetlobo, lahko izberete črne stene in črno notranjo opremo, saj zaradi svetlih tal in stropa prostor ne bo utesnjen. Elegantna in sodobna je tudi kombinacija lesa, bele barve in črne stene.

Črna barva kot poudarek

Če imate v kuhinji zidne niše, ozadje prepleskajte s črno barvo. Učinek temnega ozadja bo še večji, če so niše simetrično razporejene.

V kuhinji, v kateri prevladujeta bela barva in minimalizem, bo črna stena uravnotežila barve in otoplila prostor.

Kopalnica in črne stene

Tako v prenovljeni meščanski kot tudi sodobni kopalnici se lahko poigrate z različnimi površinami in združite enobarvne bele površine s črnimi stenami in vzorčasto keramiko

Izkoristite stene stranišča za napis ali globoko misel ...

Črne stene v spalnici

Če v spalnici iščete pomiritev in sprostitev, prostor pa je preveč bel, prepleskajte steno za posteljo s črno barvo. Temno vzglavje vam bo dalo občutek varnosti, zanimivost prostora pa ustvarite še s skrito svetlobo in grafičnimi vzorci na tekstilu.

Črne stene v otroški sobi

Namesto običajne zidne barve lahko uporabite barvo za table. Otroci bodo zelo veseli, če bodo imeli v svoji sobi zanimiv, ustvarjalni kotiček, kjer se bodo lahko izrazili. Barva za table lahko prekrije steno, mizico, vrata omare in nastala bo velika tabla za čečkanje s kredo. Več v članku Kaj lahko storimo z barvo za table?

Dekoracija pričara v otroški sobi pravljično vzdušje, zato okrasite prazne stene tudi s pomočjo črne barve in članka Okrasimo prazne stene v otroški sobi.

Domača pisarna in črne stene

Navdih:

Stanovanje Chmielna se nahaja v Gdansku na Poljskem. Stanovanje je leta 2014 zasnovalo podjetje Raca Architekci. Ustvarili so sodobno, surovo notranjost s črnimi stenami in z mehko, subtilno dekoracijo - črno-belimi mandalami. Glavna težava prenove je bil zelo omejen proračun, in sicer le 8.800 € za vseh 41 kvadratnih metrov. Pomanjkanje sredstev je oblikovalce prisililo, da so poiskali unikatne rešitve po meri, ki so postale prednost tega stanovanja. Več v članku Majhno stanovanje s črnimi stenami in mandalami.

Projekt notranje opreme modernega stanovanja Chen, ki ga je zasnoval studio Ganna Design, se je osredotočil na kombinacijo mehke elegance s klasičnimi elementi. Stanovanje se nahaja v Taipeiju na Tajvanu. Več v članku Moderno stanovanje s klasičnimi elementi.

Foto: www.onekindesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Dupleks stanovanje z minimalistično-industrijskim značajem

V Milanu je Studio Cicchetti Viscardi opremil dupleks stanovanje za mlado družino. Lastnika sta umetnika. V svojem domu sta želela izčiščene, minimalistične površine ter skoraj asketsko opremljene prostore v prevladujoči monokromatski barvni paleti. Več

Moderno stanovanje z nenavadno jedilnico

Navdihujoče stanovanje, ki se nahaja v Tajpeju na Tajvanu, je v letošnjem letu prenovilo podjetje W & Li Design. Tloris stanovanja je zelo nenavaden, še posebej območje jedilnice. Vsak prostor ohranja svojo individualnost in neodvisnost, prenova pa je rešila tudi težave s prezračevanjem in nezadostno osvetlitvijo v stari hiši. Več

Lesena koča ob ribniku / drsališču

Udobno opremljena lesena koča, ki jo je leta 2017 zasnovalo podjetje Patterns in Prosecco Interiors, se nahaja v Okotoksu v Kanadi. Koča se nahaja v bližini glavnega doma, vseeno pa je toliko oddaljena, da lastniki vanjo ne gredo preko terase kar v copatih. Več

Sodobno stanovanje, ki je visoko med oblaki

Sodobno stanovanje, ki se nahaja na Filipinih, je leta 2017 zasnovala Ruth Bautista. Širen pogled na mestno obzorje je iz nebotičnika navdihujoč, zato je oblikovalka s svetlimi nevtralnimi barvami ter modernim pohištvom poudarila lahkotnost in prostranost razgleda ter ga prenesla v interier. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki