Ideje za dom, nasveti, trendi

Je vaše stranišče zanimivo ali dolgočasno?

Da je stranišče funkcionalno, sta potrebna samo dva kopalniška elementa – WC-školjka in umivalnik, da pa je zanimivo, je potrebno mnogo več.

D. Cigale 14.8.2014, 8:35

Nasveti

V vsakem sodobnem domu naj bi bilo v središču funkcionalno pohištvo in praktično urejeni prostori. Sodobni domovi morajo biti mehki, elegantni, romantični, drzni, dizajn pa naj išče ravnotežje med lepim videzom na eni strani in udobnostjo in maksimalno funkcionalnostjo na drugi strani. 

Stranišče je običajno majhen, ozek prostor, v katerem vaš gost preživi samo nekaj minut, zato ga morate v trenutku navdušiti z živahnimi, močnimi ali pa presenetljivimi barvami, umivalnikom, ogledalom, pipo, razsvetljavo … 

Oglejte si, kako ustvariti harmoničen prostor, ki bo vzbudil življenje in dobro voljo. Zmes vsega bo dala prostoru edinstven značaj.

Največ časa posvetite izbiri umivalnika, stenski oblogi za umivalnikom, ogledalu in sodobni razsvetljavi. Če je mogoče, steno uredite simetrično, saj simetrija ustvarja harmonijo. V središču naj bo umivalnik, levo in desno od njega osvetlitev. Če boste izbrali stropna vgradna svetila, naj eno svetilo sveti v sredino umivalnika. S sodobno razsvetljavo lahko osvetlite tudi spodnjo stran umivalnika. Steno za umivalnikom lahko pobarvate s pralno zidno barvo, zanimivim mozaikom, kaljenim steklom, po meri izdelanim ogledalom ... 

Letos so moderni vzorci. Izberite vzorčaste ploščice in jih položite samo po steni ali tleh.

Temne barve kombinirajte z lesom.

Če boste uredili stranišče v minimalističnem slogu, ga okrasite s svetlobo.

Če boste osvetlili ozadje stranišča, bodo vaši gostje doživeli posvečen trenutek. Tak učinek boste dosegli, če stranišče nima naravne osvetlitve.

Navdušite z močno barvo pohištva ali sten. Če boste izbrali pravi odtenek in količino barve, bo vaše stranišče osvežujoče, sicer pa oslepljujoče - kot na primer rumeno stranišče. Tudi sicer rumena barva ni najbolj primerna za stranišče, saj rumena barva spominja na urin.

Nasprotja ustvarijo dramatičen učinek. Čeprav ste navdušeni nad modernim slogom in minimalizmom, izberite bogato izrezljano ogledalo. 

Kaj pa napake? Katerim se moramo izogniti? Oglejte si naslednjih 10 napak.

 

Le kaj naj bi pomenila poročna fotografija lastnikov na kotličku stranišča?

Ne postavite stojala s svežimi brisačami zraven stranišča, saj vsi moški in malčki ne zadenejo vedno stranišča.

Bi lulali sredi knjižnice? In kaj pomeni razstavljena straniščna ščetka v stekleni vitrini?

Na stranišču zagotovite zasebnost in občutek varnosti! Z vrha, s tal, s strani ... 

Izognite se vsem napisom - tako na steni, na vratih kot tudi na spodnjem delu straniščne školjke.

 

Ne okrasite stranišča npr. s pokali ali z drugimi predmeti, ki vam veliko pomenijo, sicer bo vaš gost imel občutek, da ga na stranišču nadzorujete.

Še tako elegantna ureditev stranišča ne bo pomagala, če jo boste biksnili s tako kičasto straniščno desko! Če zbirate deževnico za splakovanje stranišča, poskrbite za ustrezno filtriranje. Tudi temeljito čiščenje stranišča ne bo pomagalo, če bo v stranišču tekla rjava voda.

Poleg stranišča se odpovejte vsem minipisarnam in priključkom za sodobno tehnologijo.

Naj bo stranišče domače izdelave ali pa novodobno stranišče, ki po uporabi lahko oplakne zadnjo plat, stranišče naj bo tako, da ga bo uporabnik lahko uporabil in potegnil vodo za seboj brez temeljitih navodil.

Ne bombardirajte gosta s toaletnim papirjem.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Mansarda v Moskvi, ki je kot pobeg v eksotiko

Sodobna mansarda, ki jo je zasnoval BHD-Studio, se nahaja v Moskvi. V tej mansardi je arhitektom uspelo združiti na majhni površini skoraj nemogoče stvari. Združili so inspiracijo morja, gora, vzdušje gorske koče in džungle. Ko lastniki zaprejo vhodna vrata, jih dom odnese daleč proč od hitečega velemesta. Več

Dupleks stanovanje z minimalistično-industrijskim značajem

V Milanu je Studio Cicchetti Viscardi opremil dupleks stanovanje za mlado družino. Lastnika sta umetnika. V svojem domu sta želela izčiščene, minimalistične površine ter skoraj asketsko opremljene prostore v prevladujoči monokromatski barvni paleti. Več

Moderno stanovanje z nenavadno jedilnico

Navdihujoče stanovanje, ki se nahaja v Tajpeju na Tajvanu, je v letošnjem letu prenovilo podjetje W & Li Design. Tloris stanovanja je zelo nenavaden, še posebej območje jedilnice. Vsak prostor ohranja svojo individualnost in neodvisnost, prenova pa je rešila tudi težave s prezračevanjem in nezadostno osvetlitvijo v stari hiši. Več

Lesena koča ob ribniku / drsališču

Udobno opremljena lesena koča, ki jo je leta 2017 zasnovalo podjetje Patterns in Prosecco Interiors, se nahaja v Okotoksu v Kanadi. Koča se nahaja v bližini glavnega doma, vseeno pa je toliko oddaljena, da lastniki vanjo ne gredo preko terase kar v copatih. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki