Ideje za dom, nasveti, trendi

Je vaše stranišče zanimivo ali dolgočasno?

Da je stranišče funkcionalno, sta potrebna samo dva kopalniška elementa – WC-školjka in umivalnik, da pa je zanimivo, je potrebno mnogo več.

D. Cigale 14.8.2014, 8:35

Nasveti

V vsakem sodobnem domu naj bi bilo v središču funkcionalno pohištvo in praktično urejeni prostori. Sodobni domovi morajo biti mehki, elegantni, romantični, drzni, dizajn pa naj išče ravnotežje med lepim videzom na eni strani in udobnostjo in maksimalno funkcionalnostjo na drugi strani. 

Stranišče je običajno majhen, ozek prostor, v katerem vaš gost preživi samo nekaj minut, zato ga morate v trenutku navdušiti z živahnimi, močnimi ali pa presenetljivimi barvami, umivalnikom, ogledalom, pipo, razsvetljavo … 

Oglejte si, kako ustvariti harmoničen prostor, ki bo vzbudil življenje in dobro voljo. Zmes vsega bo dala prostoru edinstven značaj.

Največ časa posvetite izbiri umivalnika, stenski oblogi za umivalnikom, ogledalu in sodobni razsvetljavi. Če je mogoče, steno uredite simetrično, saj simetrija ustvarja harmonijo. V središču naj bo umivalnik, levo in desno od njega osvetlitev. Če boste izbrali stropna vgradna svetila, naj eno svetilo sveti v sredino umivalnika. S sodobno razsvetljavo lahko osvetlite tudi spodnjo stran umivalnika. Steno za umivalnikom lahko pobarvate s pralno zidno barvo, zanimivim mozaikom, kaljenim steklom, po meri izdelanim ogledalom ... 

Letos so moderni vzorci. Izberite vzorčaste ploščice in jih položite samo po steni ali tleh.

Temne barve kombinirajte z lesom.

Če boste uredili stranišče v minimalističnem slogu, ga okrasite s svetlobo.

Če boste osvetlili ozadje stranišča, bodo vaši gostje doživeli posvečen trenutek. Tak učinek boste dosegli, če stranišče nima naravne osvetlitve.

Navdušite z močno barvo pohištva ali sten. Če boste izbrali pravi odtenek in količino barve, bo vaše stranišče osvežujoče, sicer pa oslepljujoče - kot na primer rumeno stranišče. Tudi sicer rumena barva ni najbolj primerna za stranišče, saj rumena barva spominja na urin.

Nasprotja ustvarijo dramatičen učinek. Čeprav ste navdušeni nad modernim slogom in minimalizmom, izberite bogato izrezljano ogledalo. 

Kaj pa napake? Katerim se moramo izogniti? Oglejte si naslednjih 10 napak.

 

Le kaj naj bi pomenila poročna fotografija lastnikov na kotličku stranišča?

Ne postavite stojala s svežimi brisačami zraven stranišča, saj vsi moški in malčki ne zadenejo vedno stranišča.

Bi lulali sredi knjižnice? In kaj pomeni razstavljena straniščna ščetka v stekleni vitrini?

Na stranišču zagotovite zasebnost in občutek varnosti! Z vrha, s tal, s strani ... 

Izognite se vsem napisom - tako na steni, na vratih kot tudi na spodnjem delu straniščne školjke.

 

Ne okrasite stranišča npr. s pokali ali z drugimi predmeti, ki vam veliko pomenijo, sicer bo vaš gost imel občutek, da ga na stranišču nadzorujete.

Še tako elegantna ureditev stranišča ne bo pomagala, če jo boste biksnili s tako kičasto straniščno desko! Če zbirate deževnico za splakovanje stranišča, poskrbite za ustrezno filtriranje. Tudi temeljito čiščenje stranišča ne bo pomagalo, če bo v stranišču tekla rjava voda.

Poleg stranišča se odpovejte vsem minipisarnam in priključkom za sodobno tehnologijo.

Naj bo stranišče domače izdelave ali pa novodobno stranišče, ki po uporabi lahko oplakne zadnjo plat, stranišče naj bo tako, da ga bo uporabnik lahko uporabil in potegnil vodo za seboj brez temeljitih navodil.

Ne bombardirajte gosta s toaletnim papirjem.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Prenova penthouse stanovanja v zgradbi iz 60. let

Prostorno penthouse stanovanje v Melbournu v Avstraliji je popolnoma preoblikovalo podjetje BOarch. Nova panoramska okna in premik glavnih bivalnih prostorov so drastično spremenili podobo modernega doma. Več

Kaj so dekorativni dodatki?

Dekorativni dodatki so najmanjši elementi dizajna, ki naredijo največjo razliko. V notranjem opremljanju veliko govorimo o tem, da je čudovit dizajn vsota posameznih delov. Vsak element prostora - tla, pohištvo, barve, dodatki - igra svojo vlogo in hkrati prispeva k uspehu projekta/dizajna. Danes bomo spregovorili o dekorativnih dodatkih, ki so zadnji korak oziroma element v tem procesu. Več

Pastelne barve za dom mlade družine

Sodobno stanovanje, ki ga je zasnoval Team Design leta 2017, se nahaja v Moskvi. Ker je mlada družina želela svetle prostore, ki bodo vzbujali prijetne občutke in udobje, so bile pastelne barve logična izbira. Več

Prostorno moderno stanovanje v nekdanji tovarni

To navdihujoče moderno stanovanje, ki ga je leta 2014 oblikovala arhitektka Cecilia Avogadro, se nahaja v Milanu v Italiji. Prenovljeno stanovanje je polno zanimivih dizajnerskih elementov ter starih predmetov, ki so jih na svež način vključili v prenovljeni interier. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki