Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako prepleskati kuhinjske omare kot profesionalec

Če so kuhinjske omarice v dobri kondiciji, je dobro, če se nahajajo na vidnem mestu. Če pa niso tako lepe, kot bi lahko bile, vam bomo pokazali, kako prepleskati kuhinjske omare kot profesionalec. Seveda lahko zamenjate omarice, vendar je to drago oziroma včasih tudi popolnoma nepotrebno. Tako kot lahko s pleskanjem osvežimo prostor, lahko tudi s pleskanjem kuhinje ustvarimo popolnoma novo podobo, ki bo povrnila lepoto in stil temu močno uporabljenemu prostoru.

Ambientdizajn 9/29/2015, 10:00 AM

Pleskanje kuhinjskih omaric je denarnici prijazna izbira, vendar pa to ni tako enostaven poseg, kot si morda mislite – to zahteva veliko več predpriprav kot samo pleskanje. Če imate občutek, da pleskanje kuhinjskih omaric presega vaša naredi sam znanja, zaupajte projekt profesionalcem. V nasprotnem primeru berite naprej in izvedeli boste, kako prepleskati svoje kuhinjske omarice kot profesionalec.

Pleskanje kuhinjskih omaric je denarnici prijazna izbira, vendar pa to ni tako enostaven poseg, kot si morda mislite.

1. korak: NAČRTUJTE

Pleskanje kuhinjskih omar je popolnoma obvladljivo – če imate veliko časa, potrpljenja in prostora za delo. Poskrbite, da se boste projektu popolnoma posvetili in mu namenili potrebni čas, saj to ni projekt za en dan. Omarice z gladkimi vrati boste prepleskali hitreje kot izrezljane, z utori ali drugimi detajli, zato ustrezno načrtujte.

Izbrati morate temeljni premaz in barvo. Z enimi vratci kuhinjske omare se odpravite do trgovine z barvami in laki, kjer vam bodo svetovali najboljše in najustreznejše izdelke. Kuhinjska vrata zahtevajo barvo višje kakovosti v nasprotju s stenami, tako da ne oklevajte in izberite bolj kakovostno barvo. Pri tem se spomnite, da želite kuhinjske omare prepleskati kot profesionalec. Ker bodo vrata izpostavljena vsakodnevni obrabi, se boste s kakovostno barvo izognili luščenju, odstopanju in razpokam.

''Pleskanje kuhinjskih omar je popolnoma obvladljivo – če imate veliko časa, potrpljenja in delovnega prostora.''

2. korak: IZBERITE BARVO

Tako kot so ljudje pogosto zaskrbljeni glede izbire prave barve za stene, pričakujte, da boste nekaj časa posvetili tudi tej barvni izbiri. Pomislite na posamezne elemente v kuhinji, ki jih imate radi – uskladite kuhinjske omare z nečim, kar že imate. Izberite nekaj vzorcev, pri čemer posebno pozornost namenite najtemnejši barvi na barvnem traku. Na vratih ter omarah preizkusite, kako bo barva videti poleg naprav, pulta in talne obloge. Živahne kuhinjske omarice, vključno z bogatimi barvami, kot so kobaltno modra in rdeča, so občasno bolj priljubljene, vendar je bela barva ena izmed najpogostejših izbir zaradi svojega čistega in klasičnega videza.

Dvobarvna kuhinja je še druga elegantna možnost. To pomeni, da viseče omarice prepleskate z belo barvo, spodnje pa z npr. nevtralnim sivim ali grafitno sivim odtenkom ali drugim močnim odtenkom.

Še eno možnost lahko izberete. Niz visokih omar prepleskajte s temnejšim nevtralnim odtenkom, delovni niz in viseče omarice (kuhinjski otok) pa naj bodo bele barve.

Tudi pasteli so priljubljeni in osvežijo ter razvedrijo prostor, vendar ti zabrisani odtenki bolj pristajajo moderni tradicionalni kuhinji, na primer svetlo moder odtenek kuhinji v obalni kuhinji, svetlo zelen odtenek podeželski rustikalni kuhinji, temno siv odtenek kuhinji v industrijskem stilu in sivomoder odtenek kuhinji v francoskem stilu.

Izberite veliko barvnih vzorcev, pri čemer posebno pozornost namenite najtemnejšemu odtenku na barvnem traku; ta vam da najboljšo predstavo o odtenkih posamezne serije.

Svetlo zelen odtenek za podeželsko kuhinjo

Prenovljena kuhinja v industrijskem stilu

Sivomodra kuhinja v francoskem stilu

Prenova starine Bi verjeli, da je izvirna kuhinja nastala v 60. letih prejšnjega stoletja in je bila podedovana, novi lastniki pa so jo spremenili v nekaj zelo modernega. Pri prenovi so upoštevali najnovejše trende: temne barve, baker, marmor, les.

Več informacij o trendih v notranjem opremljanju najdete v članku Trendi v notranjem opremljanju za leto 2016, ideje za izbiro modne vzorčaste keramike pa v članku Vodič po sodobni vzorčasti keramiki.

3. korak: ODSTRANITE IN OZNAČITE VRATA, PREDALE, KLJUKE IN TEČAJE

Skušnjava je velika, da bi omare in vrata prepleskali kar z nameščenimi ročaji in s tečaji, vendar ne storite tega, ker dolgoročno gledano ne boste prihranili časa. Odstranite vrata omar in predalov, pri tem pazite, da boste označili, kam sodijo. Preprost kos samolepilnega traku z lokacijo oz. drugo vam najljubšo oznako vam bo prihranil veliko kasnejših težav.

Če želite zamenjati obstoječe ročaje ali tečaje, izvrtajte vse potrebne luknje in prilagoditve v tej fazi, da boste odvečne luknje zapolnili z izravnalno maso. Tečaje in vse ročaje shranite v posameznih omarah ali pa na enem skupnem mestu, da ne boste med pleskanjem česa izgubili.

Skušnjava je velika, da bi omare in vrata prepleskali kar z ročaji in s tečaji, vendar ne storite tega, ker dolgoročno gledano ne boste prihranili časa.

4. korak: PRIPRAVITE POVRŠINE

Ni pomembno, kako čista je vaša kuhinja, za pleskanje je treba drugače očistiti vsa vrata, predale in tudi korpuse. Kuhinja je delovno območje, v katerem je več umazanije in maščobe, kot si priznamo. Nov oplesk barve ne bo prekril umazanije ali maščobe, zato poskrbite, da bodo površine pravilno pripravljene.

Zmešajte en del trinatrijevega fosfata s štirimi deli vode in nastal bo učinkovit razmaščevalec. Trinatrijev fosfat je ponavadi v obliki belega praška. Trinatrijev fosfat se uporablja kot čistilno sredstvo, aditiv, odstranjevalec madežev in razmaščevalec. Pri delu uporabite ustrezno varnostno opremo (rokavice in očala), skrbno shranite čistilo, omare in vrata po razmaščevanju pa dobro očistite. Očiščene razmaščene omare pustite, da se popolnoma posušijo, preden se premaknete na naslednji korak.

Zmešajte en del trinatrijevega fosfata s štirimi deli vode, da bo nastal učinkovit razmaščevalec.

5. korak: ZBRUSITE VSE POVRŠINE, KI JIH BOSTE PREPLESKALI

Razmaščeno površino rahlo pobrusite, da se bo nanos barve bolje oprijel. Če pa se barva že vidno lušči, je potrebno temeljito brušenje, s katerim boste odstranili celoten nanos stare barve. Lesene površine pobrusite toliko, da bodo matirane. Ni pomembno, s čim brusite, poskrbite pa, da med brušenjem ne boste ustvarili ali pustili vidnih krogov ali robov na površini. Po brušenju z vseh površin s pomočjo sesalca in vlažne krpe dobro odstranite prav vse sledi prahu.

Lesene omare je treba zbrusiti ravno toliko, da nastane mat podlaga.

6. korak: IZBERITE KAKOVOSTEN TEMELJNI PREMAZ

Temeljni premaz, ki ga izberete, mora biti visoke kakovosti in primeren za material vaših omar (les, kovina, laminat). Če boste pleskali čez temno ali barvasto površino, naj se premaz ujema z želeno barvo. Ta korak je pomemben, saj prepreči, da bi izvirna barva prosevala skozi novo barvo. Uporabite zaščitna oblačila, zaščitna sredstva in pleskarski trak za zaščito okolice, temeljni premaz pa nanesite z valjčkom ali s čopičem. Z valjčkom boste uspešnejši na ravni in večji površini, če pa ima vaša kuhinja veliko arhitekturnih detajlov, boste le s čopičem dosegli vse kotičke.

Izbrani temeljni premaz naj bo kakovosten in primeren za material vaših omar (les, kovina, laminat).

7. korak: PREPLESKAJTE KUHINJSKE OMARE KOT PROFESIONALEC

Končno je napočil čas za pleskanje ... Počakajte, da se barva posuši. Nato še enkrat prepleskajte in še enkrat počakajte, da se tudi ta plast barve posuši. Pleskajte z valjčkom ali s čopičem oziroma kombinacijo obeh. Nanesite tanek sloj barve, pri tem pa pazite, da boste počistili vse kaplje in madeže. Proces pleskanja lahko traja nekaj dni, odvisno od okoljskih dejavnikov. Ko je prvi nanos barve popolnoma suh, omare rahlo pobrusite in očistite, nato pa nanesite še en sloj barve. Potrebovali boste vsaj dva nanosa barve, ob slabši prekrivnosti oziroma kakovosti barve pa bosta morda potrebna celo še tretji in četrti sloj.

Nanesite tanek sloj barve. Pri tem pazite, da boste odstranili vse kaplje in madeže barve. Nato počakajte, da se nanos posuši.

8. korak: SESTAVITE KUHINJO

Ko so omare, vrata in predali popolnoma suhi, so pripravljeni, da sestavite svojo novo čudovito kuhinjo. Če boste pri delu hiteli, se lahko zgodi, da se boste zaradi hitenja in nerodnost z orodjem morali vrniti na peti korak - ponovno brušenje površine. Zdaj, ko so posamezni delo zagotovo suhi, preverite, kam paše posamezni del. Sedaj lahko zamenjate tudi ročaje in tečaje, če ste se odločili za zamenjavo. Potem globoko vdihnite, se odmaknite in občudujte svojo lepo novo kuhinjo.

Ko so omare, vrata in predali popolnoma suhi, so pripravljeni, da ponovno sestavite skupaj svojo novo in čudovito kuhinjo.

Čeprav prenova kuhinje ni najenostavnejši projekt v gospodinjstvu, lahko prenovite in prepleskate svojo kuhinjo kot profesionalec s pomočjo zgornjih 8 korakov. Če boste pri delu uspešni, bodo vaši prijatelji morda želeli, da prenovite tudi njihovo kuhinjo.

Še enkrat ponovimo vseh 8 korakov profesionalne prenove:

1. korak: NAČRTUJTE
2. korak: IZBERITE BARVO
3. korak: ODSTRANITE IN OZNAČITE VRATA, PREDALE, KLJUKE IN TEČAJE
4. korak: PRIPRAVITE POVRŠINE
5. korak: ZBRUSITE VSE POVRŠINE, KI JIH BOSTE PREPLESKALI
6. korak: IZBERITE KAKOVOSTEN TEMELJNI PREMAZ
7. korak: PREPLESKAJTE KUHINJSKE OMARE KOT PROFESIONALEC
8. korak: SESTAVITE KUHINJO

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki