Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako se izogniti napakam pri prenovi

Prenova. Beseda, ki pričara podobo grdega in s prahom napolnjenega prostora. Pomislite na prenovo kuhinje, štedilnik, hladilnik in pomivalni stroj pa se nahajajo sredi dnevne sobe? Še huje je prenova kopalnice v bloku, vaša družina pa mora na stranišče k sosedom, saj je edina kopalnica nedelujoča.

Ambientdizajn 4/26/2015, 9:18 AM

Ja, prenova zagotovo povzroči visoko stopnjo stresa. Prenova je še posebej stresna, če med delom naletimo na težave, ki jih nismo pričakovali. Sprijaznite se – kako pogosto slišite za prenove, ki so potekale brez nepričakovanih presenečenj? Skoraj nikoli.

Mi vam lahko pomagamo, da se boste izogniti nekaterim največjim in najbolj dragim prenovitvenim napakam. Ali boste prenavljali sami ali pa najeli strokovnjake, nekatere napake se pojavljajo znova in znova. Oglejmo si nekaj najpogostejših napak ljudi, ko prenavljajo in kako se jim izogniti:

Ali je prenova najboljša izbira?
Zakaj želite prenovo? Objektivno poglejte na prenovo, ki jo imate v mislih in se prepričajte, da to počnete iz pravih razlogov. Vprašajte se, ali je projekt vreden vašega časa, truda in stroškov. Ali bo prenova naložba v dom in se vam bo povrnila ob morebitni prodaji doma? Če to ni prenova, zaradi katere bi bila vaša nepremičnina bolj donosna oziroma bi prenova celo škodila in ovirala potencialne kupce, potem ponovno proučite, ali je prenova pameten korak – razen če ni to vaš dokončni dom.

Številne prenove povečajo vrednost doma, nekatere pa so morda dobra ideja v času prenove, kasneje pa se boste spraševali, kje ste imeli glavo? Prepričajte se, da bo vsaka prenova naložba za vaš dom.

Lepotna prenova se dotakne samo tistega, kar je očem vidno, druga pa poseže tudi v strukture doma, zato ji rečemo tudi popolna prenova. Nekaj namigov za lepotno prenovo prostorov najdete v članku http://ambientdizajn.si/ideje-za-dom/ali-vas-dom-potrebuje-lepotno-osvezitev, o lepotni osvežitvi kopalnice pa smo razmišljali v članku http://ambientdizajn.si/lepotna-prenova-kopalnice-clanek-228915.

Načrtujte proračun in se ga držite
Načrtovanje je zahtevno. Čeprav je težko določiti znesek do evra natančno, ki ga želite porabiti, je še mnogo težje ostati znotraj tega zneska. Usedite se in temeljito načrtujte svoj proračun in izdatke. Označite vsak najmanjši strošek, ki si ga lahko zamislite, nato pa ga preglejte še z izvajalcem, ki ga nameravate najeti. Proračun je odlično izhodišče. Prepričajte se, da si lahko privoščite vse finančne obveznosti prenove, še preden primete za macolo in prvič zamahnete po ploščicah. Če obstajajo stvari, ki si jih ne morete privoščiti, izbirajte preudarno – odločite se za tako izvedbo projekta, ki bo ustrezala vaši denarnici, ki bo imela najboljši vpliv na vaš dom, predvsem pa vas bo najbolj osrečila.

Ste vedeli, da se skrivnost uspešnega projekta prenove kopalnice skriva v časovno pametnem in skrbnem načrtovanju? Na linku najdete Popolni vodič za prenovo kopalnice http://ambientdizajn.si/popoln-vodic-za-prenovo-kopalnice-clanek-239979.

Najemite profesionalce
Najem neustreznih ljudi lahko kmalu postane nočna mora. Najem napačne osebe lahko povzroči, da boste ostali brez denarja ter z nedokončanim projektom ali pa s slabo opravljenim projektom. Najem pravega strokovnjaka je najpomembnejši korak pri katerikoli obnovi. Prepričani smo, da želite najeti nekoga, ki je strokovnjak, ima ugled in veliko referenc ter je pošten. Na uvodnem sestanku seznanite izvajalca s svojimi pričakovanji in proračunskimi omejitvami. Izvajalec vam mora dati jasna zagotovila, ali je sposoben naročilo izvesti znotraj teh dveh zahtev. Vzemite si dovolj časa za odločitev in razgovor, kateremu mojstru oziroma podjetju boste prepustili izvedbo projekta.

Naj se prenovljeni del ujema z ostalim delom hiše
Ali živite v tradicionalnem ali sodobnem domu? Če živite v tradicionalni hiši, lahko razmišljajte o povezovanju stilov in povezovanju novega in starega (npr. kamnita hiša in minimalistična notranja oprema). Lahko razmišljate o stilu, ki je popolnoma drugačen od dosedanjega. Vseeno pa se zavedajte, da nič ni hujšega od tega, če v tradicionalno hišo vgradite napačna okna, vrata … ali pa hišo iz 50. let prejšnjega stoletja poskušate spremeniti v podeželski dom z rustikalnim poudarkom. Vse te prenove se lahko sprevržejo v arhitekturno grozoto.

Če se vaše želje niti približno ne ujemajo s trenutnim domom, potem je najbolje, da ga prodate in poiščete novega, ki bo bolje ustrezal vašim potrebam in željam. To ne pomeni, da ne morete spremeniti stila celotnega doma, vendar ga morate uresničiti tako, da bo nova zasnova uravnotežena in prisotna v vseh prostorih doma. Poskrbite, da se bodo obnovitvena dela ujemala s preostalim delom doma. Če je večina doma v industrijskem stilu, se držite tega stila.

Prenavljajte varno
Imate prvo pomoč pri roki? Ob prenovah so najrazličnejše nesreče pogoste, saj so gradbišča polna ostrih predmetov in materialov. Vedno nosite ustrezna zaščitna sredstva, predvsem očala, saj so majhni delci, ki vam lahko priletijo v oko, nepredvidljivi, najpomembnejša pa je uporaba orodja v skladu z navodili ter primerna urejenost gradbišča. Že z urejenostjo orodja in materiala boste preprečili marsikatero nesrečo.

Če načrtujete prenovo v lastni režiji, se zavedajte, da spreten domači mojster zmore marsikaj in pri tem privarčevati sredstva z lastnim vloženim delom, vendar za posege v nosilne stene, elektriko, plin in vodovod raje najemite profesionalce, da kasneje ne boste obžalovali svojih dejanj in odločitev. Glede na obseg in zahtevnost del pridobite ustrezna dovoljenja. Prenova doma je preprostejša v zasebni hiši kot pa v večstanovanjski zgradbi, kjer niste edina stranka. Natančne priprave in obveščenost vseh vpletenih bodo preprečile marsikateri zaplet.

Prenove so umazane, nevarne in drage zadeve. Da bi dosegli svoje sanje, je treba pogosto premagati veliko ovir.

Pred pričetkom del natančno opravite domačo nalogo: najemite usposobljenega lokalnega izvajalca z dobrimi referencami, pripravite razumen proračun in ga upoštevajte. Prenova naj vas osreči, izboljša vaše bivanje in poveča vrednost vaše nepremičnine.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki