Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako urediti klet kot večnamenski bivalni prostor

Naj bo vaša klet majhen prostor ali pa zavzema celotno nadstropje v vašem domu, prostor vedno lahko učinkovito uporabite. Povečanje učinkovitosti pomeni, da 'iztisneš' iz prostora največ, kar lahko. To pomeni, da je v kletnih prostorih poleg pralnice, funkcionalnega shranjevalnega prostora, kurilnice in stranišča še večnamenski bivalni prostor, ki je kombinacija družinske dnevne sobe, igralnice in domače pisarne ...

Ambientdizajn 9/12/2015, 2:38 PM

Naslednje ideje za ureditev kleti ponujajo načine za razširitev, kako boste vi in vaša družina živeli in uporabljali kletne prostore.

Najprej razmislite, kaj želite in kaj potrebujete

Bi radi imeli sobo za goste, prostor za druženje s prijatelji ali popolno igralnico? Ne glede na želje in potrebe obstaja veliko dekorativnih idej, ki vam bodo pomagale, da jih boste uresniči. Kletni prostori so zahtevni za ureditev, saj prostori pogosto niso dokončani. Ne glede na to, kako temačni in neprijazni so vaši kletni prostori, vam bodo naslednje ideje pomagale ustvariti prostor, da boste v njem z veseljem preživljali čas.

Najprej določite proračun, nato tloris

Ko boste določili proračun in želje, kako bi radi uporabljali kletni prostor, določite tloris, da boste uresničili vse želje. Če želite ustvariti prostor za goste, potem boste verjetno želeli dodati kopalnico, zato ustrezno načrtujte. Če je vaš kletni prostor zelo velik, ga razdelite na več prostorov, ki bodo imeli točno določen namen. Če pa je kletni prostor majhen, ga ohranite odprtega, vendar ga s pravilnim načrtovanjem omar še vedno uporabljajte za različne namene.

Izberite nevtralne odtenke

Močne in drzne barve dodajo dramatičen poudarek, vendar hkrati vplivajo na to, da se nam prostor zdi manjši. Uporaba temnih in močnih barv v kleti vpliva, da se nam stropovi zdijo nižji in da se nam stene približujejo.

Namesto tega uporabite svetle nevtralne barve, kot so bela, bež, svetlo siva, ki omogočajo, da je prostor svetel in svež. Isti odtenek barve izberite za večje kose pohištva, kot so omare, police, kavč in mize, nato dodajte barvo in značaj z dodatki, kot so na primer blazine, zavese, preproge, svetila, vaze, stol …

Izberite odprti koncept

Če je vaša klet manjša, se izognite dodajanju sten in ohranite prostor odprt, izjema sta le kotlovnica in stranišče. Opredelite različna območja z barvo in opremo, tako da bo klet služila različnim namenom.

Polovico kleti lahko namenite sprostitvi, območje pa določite s preprogo in z razsvetljavo, ki jo lahko zatemnite. Druga polovica prostora naj bo opremljena z omarami, s policami za shranjevanje in z osvetljeno delovno površino.

Manjša količina orodja in manjši delovni prostor, ki je namenjen samo hišnim popravilom, se vključuje v odprti koncept kleti, če pa vaš moški doma rad mizari in popravlja večje stvari, razmislite o ureditvi delavnice z bolj robustno delovno površino v garaži.

Razsvetljava

Kletna okna so pogosto manjša kot drugje v hiši, ker je prostor delno ali v celoti pod zemljo. Razsvetljava ne bo samo poskrbela za ustrezno osvetljenost in občutek večjega prostora, ampak bo nadoknadila tudi pomanjkanje oken. Vgradna svetila prihranijo prostor, vendar morda ne boste imeli primerne višine za vgradnjo oziroma dovolj velikega proračuna. Namesto tega uporabite stenska svetila, namizne svetilke in talne svetilke. V prostor tudi strateško postavite ogledala, da bodo odsevala svetlobo v prostoru.

Ustvarjalne shranjevalne rešitve

Čeprav imate morda za kletne prostore višje namene, se pogosto konča tako, da prostori služijo kot splošen skladiščni prostor. Najpomembnejše je, da določite posamezna območja, kje boste shranjevali določene stvari. Vključite police in omare in se prepričajte, da so police oziroma omare nameščene od tal do stropa, da dobite od prostora kar največ, omare pa naj bodo v isti barvi kot okoliške stene.

V nadaljevanju članka vas čaka 10 shranjevalnih idej oziroma funkcionalnih območij.

1. Pralnica

Najprej določite prostor za pralnico. Pralnica je lahko zgolj niša s pralnim in sušilnim strojem ter umivalnikom, ki ga zakrivajo drsna vrata, ali pa razkošen prostor z omarami, likalno desko, prostorom za sušenje.

Pralnici smo se podrobneje posvetili v članku Sobota je dan za pralnico.

2. Shramba

Shramba je lahko namenjena hrambi živil ali pa splošnih predmetov. Obe shrambi potrebujeta številne police in lesene ter plastične zabojčke, za urejen videz pa bodo poskrbela vrata.

3. Izkoristite prostor nad in pod stopnicami

Pod stopnicami lahko uredite domačo pisarno, omaro, posteljo za goste, bar ...

4. Blatna soba

Če živite na podeželju, imate psa, otroke ali se ukvarjate s kmetijsko dejavnostjo, potrebujete 'blatno sobo' oziroma drugi vhod. Tega lahko uredite tudi v kleti, če klet ni popolnoma vkopana. V blatni sobi lahko združite prostor za odlaganje škornjev, umazanih delovnih oblačil, umivalnik pri vratih, pralnico, prostor za kopanje psa ...

5. Moška delavnica

Orodje za manjša hišna popravila sodi v kletne prostore.

6. Kolesarnica

Če imate pri hiši več koles, si oglejte naslednjo shranjevalno idejo.

7. Gospodinjska omara

Gospodinjska omara s čistili, sesalcem, krpami in z vedrom je nujna v vsakem domu.

8. Shramba za smučarsko opremo

Tudi hramba smučarske opreme je zaradi količine težavna. Predstavljamo vam razkošno shrambo za skladiščenje smučarske opreme, ki je lahko tudi 'mokra soba' v smučarski koči.

9. Družinska dnevna soba in igralnica

V kletnih prostorih lahko uredite igralnico. Če bo prostor večnamenski in bo v njem tudi družinska dnevna soba, naj se območji v stilu povezujeta in dopolnjujeta. Primer:

10. Telovadnica, fitnes

Naj bo domača telovadnica urejena tako, da vas bo spodbudila k uporabi.

Ko potujemo skozi življenje, zlahka kopičimo prevelike količine stvari. Nenazadnje je stalna rast predmetov lahko eden od najmočnejših dejavnikov, ki prispeva k odločitvi, da potrebujemo nov, večji dom oziroma da so prostori nefunkcionalni in našarjeni.

Če ugotavljate, da je tako tudi v vašem domu, najprej preverite 5 shranjevalnih nasvetov, ki vam bodo svetovali glede shranjevalnega prostora v spalnici, pisarniške omare, igrač, knjig in shranjevalnega prostora v kleti, garaži in lopi, nato pa začnite načrtovati nove večnamenske kletne prostore.

Foto: www.freshome.com, Pinterest.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki