Ideje za dom, nasveti, trendi

Nepogrešljivi baker v notranji opremi

V letu 2013 so se pojavili prvi bakreni izdelki v notranji opremi, v letu 2014 je trend toplega kovinskega odtenka izbruhnil, aktualen pa je tudi v letošnjem letu.

D. Cigale 5/22/2015, 1:37 AM

Nenavadno, vendar nerjaveče jeklo s svojim hladnim srebrnim leskom po dolgem času izgublja svojo prevlado.

Baker kot material je zelo priljubljen in moden. Številni industrijski oblikovalci so ga prepoznali kot zanimiv material, ki je primeren za eksperimentiranje.

Nepogrešljivi izdelki

Bakreni izdelki so tako ekstravagantni kot tudi osnovni kosi, zato so v notranjem opremljanju nepogrešljivi, saj lepo dopolnijo les, steklo, sivo barvo, pastele, temne in svetle ambiente ter prostore, opremljene v skandinavskem, industrijskem ali minimalističnem stilu. Bakreni izdelki popestrijo še tako asketski prostor, lahko pa so tudi eleganten poudarek, ki prinese v ambient subtilno razkošje.

Bogat odtenek in prilagodljivost

Baker izboljša podobo notranjih sten, stropov, napeljave, pohištva in strojne opreme, s svojim naravno bogatim odtenkom pa vzbuja vzdušje topline, spokojnosti in miru. Baker je ognjevaren, trpežen, zelo dobro prevaja toploto, predvsem pa je prilagodljiv, saj ga je lahko preoblikovati, zato lahko iz bakra nastanejo dekorativni predmeti, plošče, skodle, zasloni … V zadnjih letih smo lahko opazili tudi bakrene pulte, kuhinjske nape, korita, ročaje, kljuke, pipe in pohištvo, ker pa baker hitro oksidira, je potrebna zaščita.

Podjetje Tom Dixon je storilo korak naprej in z metalno vaporizacijo doseglo pravi odtenek in popolno svetlečo površino lestenca Cooper. Lestenec je narejen iz polikarbonatne krogle, na katero je nanešena tanka plast kovine. Rezultat je zelo odsevna površina s toplim kovinskim sijajem. Na končni odtenek lestenca vpliva okolica, saj le-ta odseva na površini svetilke.

Baker in grafitno siva barva

Koliko odtenkov sive se domislite? Nova siva je sodoben in čist odtenek, ob katerem se zdi, da osvetli prostor in dobi sijaj, ki ga lahko opazimo tudi na nebu po neurju. Siva je nov nevtralni odtenek, ki se čudovito dopolnjuje s toplim sijajem bakra. Stensko barvo v grafitno sivem odtenku lahko nadomestite tudi z betonom, ki se prav tako ujema z bakrenimi dodatki.

 

Baker in pasteli

Jasni, lahki in pastelni odtenki – od pepelnato sive do nežno modre, les in baker ter sijoče površine – to je bila prevladujoča nordijska tradicija zadnjih nekaj let, ki se je širila tudi južneje od Skandinavije. Milanski pohištveni sejem 2015 je prinesel zamolkle različice vseh pastelov, še posebej rožnate in zelene, ter pudrast odtenek, s katerimi se lepo povezuje bakreni odtenek. Lahko pa stene odenete tudi v zeleno-moder odtenek.

Pravite, da je vaš dom bolj tradicionalen?

Klasični elementi, visoki stropovi, sive stene in olja v bakrenem okvirju. Ustvarite svojo zasebno galerijo, za modernejši poudarek pa dodajte bakreno svetilko v industrijskem stilu.

Kateri dodatek za dom v bakreni barvi vas najbolj navdušuje?

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki