Ideje za dom, nasveti, trendi

Stena z umetninami: ideje in nasveti

Stena z umetninami je zbirka fotografij ali predmetov, ki jih z občutkom razporedimo v estetsko kompozicijo na steni. Imamo nekaj idej in nasvetov za načrtovanje in oblikovanje, kako oblikovati steno z umetninami (galerijski zid, če uporabimo kar dobesedni prevod), ki bo dodala sodoben videz vsakemu prostoru.

Ambientdizajn 9/21/2015, 3:34 PM

V tem članku boste izvedeli oblikovalske skrivnosti, kako ustvariti galerijski zid, kako izbrati najprimernejši stil, kako načrtovati projekt ter tudi načine obešanja predmetov. Našli boste tudi ideje, s čim vse – poleg fotografij – lahko ustvarite galerijski zid.

Načrtovanje stene z umetninami

Ob stenah z umetninami imamo pogosto občutek, da organsko rastejo skozi daljše časovno obdobje, vendar zahtevajo kar nekaj načrtovanja, da dosežemo pravi videz.

Najprej identificirajte steno, ki potrebuje stilistično nadgradnjo. Dobra galerijska stena lahko nastane na veliki, prazni steni ali nerodnem prostoru, kateremu tradicionalna umetnina ne pristaja najbolje, na primer pod stopnicami. Še en dober kraj za ureditev stene z umetninami je prva stena, ki jo opazite, ko vstopite v prostor.

Po identificiranju stene ugotovite, kakšen stil želite za galerijsko steno. Razglejte se po prostoru: bi klasične črno-bele fotografije najbolje dopolnile vaše pohištvo in dekor, ali bi z barvitim umetniškim delom ali predmeti naredili pop poudarek? Želite urejeno, simetrično steno ali raje organsko zbirko?

Nazadnje ocenite, koliko prostora boste uporabili. Imate na voljo celotno steno ali samo manjši pas stene? Je zid navpičen ali vodoraven? Naj velikost in oblika stene narekuje, koliko predmetov oziroma umetnin boste potrebovali.

Izberite zbirko za galerijski zid

Zdaj imate izbran prostor in stil. Kaj boste obesili? Obstajata dva pristopa k vaši zbirki.

enotna zbirka: zbirka podobnih predmetov, kot so fotografije, ogledala ali krožniki;
eklektična zbirka: zbirka različnih predmetov, kot so slike, objekti in slike.

Nekatere zamisli za galerijske stene vključujejo:
• košare,
• vinilne plošče,
• uokvirjene tapete ali vzorčaste tkanine,
• prazne starinske okvirje na steni kontrastne barve,
• ogledala različnih oblik in velikosti ...

Kako obesiti zbirko na steno

Uredite zbirko in načrtujte postavitev na steni. To lahko storite na tri načine:

- Na tleh: Uporabite maskirni oziroma zaščitni pleskarski trak in z njim na tleh naredite enako veliko območje, kot je galerijska stena. Nato na začrtano območje začnite postavljati zbirko, dokler niste s postavitvijo popolnoma zadovoljni. Ko je postavitev popolna, izmerite razmike med posameznimi slikami/predmeti. Nato v istem razmiku vse elemente obesite na steno – en element naenkrat.

- Na steni: Orišite obliko vsakega objekta na kos papirja in ga izrežite. Z lepilnim trakom lepite papirnate oblike na steno in jih premikajte in urejajte do popolnosti. Nato papirje zamenjajte z objekti.

- Uporaba kompletov za galerijski zid: Komplet omogoča, da je obešanje slik na galerijsko steno preprosto. Ustrezno papirnato predlogo prilepite na steno, zabijete žeblje na označenih mestih in obesite slike.

Alternativa luknjam in žebljem

Če ne morete narediti oziroma ne želite mnogo lukenj v steni, obstajajo še nekatere druge možnosti, ki jih lahko uporabite pri ustvarjanju galerijske stene:

- Uporabite obojestranske samolepilne trakove: Lepilo na teh trakovih je dovolj močno, da držijo manjše okvirje. 

- Uporabite plavajoče police: Če vam je všeč, da premikate predmete na galerijski steni, namestite poličke. Čeprav police zahtevajo tudi vrtanje in luknje, jih bo vseeno veliko manj, kot če bi obesili vsak element posebej.

- Uporabite muzejski sistem obešanja: Sistem je sestavljen iz jeklene tirnice in jeklenic, ki visijo s stropa. Sistem bo vašemu prostoru dal tako vtis muzeja kot tudi industrijskega stila.

Najboljši del oblikovanja galerijske stene so številni načini, kako lahko ustvarimo galerijsko steno. Bodite ustvarjalni pri ustvarjanju prostora, ki bo sodoben in edinstven, predvsem pa bo ustrezal vašemu osebnemu stilu.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki