Ideje za dom, nasveti, trendi

Zakaj so japonski interjerji tako priljubljeni?

Japonski slog posnemajo po vsem svetu. Ima namreč mnogo značilnosti, ki so vredne posnemanja.

Ambientdizajn 11/22/2014, 9:13 AM

Slog ima globoko zakoreninjeno ljubezen in spoštovanje do narave ter minimalistične notranjosti, da lahko posamezni elementi pridejo do izraza. V nadaljevanju je nekaj ključnih dejavnikov, zaradi katerih svet posnema japonsko notranjo opremo:

Japonski dizajn je zelo zenovski, pomirjujoč in izkazuje ljubezen do narave.

Preprostost in moderni minimalizem

Zdi se, da se kaos v vsakodnevnem življenju veča iz minute v minuto. Tekamo od šole, službe do popoldanskih aktivnosti. Vse zahteve nas izčrpavajo in hrepenimo po bolj preprostem načinu življenja. Večina stresa je posledica razgibanega življenjskega sloga, preostanek stresa pa dodajo negotovosti v financah in karieri.

Kakšen pomen ima ves ta stres pri oblikovanju doma? Preprosto povedano – naravno hrepenimo po preprostejšem načinu življenja. Hrepenimo po zasebnem, pomirjujočem, nenašarjenem zatočišču za odmik od vsakodnevnega stresa. Prav zaradi tega je preprostost japonskega sloga priljubljena. Japonci so skovali izraz danshari, kar pomeni enostavnejše življenje, kjer kramo (dobesedno kot tudi psihološko) zamenja preprosto življenje.

Mogoče bi lahko vsi uporabili malo dansharija v vsakdanjem življenju?

Zaradi hektičnega vsakdanjega življenja hrepenimo po mirnem in nenašarjenem domu za pobeg.

Manjše hiše

Obstaja trend vedno manjših domov, seveda pa k temu trendu prispevajo številni dejavniki:

- finance in nezaupanje v gospodarstvu ter strah pred velikimi hipotekami;

- velika populacija in staranje le-te; 

- prenaseljenost večjih mest, zaradi česar so stanovanja manjša ter

- ekološki in trajnostni pogled na svet in uporabo prostora.

Japonska je zgled za zgoraj navedene dejavnike. Japonska je deseta najbolj poseljena država. Mestno prebivalstvo se je več kot potrojilo zaradi selitev podeželskega prebivalstva v mestna središča, kot so Tokio, Osaka in Nagoji.

Gneča v mestih zahteva, da Japonci živijo v tesnih bivalnih prostorih, vendar pa se zdi, da to dejstvo ne predstavlja posebne težave v notranjem oblikovanju. Zaradi minimalističnega oblikovanja in ljubezni do naravnih materialov so japonski domovi kljub svoji majhnosti odprti, topli in zračni.

Na Japonskem so domovi manjši, vendar zaradi minimalistične zasnove in toplega naravnega lesa ne delujejo natlačeno. 

Zenovski lifestyle

To je verjetno najbolj posnemani japonski slog, saj ustvarja meditativen prostor. Ker je življenje hektično, potrebujete prostor za pomiritev in počitek stran od mestnega vrveža. Japonske hiše z majhnim ribnikom v atriju imajo dolgoletno tradicijo, saj imajo zenovski ritual sprostitve.

S prihodom budizma na Japonsko s Kitajske je umetnost meditacije postala del japonske kulture. Obstaja veliko oblik meditacije. Japonci menijo, da je njihov obred pitja čaja zelo meditativen. Celo japonski vrtovi in njihove borilne veščine vsebujejo prvine meditacije. Svet hrepeni po zenovskem načinu življenja, ki je prepojen z umetnostjo in tradicijo. Ljudje odkrivajo svojo zdravilno moč kot balzam za hiteči zunanji svet.


Naravni gradbeni elementi

Naravna gradnja je oblika gradnje, ki poudarja trajnost. Uporaba številnih naravnih, trajnostnih gradbenih materialov je postalo priljubljeno orodje za gradbenike, ki se trudijo za zeleno gradnjo.

Zakaj so japonske zgradbe trajnostne:

• Stavba so majhne in kompaktne, zato je njihov ekološki odtis manjši.

• Uporabljajo naravne, lokalne gradbene materiale, kot so cedra in bambus.

• Bambus je zelo hitro rastoča rastlina.

• Japonska arhitektura je edinstven in orientirana tako, da optimira stavbo in njene funkcije, da so stroški čim manjši.

• Prevladuje uporaba starodavnih gradbenih tehnik, torej kamen, glina, blato, slama, morske alge, les in bambus.

Ko iščemo izkušnje o uporabi obnovljivih virov v svojih stavbah, se zdi logično, da se ozremo na Japonsko in se učimo iz njihovih tehnik trajnostnega bivanja.

Če ste v stresu in pripravljeni na bolj zenovski način življenja, potem je čas, da se ozrete na japonsko notranje oblikovanje.

Kdo bi se lahko uprl naravni eleganci kopalne kadi ali toploti, ki jo oddaja naravni les?

Japonski domovi so majhni, vendar jim njihov minimalistični dizajn omogoča, da so sproščeni in zračni. Znebite se odvečnega nereda in povabite v svoj dom malo dansharija.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki