Ideje za dom, nasveti, trendi

Zakaj vsak prostor potrebuje nekaj vzorcev

Tako kot modo poganjajo trendi, se tudi priljubljenost le-teh v notranjem opremljanju ponavlja v ciklih. V zadnjih nekaj letih so prevladovali gladki materiali, monokromatski odtenki in čiste linije, zato so bili vzorci v manjši nemilosti.

Ambientdizajn 27.6.2015, 15:25

Vzorci so se najprej začeli vračati s tapetami, sedaj pa se vračajo tudi s pomočjo tekstilnih dodatkov.

Če potrebujete osvežitveni tečaj izbiranja vzorcev, najdete v nadaljevanju vse odgovore. Preberite članek do konca in ga imejte v mislih, ko boste izbirali vzorce za svoj interier. Ko boste videli, kako postane prostor zanimiv že zaradi enega samega vzorca, se boste opogumili in v prostor boste vnesli večji odmerek vzorcev.

Eksperimentirajte z vzorci v svojem domu

Predstavljajte si prostor, opremljen zgolj z lesenim pohištvom. Na prvi pogled bo prostor izčiščen in morda celo pomirjujoč, že čez nekaj časa pa se vam bo prostor zazdel preveč enostaven in celo dolgočasen. Prostoru morate nameniti odmerek vzorcev, saj vanj prinesejo dinamiko.

Pri izboru vzorcev je ključna njihova velikost. Večji vzorci so morda prevladujoči, vendar so v pravih barvah in z ustrezno notranjo opremo prav tako pomirjujoči, v nasprotju z majhnimi vzorci, ki jih nekateri lahko dojemajo kot agresivne.

Naj velikost vzorca določi, kako ga boste uporabili v prostoru. Večji vzorci na tapeti so primernejši kot ozadje ali dekorativni element na večjem kosu pohištva. Medtem ko so manjši vzorci primernejši, če jih uporabimo v manjših odmerkih, npr. na blazinah in dekorativnih predmetih.

Potiski dodajo vizualno težo

Kaj mislimo, ko rečemo vizualna teža? Govorimo o tem, kateri del prostora nam najprej pade v oči, ko vstopimo v prostor. To lahko zelo enostavno preizkusite. Ko vstopite v prostor, si vzemite trenutek in ga poglejte kot celoto. Instinktivno boste začutili, ali je prostor vizualno uravnotežen ali je v njem nered.

V notranjem opremljanju si vedno prizadevajte za vizualno težo, ki bo uravnotežena. Če želite dokaz, razmislite, kako bi se počutili, če bi vse pohištvo porinili v en kot oziroma ob eno steno. Verjetno bi se počutili, kot da stojite na krovu potapljajoče se ladje.

Ker oko v prostoru najprej pogleda vzorce in potiske, prostor uravnotežite z njimi. Če potrebujete velik poudarek, izberite vzorčaste tapete ali celo vzorčast kavč.

Poskusite mešano, a ujemajoče

Včasih je veljalo prepričanje, da se vzorcev ne sme mešati, saj naj bi bil prostor preobložen, hkrati pa naj bi vzorci tudi zasenčili prostor. Nekoč je veljalo načelo: izberite en vzorec in ga strateško razporedite po prostoru. Zdaj se je moda zagotovo spremenila. Namesto preobloženosti govorimo o sposobnosti mešanja vzorcev ter spretnem dekoriranju, ki ustvarja večplasten in zanimiv prostor, katere najdemo le v profesionalno opremljenih domovih.

Ali obstaja kakšen trik, da različni vzorci delujejo kot harmonična celota? Trik je v barvi. Izbirajte različne vzorce, vendar v isti barvni paleti. Različni vzorci bodo poskrbeli za zanimivost, ista barvna paleta pa za harmonijo.

Kontrastne barve

Uporabite podobne barve na vzorcih, da bodo delovale harmonično. V večini primerov to drži. A kot ljubitelji notranjega opremljanja veste, da najboljšega videza ne dosežemo s hitrimi pravili, zato vam priporočamo, da naredite močnejši poudarek z dodajanjem potiskanega elementa v kontrastni barvi.

Najboljši učinek boste dosegli, če bo druga barva vsaj dva odtenka svetlejša ali temnejša od glavne barve, lahko pa izberete iz barvnega kroga tudi kontrastni barvi. V močnejšem vzorcu izberite en sam oblikovalski element – najljubši kos, ki naj postane osrednja točka prostora, temu vzorcu pa podredite vse ostalo. V kuhinji na primer material za kuhinjsko steno med pultom in visečimi omaricami, v spalnici posteljno pregrinjalo …

Ob izčiščenih linijah in monokromatski barvni paleti lahko prevladuje prepričanje, da so vzorci zastarela izbira. Če k temu dodate še dejstvo, da je za mešanje vzorcev treba imeti tudi nekaj občutka, ne preseneča, zakaj nekateri ljudje postavijo v prostor samo pohištvo, dodatkom in tekstilu pa se izognejo. Ampak mi smo tukaj, da vam povemo, da če se boste izognili vsem vzorcem, bo vaš prostor nezanimiv in vizualno reven.

S pomočjo tega članka izberite in vključite vzorce v svoj dom in prepričani smo, da vas bodo osvojili.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Eklektični šik enodružinske hiše

Barvita in eklektična enodružinska hiša se nahaja v kraju Larchmont v New Yorku. Leta 2017 jo je prenovilo podjetje colorTHEORY Boston. V dizajnu so oblikovalci združili mnogo trendov, barv ter stilov ter jih tankočutno združili v eklektično celoto. Več

Moderno stanovanje, ki ga oživijo popotni spominki

V Sofiji v Bolgariji se nahaja moderno stanovanje, ki ga je leta 2011 oblikovalo podjetje Tchenguelieva Staynov Architects. Potovanja kot strast in večkulturne izkušnje so navdihnile koncept tega stanovanja, kjer predmeti s celega sveta dajo življenje sodobni notranji opremi. Več

Čudovita počitniška hiša z mediteranskim dekorjem

Spektakularno prenovo počitniške hiše, ki se nahaja v Cala Vinyesu na Majorki, je zasnoval arhitekt Jaume Alomar skupaj s podjetjem LF91 Project Management. Oblikovanje počitniške hiše je težilo v smeri brisanja mej med zunanjostjo in notranjostjo. Panoramski razgled je popolnoma vključen v svež, avantgarden in mediteranski dekor. Več

Moderna lesena kuhinja z betonskim pultom

Podjetje i.s.m. architects, ki je zasnovalo moderno hišo v Grimbergnu v Belgiji, je znano po širokem naboru projektov, ki segajo od kavarn do muzejev, podjetje Orbit pa je zasnovalo sistem razsvetljave, ki uravnoteži industrijske in tople elemente v družinskem domu. Lastniki so izbrali obe podjetji, ker so iskali nekaj posebnega. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi
Ideje za dom, nasveti, trendi